دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش آنا؛

فناوری که کشاورزی را از خشکسالی نجات می‌دهد/ ترکیه دستگاه ایرانی را به نمونه آمریکایی ترجیح داد

نصب و بهره برداری از چهار دستگاه نانوحباب ساز یک شرکت دانش‌بنیان در شهرک گلخانه‌ای هشتگرد، برداشت توت فرنگی در گلخانه‌های این شهرک را نه تنها ۲۰ درصد نسبت به قبل افزایش داده، بلکه دستگاه ایرانی را به رقیب جدی نمونه‌های آمریکایی تبدیل کرده است.
کد خبر : 668106
4444

به گزارش گروه فناوری خبرگزاری آنا، طبق قرار قبلی باید برای تهیه گزارش از دستگاه نانوحباب ساز NANOX که متعلق به شرکت نانوفناوری سراج است به گلخانه هشتگرد می‌رفتم، قبل از رفتن در این باره در اینترنت جستجویی کردم تا درباره نانوحباب‌ها بیشتر بدانم.


متوجه شدم که نانوحباب‌ها دسته جدیدی از گازهای حل شده در مایع هستند که پایداری و انحلال فوق‌العاده‌ای در سیال دارند.


خواندن همین جمله در اینترنت کافی بود تا برایم سؤالاتی پیش بیاید، کارایی نانوحباب‌ها چیست؟ چه عملکردی در صنعت دارند؟ در گلخانه‌ای هشتگرد از نانوحباب‌ها چه استفاده‌ای می‌شود؟ نانوحباب‌ها چقدر به کشاورزان کمک می‌کنند؟


هیجان داشتم تا برای یافتن پاسخ سؤالاتم هم که شده سریع‌تر به هشتگرد برسم، بالاخره رسیدیم و وارد شهرک گلخانه‌ای شدیم، ۴ مکان جداگانه آنجا بود که می‌گفتند گلخانه هستند، سه گلخانه توت‌فرنگی و یک گلخانه کاهو رومی.


برای دیدن گلخانه‌ها مشتاق‌تر شدم.


به گلخانه توت‌فرنگی رفتیم زمین بزرگی پر از توت‌فرنگی‌های خوش‌رنگ، حدود هفت یا هشت خانم سطل‌هایی به دست داشتن که توت‌فرنگی را می‌چیدند.


دوست داشتم با آن‌ها هم‌کلام شوم و درباره کارشان سؤال کنم و البته درباره تأثیر استفاده از نانوحباب در کارشان.


اما برای اینکه مزاحم کارشان نباشم صحبتم را با مدیرعامل شرکت نانوفناوری سراج شروع کردم، شرکت سازنده دستگاه نانوحباب


آن‌قدر برای شنیدن پاسخ سؤالاتم اشتیاق داشتم که همان ابتدا تمام سؤالاتم را یکجا پرسیدم، گفتم: چه شد که ایده ساخت دستگاه نانوحباب شکل گرفت؟ ما چه کمبودی دراین زمینه داشتیم که ایده شکل بگیرد و چه موانعی داشتید؟


بهبود کارایی کشت گلخانه‌ای با فناوری‌ نانوحباب ایرانی


گفت: من حسین کازرونی، مدیرعامل شرکت نانوفناوری سراج هستم. هسته تحقیقاتی شرکت ما از شهریور سال ۹۹ تشکیل شد اساس شرکت ما نانو است و بچه‌های ما متخصصان نانو هستند. به طور رسمی شرکت ما از اسفند ۹۹ تأسیس شد.


از فناوری نانو حباب هم گفت.


اینکه این فناوری در سه صنعت ورود جدی دارد، صنعت کشاورزی، صنعت آبزی‌پروری و شیلات، صنعت پساب


گفتم شما در چه زمینه‌ای فعالیت می‌کنید؟ گفت: ما شروع کارمان را بر صنعت کشاورزی گذاشتیم.


البته فناوری نانوحباب امروزه در دنیا صرفاً برای گلخانه و کشت هیدروپونیک استفاده نمی‌شود بلکه برای کشت باز در کشور هلند مورد استفاده قرار گرفته اما ما با گلخانه شروع کردیم زیرا برداشتمان این بود که امروزه در کشور ما افراد گلخانه‌ای فناوری جدید را بهتر می‌پذیرند.


بهبود کارایی کشت گلخانه‌ای با فناوری‌ نانوحباب ایرانی


ابتدا با گلخانه‌های دانشگاهی و تحقیقاتی شروع کردیم نتایج را در ۶ محصول دیدیم و سپس وارد گلخانه‌های تجاری شدیم که ورود ما در شهرک هشتگرد بود.


گفتم از شروع کار بگویید.


گفت: اولین گلخانه داری که آمد از مهرماه سال ۱۴۰۰ بود که پروسه رسمی فناوری نانو حباب‌ساز «NANOX» را در گلخانه وی استارت زدیم سپس سه گلخانه دار دیگر که از پیشروهای این صنعت بودند وارد خرید دستگاه شدند و از ابتدای ۱۴۰۱ کار را شروع کردند.


این اتفاق منجر شده که ما ورود جدی‌تری به روش‌های دیگر هم داشته باشیم و وارد استان‌های دیگر مثل استان چهارمحال و اصفهان هم بشویم. حتی توانستیم صادرات هم داشته باشیم؛ دستگاه را به بلاروس و ارمنستان صادر کردیم در حالی که در این کشورها رقبایی از آمریکا هم داشتیم. اخیراً سفارش‌هایی را از ترکیه گرفتیم که پنجمین تولیدکننده توت‌فرنگی در دنیاست.


پرسیدم چه تعداد پروژه کار کرده‌اید؟ گفت: در حال حاضر ۱۵ پروژه را اجرا کردیم و در حال ورود به بحث گلخانه‌های خاکی و کشت باز هستیم.


پرسیدم این روش به مصرف کمتر آب هم منجر می‌شود؟ گفت بله اتفاقاً ما پارامتر مهمی به نام کشش سطحی داریم که نانوحباب سبب می‌شود این کشش هم کاهش یافته و آب بسیار سریع جذب خاک شود و از تبخیر هم جلوگیری می‌کند و درنهایت باعث کاهش مصرف آب می‌شود.


بهبود کارایی کشت گلخانه‌ای با فناوری‌ نانوحباب ایرانی


دستگاه نانوحباب ساز یک فناوری جدید و پیشرفته است که ژاپنی‌ها از سال ۲۰۱۰ و ایرانی‌ها از سال ۲۰۱۷ کارشان را شروع کردند. کمپانی آمریکایی بسیار پیشرفته است در این حوزه اما ایران هم اصلاً عقب نیست و باید بتوانیم با این شرکت‌ها رقابت کنیم مزیت ما در رقابت با آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها در قیمت است. نمونه خارجی این دستگاه ۱۳ هزار دلار قیمت دارد و این در حالی است که دستگاه ساخت ایران با همان کیفیت برابر تنها ۳ هزار دلار قیمت دارد و همین موضوع منجر شده تا کشور ترکیه با سهم بزرگی که در تولید توت‌فرنگی دارد تکنولوژی ایرانی را به آمریکا ترجیح دهد.


کازورنی ادامه داد:‌ دستگاه ایرانی از نظر کیفیت هم با آن‌ها یکسان است؛ در بحث گلخانه ۱۵ عدد دستگاه نصب داریم ولی در بحث شیلات و غیره نیز دستگاه نصب شده داریم. هفته آینده هم یک پروژه هم در بندرعباس نصب می‌شود.


گفت: ما می‌خواهیم با مصرف بهینه آب راندمان برداشت را افزایش دهیم. در کشور ما آب بسیار اهمیت دارد و هرچقدر فناوری نوین بهینه‌سازی مصرف را


استفاده کنیم بهتر است که فناوری نانوحباب در این زمینه کاربرد دارد.


با دیدن زنان سطل به دست که به برداشت توت‌فرنگی مشغول بودند هیجانم بیشتر می‌شد و دوست داشتم بیشتر درباره نانوحباب و این دستگاه بدانم.


روش کار با دستگاه را هم سؤال کردم.


گفت: روش کار با این دستگاه این‌گونه است که ابتدا محلول غذایی را درست می‌کنیم، زمان دستگاه را از ده دقیقه تا یک ساعت تنظیم می‌کنیم و آبیاری آماده شده را داخل مخزن می‌ریزیم آن‌قدر این کار تکرار می‌شود تا مقدار اکسیژن در آب بالا برود هر گاه به آن عدد رسید آبیاری را انجام می‌دهیم. این دستگاه داخل سیستم آبیاری نیست بلکه کنار سیستم آبیاری است و اینکه ما شرایط جذب را با این دستگاه برای گیاه فراهم می‌کنیم. فرمول غذایی جای بحث و موشکافی دارد.


در حین صحبت کردم راه رفتیم تا به گلخانه دیگری در شهرک رسیدیم، با مسئول این گلخانه هم صحبت کردم.


بهبود کارایی کشت گلخانه‌ای با فناوری‌ نانوحباب ایرانی


گفت: ولید اتحادی، کارشناس اصلاح نباتات هستم، ۱۸ سال است که در زمینه کشت در آب و بدون خاک کار می‌کنم؛ این دستگاه را امسال خریداری کردم و بسیار راضی هستم و آنچه من دیدم حفظ بسیار عالی ریشه توت‌فرنگی است، ریشه توت‌فرنگی به کمبود اکسیژن بسیار حساس است و یکی از مشکلات ما حفظ ریشه است که با افزایش اکسیژن توسط این دستگاه این مشکل برطرف می‌شود و ریشه سالم و خوبی داریم که جذب خوب و عملکرد خوبی دارد.


علیرضا محمدی، کارشناس باغبانی را هم دیدیم از او نیز درباره فعالیتشان پرسیدم.


گفت: در زمینه کشت ان اف تی فعالیت می‌کنیم با استفاده از دستگاه نانوحباب میزان اکسیژن محلول در آب و پاتوژن‌ها را متعادل کردیم و تا ۸۰ درصد فعالیت پاتوژن‌ها را در بستر اطراف ریشه کاهش می‌دهد و حجم ریشه دهی را بالا می‌برد و سرعت رشد را بیشتر می‌کند و چند روز زودتر می‌توانیم محصول را برداشت کنیم و در سال یک یا یک و نیم دوره برداشت محصول داریم.


مهرجویی، مهندس کشاورزی و یکی دیگر از مسئولان گلخانه‌ها هم با خوشحالی از به کارگیری دستگاه نانوحباب ساز گفت: امسال در کشت ما افزایش میزان گلدهی بوته، افزایش قابل ملاحظه کیفی میوه و کاهش شدید بیماری‌های ریشه را داشتیم. کشت ما در مهرماه انجام می‌شود و زمان کوتاهی روز و کاهش نور است که در سال‌های گذشته اولین فلش میوه ما مصادف با اواخر بهمن بود، اما امسال با این دستگاه ۲۰ روز تا یک ماه کارمان جلو افتاد و سرعت تولید گل و میوه بوته بالا رفت زیرا ما اکسیژن بیشتری در اختیار ریشه قرار دادیم.امسال میوه خوش عطر و شیرینی به میدان عرضه کردیم و رنگ میوه‌ها سرخ واکس زده بود.


ادامه داد: در گلخانه بنده اتفاق مثبتی که افتاد این بود که ریشه هر گیاهی اکسیژن محلول در آب را می‌تواند استفاده کند، با استفاده از این دستگاه بهره‌وری ریشه بالا می‌رود ریشه بیمار نمی‌شود ریشه فعال‌تر می‌شود در نتیجه راندمان هم کمی بالا می‌رود هم کیفی.


آن‌قدر درباره عملکرد مثبت نانوحباب گفتند که دلم نمی‌آمد شهرک را ترک کنم اما دیگر وقت رفتن بود.


البته از توت‌فرنگی‌های سرخ واکس زده که نمی‌شد گذشت، ما هم این میوه‌های خوش عطر و شیرین را تست کردیم و الحق که تأثیر نانوحباب ساز بر روی عطر و طعم توت‌فرنگی‌ها با خوردن یکی دو توت‌فرنگی هم کاملاً مشخص بود.


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
اکبری
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۱۵ تير ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۷
۰
عالی بود دست مریزاد
گوشتیران
قالیشویی ادیب