دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 خرداد 1401 - 10:38
یادداشت؛

گرانی اینترنت قوز بالای قوز

سرعت و کیفیت پایین اینترنت در کشور با افزایش قیمت تعدادی از بسته‌های در حال ارائه از سوی اپراتورها همراه شده و با وجود نارضایتی گسترده کاربران پاسخ قابل قبولی از سوی سازمان‌های متولی امر بیان نمی‌شود.
کد خبر : 663449
قیمت اینترنت

گروه فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، با توسعه روزافزون فناوری‌های ارتباطی و گسترش شبکه جهانی وب دسترسی به اینترنت در تمامی نقاط جهان اهمیت فوق‌العاده‌ای پیدا کرده است و از همین رو دولت‌ها ملزم هستند با برنامه‌ریزی دقیق و حساب شده خدمات سریع و ارزان اتصال به شبکه اینترنت را برای مردم فراهم کنند.


هم اکنون سازمان‌های بین‌المللی که شاخصه‌های توسعه علمی و فناوری را در کشورهای مختلف بررسی و فهرست‌های متفاوتی از میزان رضایت‌مندی مردم در حوزه‌های گوناگون منتشر می‌کنند میزان دسترسی به اینترنت یکی از مهم‌ترین معیارهای ارزیابی کیفیت زندگی در نظر می‌گیرند. در حقیقت امروزه دسترسی به اینترنت برای حرکت در مسیر توسعه علمی و فناوری ضروری است. در جهان حاضر دغدغه مردم برای دسترسی به اینترنت کم از دغدغه نان شب نیست و اگر بگوییم اینترنت به همان اندازه نیازهای اساسی مردم ضرورت دارد گزافه نگفتیم. در ایران حتی زمانی که کشور از لحاظ میزان مبتلایان و درگذشتگان کرونا در وضعیت بهتری نسبت به گذشته قرار گرفته است هنوز دسترسی به اینترنت و استفاده از شبکه های ارتباطی برای انجام فعالیت‌های مختلف ضروری محسوب می‌شود و تباید این تصور ایجاد شود که حالا کمتر از دو سال گذشته به اینترنت نیاز است. در چنین شرایطی ایران از لحاظ کیفیت اتصال به شبکه‌های ارتباطات ثابت و سیار جایگاه مناسبی ندارد و طبق جدیدترین آمار منتشر شده در سایت اسپیدتست رتبه جهانی ایران در شبکه اینترنت موبایل برابر با ۷۳ و در شبکه ثابت نیز برابر با ۱۴۴ است.


بدون شک چنین جایگاهی با هیچکدام از برنامه‌های بالا دستی توسعه شبکه‌های ارتباطی در کشور هماهنگی ندارد و در شرایط کنونی نمی‌توان تبدیل شدن به هاب ارتباطی منطقه را متصور شد. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان متولی ارتقای کیفیت شبکه‌های ارتباطات در کشور برای رفع عقب‌ماندگی این حوزه پروژه‌ بزرگی تحت عنوان شبکه «فیبر نوری نقاط» را آغاز کرده است. اگرچه متولیان این وزارتخانه مدعی هستند روند ارتقای کیفیت اتصال به اینترنت با سرعت در حال پیگیری است ولی بسیاری از کاربران و نمایندگان مردم در مجلس معتقدند کیفیت شبکه‌های ارتباطات ثابت و سیار در چند ماه اخیر نه تنها بهبود پیدا نکرده است بلکه در ساعات مختلفی از شبانه‌روز به شدت افت می‌کند.


نزول سرعت و کیفیت دسترسی به اینترنت در شرایطی رخ داده است که وزارت ارتباطات و به طور ویژه کمیسیون تنظیم مقررات تلویحاً مجوز لازم برای افزایش قیمت بسته‌های اینترنت را به اپراتورها داده است و طبق بررسی‌های انجام شده هم اکنون قیمت تعدادی از بسته‌های روزانه، ماهانه و سالانه سرویس‌دهندگان سیار و ثابت نسبت به چند ماه قبل بیشتر شده است. البته وزیر ارتباطات افزایش هزینه دریافتی اپراتورها از مشترکان را منوط به ارتقای کیفیت خدمات ارتباطی دانسته و اپراتورها ملزم هستند طی سه سال آینده سرعت سرویس‌های در حال ارائه خود را دو برابر کنند و پوشش شبکه 4G را نیز به ۱۰۰ درصد برسانند. بررسی روند توسعه سرعت اینترنت در کشور حاکی از آن است که اپراتورها به جای تمرکز بر افزایش کیفیت سرویس‌های قابل ارائه به کاربران تنها به بالا بردن قیمت بسته‌های اینترنت توجه کرده و مدیران این مجموعه‌ها بیشتر شدن قیمت‌ها را ناشی از بالا رفتن هزینه‌های خرید تجهیزات زیرساختی می‌دانند. گویا اپراتورها برای تأمین عمده هزینه‌های خود روی جیب مردم حساب باز کرده‌اند و درآمد قابل توجهی را که از خدمات جانبی نظیر سرویس‌های VOD کسب می‌کنند نادیده می‌گیرند!


به نظر می‌رسد وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم رویه مماشات با اپراتورها را در پیش گرفته و می‌کوشد با رفتار دوگانه هم رضایت سرویس دهندگان اینترنت را فراهم و هم مردم را راضی نگه دارد. اغلب فعالان صنعت فناوری اطلاعات در کشور معتقدند دولت در زمینه تعرفه‌گذاری اینترنت تنها باید نقش ناظر را بر عهده داشته باشد و مادامی که حاکمیت به طور مستقیم در موضوع قیمت‌گذاری سرویس‌های ارتباطی دخالت می‌کند کاربران و سرویس‌دهندگان به طور همزمان متضرر می‌شوند.


در شرایطی که نظام اقتصادی کشور در حال تحول است و دولت اجرای اصلاحات گسترده‌ای را برای قیمت‌گذاری عادلانه در پیش گرفته قطعاً افزایش قیمت اینترنت قوز بالای قوز محسوب می‌شود و فشار دوچندانی را به اقتصاد خانوار وارد می‌کند. طعم شیرین فناوری تنها زمانی به مذاق مردم خوش می‌آید که به اینترنت پرسرعت و ارزان دسترسی داشته باشند. جای تعجب دارد که مسئولان کنونی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اصل کاهش قیمت سرویس‌های ارتباطی با توسعه شبکه را فراموش کرده و برنامه‌های این وزارتخانه را کج دار و مریز پیش می‌برند.


انتهای پیام/۴۱۴۴

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب