دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 خرداد 1401 - 18:47
گزارش آنا؛

آیا موشک سارمات جهان را تهدید می‌کند؟

آزمایش موشک قاره‌پیمای مافوق صوت هسته‌ای «سارمات» از سوی روسیه و تبلیغات رسانه‌ای و هشدارهای این کشور درباره استفاده از این موشک؛ یکی از تحولات مهم اخیر در عرصه بین‌الملل بود.
کد خبر : 661172
32123

به گزارش خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، فاطمه دوله - در بحبوحه جنگ میان روسیه و اوکراین «دیمیتری روگوزین»، رئیس آژانس فضایی «روسکاسموس» روسیه در یک مارتن آموزشی فدرال تحت عنوان «افق‌های جدید» ویدئوهایی از چندین راکت استراتژیک روسیه را پخش کرد و در نهایت به موشک عظیم‌الجثه «سارمات» ICBM رسید وی در این برنامه در حضور جمعی از دانش‌آموزان و دانشجویان روسیه مدعی شد که روسیه مجهز به موشک مافوق صوت هسته‌ای سارمات است که می‌تواند نیمی از یک قاره را نابود کند.


بنابر ادعای وی سارمات که با نام «شیطان ۲» هم شناخته می‌شود؛ یک موشک بالستیک قاره‌پیما است که قابلیت اصابت به هدف با سرعت بیش از ۴۴۰۰ کیلومتر بر ساعت را دارد.


روسیه چندی پیش در میانه حمله نظامی  وتشدید درگیری‌ها با اوکراین موشک قاره پیمای سارمات را با موفقیت آزمایش کرد؛ موشکی که بنابر شواهد و ادعاهای موجود به ابزاری برای هشدار وتهدیدهای آشکار و پنهان مسکو علیه دشمنانش استفاده می شود.


اخیرا سرهنگ «سرگئی کاراکف» فرمانده نیروی راهبردی موشکی روسیه اطلاعیه‌ای مدعی شد؛«جدیدترین موشک بالستیک قاره‌پیمای روسیه (سارمات)می‌تواند بر فراز شمال و جنوب، قطب ها و در امتداد سایر مناطق پرواز کند.


بنابر این ادعا؛ موشک قاره پیمای مافوق صوت هسته‌ای سارمات با توجه به نسبت قدرت به وزن سیستم موشکی جدید، می تواند تغییر مسیر دهد به طوری که در صورت لزوم، می توان غیر از مسیر قطب شمال، مسیری را از طریق قطب جنوب برای آن ترسیم کرد، مسیری که به گفته وی امروزه محافظت نمی‌شود.


فرمانده نیروی راهبردی موشکی روسیه همچنین در ادعایی تهدید آمیز از احتمال مسیرهایی دیگر برای موشک سارمات خبر داد.


بنابر شواهد و اظهارات موجود از سوی روس‌ها؛ رهگیری این موشک نه امروز بلکه در دهه‌های آینده بسیار دشوار خواهد بود و دفاع هوایی برای این سامانه موشکی وجود ندارد. زیرا سرعت آن تقریباً به همان سرعت موشک‌هایی است که موتورهای موشک جامد سبک وزن دارند و در عین حال یک موشک پیشران مایع است.


این موشک ۴۵۸۰۰۰ پوند یا به اندازه ۱۱ جنگنده F-۲۲A وزن دارد؛ بنابر گزارش‌های منتشره موشک قاره‌پیمای مافوق صوت هسته ای؛ می تواند تا ده کلاهک هسته‌ای گرما را تحویل دهد و برد آن را دارد که به هر نقطه از زمین ضربه بزند. اما به همان اندازه که این موشک قدرتمند است، دارای معاوضه‌های مشخصی است که می‌تواند اثر آن را به کمتر از آنچه به نظر می‌رسد کاهش دهد.


ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه پس از آزمایش موشک سارمات ضمن تبریک به ارتش ای کشور مدعی شد«این سلاح واقعا منحصر به فرد، پتانسیل رزمی نیروهای مسلح ما را تقویت می کند، امنیت روسیه را در برابر تهدیدات خارجی به طور قابل اعتماد تضمین می‌کند و کسانی را که - در گرماگرم لفاظی های تهاجمی - سعی در تهدید کشور ما دارند، دو بار به فکر فرو خواهد برد.»


پوتین بارها درباره قابلیت‌های دفاع موشکی ایالات متحده هشدار داده است که قابلیت‌های دفاع موشکی این کشور زرادخانه هسته‌ای روسیه را به خطر می اندازد. اما در میانه جنگ روسیه و اوکراین، این آزمایش و تهدیدات آشکار و پنهان استفاده از موشک سارمات توسط مقامات روسی، تنش‌های ژئوپولتیکی در گرماگرم این جنگ را افزایش می دهد.


در همین زمینه سرویس تحقیقات کنگره ایالات متحده، سارمات را یک موشک بالستیک قاره پیما سنگین جدید سنگین معرفی می‌کند که «روسیه را قادر می سازد ۱۰ کلاهک یا بیشتر را روی هر موشک مستقر کند. این طرح سال‌ها که در دست توسعه بوده است و بنابراین پرتاب آزمایشی آن برای غرب تعجب‌آور نیست، اما ازمایش ورونمایی از آن در میانه جنگ روسیه و اوکراین، موضوع را متفاوت کرده است.»


بنابر شواهد و ادعاهای موجود؛ سارمات دارای بالاترین ویژگی‌های تاکتیکی و فنی بوده و قادر است بر تمام ابزارهای مدرن دفاع ضد موشکی غلبه کند. به گفته پوتین این موشک، مورد مشابه در جهان ندارد و برای مدت طولانی نیز نخواهد داشت.


رئیس آژانس دولتی هوافضای روسیه نیز، پرتاب سارمات در شمال روسیه را «هدیه ای به ناتو»و سیگنالی برای غرب بیان کرد؛ «این سیگنالی برای غرب است مبنی بر اینکه مسکو قادر به مقابله و انتقام است؛ انتقام کوبنده ای که به تاریخ هر کشوری که به امنیت روسیه و مردم آن تجاوز کرده است، پایان خواهد داد.»


جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده، درباره آزمایش موشک سارمات اعلام کرد که مسکو پس از تعهداتش بر اساس معاهده استارت نو در سال ۲۰۱۱، که محدودیت‌هایی را برای تسلیحات هسته ای دو کشور ایجاد می‌کرد، درباره این آزمایش به واشنگتن اطلاع داده است.آزمایش یک موشک جدید با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای توسط روسیه تهدیدی برای آمریکا و متحدانش نیست.»


به گفته کارشناسان ارشد هوافضای نظامی توانایی سرمات برای حمل ۱۰ کلاهک یا بیشتر و گزینه روسیه برای شلیک آن بر روی هر یک از قطب‌های زمین، چالشی را برای رادارهای زمینی و ماهواره‌ای و سیستم‌های ردیابی ایجاد کرده است.


آزمایش موشک قاره پیمای مافوق صوت هسته‌ای روسی در شرایطی است که آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد چندی پیش گفت: «چشم‌انداز مناقشه هسته‌ای که زمانی غیرقابل تصور بود، اکنون به محدوده احتمالی بازگشته است».


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب