معاون کل سازمان توسعه تجارت: نرخ سود مشوقهای صادراتی ۱۴ تا 16 درصد شد/ پیشنهاد ۱۰۰۰ میلیارد تومان مشوق نقدی و غیرنقدی برای حمایت از تولیدکنندگان در سال ۹۵
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، محمدرضا مودودی در حاشیه نشست خبری امروز خود با خبرنگاران با بیان اینکه ۱۰۰۰ میلیارد تومان مشوق نقدی و غیرنقدی برای حمایت از تولیدکنندگان در سال ۹۵ پیشنهاد شده است، افزود: امیدواریم این پیشنهاد سازمان توسعه تجارت به وزارت صنعت، معدن و تجارت در محتوای بودجه گنجانده شود.
وی درباره عدم استقبال صادرکنندگان از مشوقهای صادراتی اظهار کرد: متاسفانه علیرغم در نظر گرفتن برخی مشوقهای نقدی و غیرنقدی از سوی سازمان توسعه تجارت ایران برای حمایت از بخش صادرات، صادرکنندگان استقبالی از دریافت این یارانهها نکردهاند و اکنون برخی از این ظرفیتها خالی مانده است.
این مشاور وزیر صعنت، معدن و تجارت ضمن تاکید بر اینکه در دوران تحریم ارتباط ایران با دنیا مستقیم نبوده و دیوار تحریم مانع تبادل کالا و پول شده است، عنوان کرد: در دو دهه گذشته رشد چشمگیری در عرصه صادرات کشور صورت گرفته و آمارهای صادراتی که کمتر از ۵ میلیارد دلار با احتساب خدمات فنی مهندسی بوده به بیش از ۵۰ میلیارد دلار رسیده است.
وی سقوط آمارهای صادراتی پس از قطع شدن جوایز صادراتی اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته علی رغم پرداختهای سنگین، جوایز صادراتی منجر به صادرات پایدار نشده است و فرآیند روبه رشدی را در صادرات شاهد نبودهایم.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه در ۱۰ سال اخیر صادرات غیرنفتی منهای میعانات گازی رشد مناسبی داشته است اما بخش عمده آن را مواد اولیه و خام تشکیل میدهد در حالی که واردکنندگان مواد اولیه و خام از ایران به دلیل منافع خود تحریمها را نادیده گرفته و اقدام به خرید کالاهای وارداتی ایران در این رابطه کردهاند و در مقابل مانع از واردات کالاهای وارداتی با ارزش افزوده بالای ایران شدهاند.
وی ضمن تاکید بر این نکته که اکنون بخش عمدهای از صادرات کالاهای ایرانی به درخواست طرفهای خارجی صورت میگیرد، افزود: متاسفانه ایران به صورت مستمر، مشخص و مستقیم حضوری در بازارهای صادراتی نداشته و این در شرایطی است که کالاهای ایران باید با تقاضای خارجیها صادر شود که بتواند صادرات پایداری را رقم بزند.
مودودی تصریح کرد: پس از سال 2011 که دنیا دچار بحران اقتصادی شد، توازن بین کالا و بازار را احساس کردیم و به یک تقارن یک به یک بین تولید و بازار رسیدیم؛ به این معنا که انبار کشورهای توسعه یافته در حال انباشت است و اگر تاجران ایرانی رویکرد برونگرایی را تقویت نکنند، برندهای قدرتمند جهانی همسایه دیوار به دیوار صنایع ایران میشوند.
وی با بیان اینکه فرصتهای پیش روی کالاهای صادراتی ایران به عراق و افغانستان باید تقویت شوند، تصریح کرد: بر این اساس سازمان توسعه تجارت از افرادی که در نمایشگاههای این کشورها حضور مییابند، حمایت کرده و تا سقف ۵۰ درصد از هزینههای آنها را پوشش میدهد اما علیرغم اطلاعرسانیهای صورت گرفته، شرکتهای صادراتی ایران برای گرفتن این یارانهها حرکتهای موثی انجام ندادهاند.
این مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت به آغاز فعالیت خط منظم کشتیرانی به شمال و آستاراخان اشاره کرد و گفت: قصد داریم تا صادرات محصولات کشاورزی خود به روسیه را تقویت کنیم و بر این اساس، یارانههایی برای این خط منظم کشتیرانی از سوی سازمان توسعه تجارت در نظر گرفته شده است.
وی تاکید کرد: در این راستا از ۴ اسفندماه خط هوایی برای جابهجایی بار صادراتی به روسیه با یارانه سازمان توسعه تجارت ایران آغاز به کار میکند که بر این اساس، ۲۵ درصد از هزینه خط هوایی حمل بار صادراتی به روسیه پرداخت میشود.
مودودی ادامه داد: بر این اساس، ۳ میلیارد و ۳۸۰ میلیون تومان معادل ۲۵ درصد کل هزینه سفرهای انجام شده به روسیه از سوی سازمان توسعه تجارت ایران پرداخت خواهد شد.
وی اظهار کرد: دو مشوق نقدی و غیرنقدی هم به میزان ۲۰۰ میلیارد تومان تعریف شده است که در قالب یارانه سود تسهیلات بانکی پرداخت خواهد شد.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران درباره میزان سود نهایی تسهیلات صادراتی تصریح کرد: براساس توافقات انجام شده میان سازمان توسعه تجارت ایران، بانک توسعه صادرات و سازمان مدیریت و برنامهریزی، مقرر شده ۲۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت یارانه سود تسهیلات صادراتی پرداخت شود تا ۶ درصد از سود این تسهیلات بسته به نوع توافق پرداخت شود.
وی توضیح داد: اگر تسهیلات با نرخ ۲۲ درصد باشد یا سود نهایی تسهیلات برای صادرکنندگان از این محل ۱۶ درصد و چنانچه نرخ سود ۲۰ درصد باشد، برای صادرکنندگان با نرخ ۱۴ درصد محاسبه خواهد شد.
مودودی عنوان کرد: ۵۰ میلیارد تومان به صورت غیرنقدی در بخش زیرساختها و فضای نرم افزاری هزینه خواهد شد که بخشی از آن برای راه اندازی خطوط منظم کشتیرانی و هوایی پرداخت شده است.
وی به سفر اخیر خود به کشور بنگلادش اشاره کرده و گفت: بنگلادش میتواند یکی از کشورهای مهم هدف صادراتی با 170 میلیون نفر جمعیت باشد چراکه تا قبل از 200 سال پیش زبان فارسی به مدت 700 سال به عنوان زبان مکاتبات اداری در این کشور بوده و هنوز تعلقات زیادی به ایرانیها در این کشور وجود دارد.
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: از آنجا که بنگلادش منابع زیرزمینی زیادی ندارد، وابستگی شدیدی به واردات دارد و بر این اساس 40 میلیارد دلار واردات داشته و در عین حال سقف تجاری ما با بنگلادش زیر 100 میلیون دلار است که رقم ناچیزی است.
وی به زمینههای همکاری با بنگلادشیها اشاره کرد و خاطر نشان کرد: از آنجایی که این کشور رودخانههای بسیاری دارد نیاز به پلسازی در آن دو چندان است و زمینه خوبی برای صادرات قیر وجود دارد. همچنین آنها برای خرید سیمان و کلینکر اعلام آمادگی کردندهاند و برای تامین گاز LPG و CNG و کپسولهای گاز اعلام نیاز کردهاند. همچنین قرار است وزیر انرژی بنگلادش به ایران آمده مذاکراتی انجام دهد تا منجر به عقد قرارداد شود.
انتهای پیام/