سرنخهایی از تکامل خزندگان با کشف کهربای 99 میلیون ساله + ویدئو
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceNews، این قطعات کهربا که تعدادشان به 12 تا میرسد، 99 میلیون سال قدمت دارند و در میانمار یافت شدهاند. این مارمولکها در دوران «کرتاسه» زندگی میکردهاند که در صمغ درخت گیر افتادهاند. کهربا برخلاف سنگ، جانوران ریز را فسیل میکند اما در عوض آنقدر شفاف است که به آسانی میتوان جانور را از زوایای مختلف دید. در واقع کهربا حتی بافتها و ارگانهای نرم جانور را نیز سالم در خود نگه میدارد.
در هر یک این قطعات کهربا یکی از اعضای مارمولک از جمله پا و سر و زبان قرار گرفتهاند. در تصویر بالا، سمت چپ بدن تقریبا کامل مارمولک را میبینید که در واقع پیکره آن را نشان میدهد. مارمولکی که در عکس وسط میبینید، پنجههای بسیار درازی نسبت به مارمولکهای امروزی دارد و به گونهای در کهربا فسیل شده که حتی پوست آن نیز کاملا مشخص است.
در عکس سمت راست نیز تنها یک دست از یک مارمولک فسیل شده است ولی اطلاعاتی را در مورد اجداد مارمولکها به دست میدهد. تیم تحقیقاتی که روی این فسیلها مطالعه میکنند، میگویند که با بررسی مارمولکهای فسیلشدهای که سالم باقی ماندهاند، میتوانند شکل و شمایل مارمولکهایی را که در زمانی بین مارمولکهای اولیه و امروزی زندگی میکردند، کشف کنند.
در این تصویر، پوست و اسکلت یک مارمولک تازه به دنیا آمده را میبینید که تنها یک سانتیمتر قد دارد. چشمان بزرگ، جمجمه قوی و دم کوتاه و پیچش آن نشاندهنده این است که مارمولک جوان قدیمیترین نمونه یک آفتابپرست است.
دانشمندان با سیتی اسکن این قطعات کهربا، تصاویر سهبعدی از مارمولکهای فسیلشده به دست آوردهاند که در زیر نمونهای از آن میتوانید مشاهده کنید. دانشمندان با کمک این تصاویر میتوانند اطلاعات بسیار مهمی از خرندگان کسب کنند.
مترجم: نسترن صائبی
انتهای پیام/