دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 تير 1401 - 11:57
آنا گزارش می‌دهد؛

بیوتکنولوژی؛ پادشاه فناوری جهان/ سهم ۶۰ درصدی حوزه زیست فناوری از صادرات دانش‌بنیان کشور

بیوتکنولوژی تاثیر بسیار زیادی در رفاه و آسایش بشر دارد. فناوری که امنیت ملی و قدرت اقتصادی ملت‌ها را رقم می زند.
کد خبر : 666119
بیوتکنولوژی

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بیوتکنولوژی تاثیر بسیار زیادی در رفاه و آسایش بشر دارد. فناوری که امنیت ملی و قدرت اقتصادی ملت‌ها را رقم می زند.از این‌رو کشورهایی می‌توانند طی دهه‌های آینده مقتدر باشند که بتوانند به این فناوری نوین دست پیدا کنند. در حال حاضر دامنه فعالیت بیوتکنولوژی بسیار گسترده است. فناوری که بسیاری از نیازهای مختلف بشر در حوزه‌های دارویی، تشخیصی و غذایی را برطرف می‌کند و نقش موثری در محافظت از محیط زیست و حفظ انرژی دارد. در این میان کشورهایی می‌توانند در عرصه بین المللی مقتدر باشند که بتوانند به این فناوری نوین دست پیدا کنند.



محمد مهدی مقدسیان، دکترای مدیریت تکنولوژی و نوآوری، رئیس گروه سرمایه انسانی و ترویج ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این خصوص به آنا می‌گوید: اساسا زیست فناوری، یک فناوری بین رشته‌ای و پیشتاز است که امروزه به عنوان یک فناوری اثرگذار شناخته می‎شود؛ اکنون زیست فناوری در حوزه‌های مختلف مانند پزشکی، دارویی، محیط زیست، کشاورزی، صنعت و تجهیزات پزشکی و خیلی از صنایع دیگر زیست فناوری خودش را نشان داده است. شاید اثبات این موضوع پیش از شیوع ویروس کرونا به ایران کمی دشوار بود اما اکنون همگان به این مساله اذعان دارند که شرکت‌های بیوتک در جهان گردش مالی زیادی ایجاد می‌کنند و اثرگذاری هستند.



وی می‌گوید: حجم سرمایه‌گذاری یک شاخص بسیار مهمی محسوب می‌شود که ما دریابیم چه میزان بیوتک می‌تواند موثر باشد. فقط کشور چین در فاصله ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ بیش از ۴۵ میلیارد دلار برای شرکت‎‌های بیوتکنولوژی‌اش سرمایه‌گذاری کرده است. این عدد بسیار زیاد است. شرکت سوئیسی Roche، یکی از شرکت‌های معروف جهان است که R&D انجام می‌دهد، بیش از ۱۱ میلیارد دلار فقط برای تحقیق و توسعه داروی بیوتکی صرف کرده است.



وی عنوان می‌کند: آمریکا به تازگی تحریم‌هایی که علیه چین اعمال کرده کاملا بر مبنای حوزه بیوتکنولوژی بوده زیرا چین به روی DNA Sequencing( توالی یابی DNA) کار کرده است. اگر پیش از این انرژی هسته‌ای به عنوان یک فناوری نام برده می‌شد و تحریم‌های خاصی برای آن حوزه در نظر گرفته می‌گرفتند تا کشورها پیشرفتی نداشته باشند اما امروزه زیست فناوری و بیوتکنولوژی در حاکمیت و ثروت‌زایی جهان فرمان‎روایی می‎کند.



رتبه ۱۲ علمی ایران در حوزه بیوتکنولوژی



مقدسیان بیان می‌کند: آمارها نشان داده‌اند که اکنون بیوتکنولوژی به عنوان پادشاه حاکم بر همه فناوری‌های جهان شناخته شده است زیرا بسیاری از رشته‎های مختلف را درگیر می‎کند. فناوری IT در رتبه دوم جهان قرار دارد. این مهم نشان می‌دهد که کشورهایی می‎توانند پیشرفت کنند که بتوانند طی ۱۰ الی ۱۵ سال آینده حرفی در حوزه بیوتکنولوژی داشته باشند.



وی با اشاره به جایگاه ایران در حوزه بیوتکنولوژی می‎‌گوید: در حال حاضر ایران رتبه ۱۲ علمی دنیا در حوزه بیوتکنولوژی را دارد. در حوزه تولید داروهای بیوتکنولوژی نیز رتبه دوم در قاره آسیا را بدست آورده است؛ اکنون در کل حوزه بیوتکنولوژی قاره آسیا در بین ۵ کشور برتر دنیا قرار دارد. ایران نیز در زمینه تولید داروهای بیوتکنولوژی به پیشرفت‌های بسیار خوبی دست پیدا کرده و در حال حاضر در آسیا پیشگام حوزه تولید دارو است.



وی خاطرنشان می‌‎کند: خودکفایی در توسعه امروز جهان و اقتصاد جهان کلمه درستی نیست؛ شاید لزوما همه کشورها هرچیزی که مورد نیازشان است را خودشان تولید کنند، کار درستی نباشد اما قطعا خود اتکایی در یک حوزه مانند بیوتکنولوژی کار بسیار مناسبی است. اکنون بیوتکنولوژی سهم بسیار موثری در خود اتکایی( نه خود کفایی) ایران دارد به طوری که هم اکنون ۹۷ درصد داروهای کشور را خودمان تولید می‌کنیم. ما در حال حاضر بیش از ۲۵ شتاب دهنده در حوزه بیوتکنولوژی داریم و در خاورمیانه نیز رتبه اول را بدست آورده‌ایم.



حجم صادرات حوزه زیست فناوری باید افزایش یابد



رئیس گروه سرمایه انسانی و ترویج ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می‎‌گوید: اکنون ما یک عدد صادراتی برای دانش‌بنیان در کشورمان داریم که این عدد باید خیلی بیشتر شود. همچنین باید بسیار به این امر بها دهیم تا بتوانیم سهم مهمی در صادرات دانش‌بنیان حوزه بیوتکنولوزی داشته باشیم. امروزه بیش از ۶۰ درصد صادرات دانش‌بنیان کشور مربوط به حوزه زیست فناوری است. اکنون ستاد توسعه زیست فناوری نیز به عنوان مرجع اصلی راهبری، سیاست‌گذاری و نظارت بر حوزه زیست فناوری کشور، حدود هزار شرکت دانش بنیان زیست فناوری در کشور دارد. طبیعتا ما باید حجم صادرات این حوزه را زیاد کنیم که تاکید ویژه رهبری هم بوده است.



وی می‌افزاید: ما باید شرکت‌هایی که مربوط به حوزه بیوتکنولوژی هستند مانند شرکت‌های حوزه کشاورزی، صنایع غذایی، ماکارونی، کود، دام، کیت‌های تشخیصی و تجهیزات پزشکی را به سمت بیوتکنولوژی ببریم؛ اتفاقی که اکنون در آمریکا و کشورهای اروپایی رخ داده است. ایران نیز باید مدل توسعه بیوتکنولوژی و اقتصاد زیستی را بر کشور حاکم کند.



وی تاکید می‌کند: اکنون عدد بازار جهانی زیست فناوری در دنیا حول و هوش۵۵۰ میلیارد دلار است. ما باید بتوانیم تا یک دهه آینده حداقل ۳ درصد از این سهم بازار را بدست بیاوریم. کسب ۳ درصد از بازار جهانی بیش از ۳۰ میلیارد دلار ارزش مالی به همراه می‌آورد که عددی معادل فروش نفت در کشورمان است. ما می‌توانیم به این هدف دست پیدا کنیم. این عدد کاملا قابل تحقق است زیرا ما اکنون بهترین منابع انسانی و فارغ التحصیلان خوب در رشته‎های مهندسی شیمی، مکانیک، کشاورزی و بیوتکنولوژی در دنیا داریم. اگر این ظرفیت را نداشته باشیم نمی‎توانیم چنین ادعایی را بکنیم. فقط لازم است که شرکت‌ها، صنایع و محققان ما به حوزه کشاورزی ورود پیدا کنند. حوزه‌ای که مقام معظم رهبری نیز به شدت در صحبت‌های ابتدای سال به آن تاکید فراوان داشتند.



انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب