دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 ارديبهشت 1401 - 09:39
علی عمرانی در بازدید از غرفه آنا:

جایزه مصطفی بستر رسانه‌ای ترویج و الگوسازی از مفاخر علم و فناوری را فراهم می‌کند

مدیر اجرایی بنیاد مصطفی(ص) گفت: زمانی‌که به یک دانشمند جایزه‌ای اهدا می‌کنیم، در واقع بستر رسانه‌ای ترویج و الگوسازی از مفاخر علم و فناوری را در کشور فراهم می‌کنیم.
کد خبر : 658491
عمرانی




به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سید علی عمرانی، مدیر اجرایی بنیاد علمی و فناوری مصطفی(ص) از غرفه آنا در نمایشگاه «اینوتکس۲۰۲۲» بازدید کرد و در پاسخ به این پرسش که برنامه و هدف اصلی شما در نمایشگاه چیست، بیان کرد: بنیاد مصطفی(ص) در صدر فعالیت‌هایش جایزه بین‌المللی مصطفی را در دستور کار قرار داد و به دنبال شناسایی و تشویق برجستگان علم و فناوری جهان اسلام است، که البته اگر اثر مؤثری را توسعه داده باشند. اثر مؤثر به اثری اطلاق می‌شود که جنبه‌های علمی‌ آن قوی و در لبه‌های دانش قرار داشته باشد. همچنین بتواند یک نیاز از جامعه را در حوزه‌های رفاه، امنیت یا سلامت و در واقع یک نیازی از صنعت و جامعه را پاسخ داده باشد؛بنابراین اثری که به این شکل باشد تأثیرش را در حوزه تجاری‌سازی بررسی می‌کنیم و در نهایت صلاحیت گرفتن جایزه مصطفی(ص) را دارد، که تاکنون ۱۴ جایزه به دانشمندان در طول این ۱۰ سال داده‌ایم.



وی درخصوص فعالیت‌های عضو فعال زیست‌بوم علم و فناوری خاطرنشان کرد: در سرریز فعالیت‌های متنوع اتفاقات دیگری می‌افتد که شما می‌توانید فعالیت‌های مختلفی را به عنوان یک عضو فعال زیست‌بوم علم و فناوری انجام دهید و نقش ایفا کنید. این نقشی است که 1400 جایزه و نهاد اعطاکننده جایزه بین‌اللملی که در رنکینگ‌های جهانی مانند ژورنال‌های «اینفکت فکت‌دار» یا مقاله‌های «ISI» هستند، قرار می‌گیرند. این رنکینگ‌ها توسط سازمان‌های بین‌المللی انجام می‌شود. در کشورهای در حال توسعه و کشورهای اسلامی ما جوایزی را در آن رنکینگ‌ها به جز یک جایزه در حوزه علم و فناوری نداریم و در عربستان سعودی به نام جایزه «ملک فیصل» است. جایزه مصطفی قرار است موقعیت خودذرا در این رنکینگ‌ها تثبیت کند و خودش را به عنوان یکی از معیارهای شایستگی علم و فناوری معرفی کند که در آخرین ارتباطات ما و پیشنهادات این سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی به‌تازگی جایزه مصطفی در مسیر ارزیابی و رنکینگ قرار داده‌اند. این مسیر در حال ارزیابی است و امیدوار هستیم این اتفاق به‌زودی رخ دهد.



عمرانی در پاسخ به این سوال که دانشمندان برای گرفتن جایزه چه ویژگی‌هایی باید داشته باشند، مطرح کرد: اگر می‌خواهیم در نقش خود به خوبی تمام ظاهر شویم، دادن جایزه یک نمود و ویترینی از فعالیت‌هاست، اما شما باید در خصوص این فعالیت‌ها یک مسیر بسازید. از سرریز بررسی‌هایی که ما انجام می‌دهیم، دانشمندان فناوری شاید در صدر و در اندازه پ صلاحیت گرفتن جایزه مصطفی شناخته نشوند، اما قابلیت‌های بالایی برای رفع نیاز کشورهای مختلف دارند که باید به آن توجه ویژه‌ای شود. ما با توجه به این ظرفیت، یک بستر شبکه‌سازی به اسم «Step Science and Technology Exchang Program» ساخته‌ایم که تبادل علم و فناوری در این بستر انجام می‌شود و مجموعه‌های بالغ با هم در ارتباط هستند و با یکدیگر تبادل علم و فناوری می‌کنند که به طور معمول بعضی از شرکت‌ها نیز این تبادلات را انجام می‌دهند، اما زمینه پرورش رهبران آینده علم و فناوری موجب می‌شود تا در طولانی‌مدت بتوانیم برای اعطای جوایز از الان زمینه‌سازی لازم را انجام دهیم.



وی در پاسخ به سوال خبرنگار آنا در خصوص رقابت علمی «کنز» گفت: ما برای رقابت علمی «کنز» که در این نمایشگاه به دنبال این هستیم تا به دانشمندان و پژوهشگران جوان بگوییم که در کنار فعالیت‌های علمی، اثرگذاری و اثربخشی، به عبارتی علم نافع را باید هدف‌گذاری کرد. ما فراخوانی در سطح کشورهای اسلامی می‌دهیم، نیازها را از صنایع کشورهای اسلامی دریافت می‌کنیم و در معرض ارائه‌کننده‌های راهکارهای علمی که همان پژوهشگران هستند، می‌گذاریم. توانستیم در این دوره مشارکت 25 کشور را داشته باشیم. همچنین صنایع مختلف برای ارائه چالش‌های‌ خود مشارکت کردند. ما همراهی صنعت معدن را با ورود گروه صنعتی‌معدنی زرین داشتیم که چالش‌های خود را به صورت حقیقی مطرح کردند، در مسیر داوری همراه بودند و همچنان در به خدمت گرفتن خروجی‌ها آمادگی دارند که تجاری‌سازی را انجام دهند. در واقع می‌توان گفت این مسیری است که ما می‌توانیم به پژوهشگران کمک کنیم تا علم نافع را رقم بزنند.



علی عمرانی در پاسخ به این پرسش که رسانه‌ها چه میزان در پیشبرد اهداف تأثیرگذار هستند افزود: در نهادهایی همچون بنیاد علمی و فناوری مصطفی(ص) که خود تسهیلگر هستند، اهدای جایزه خود یک رسانه محسوب می‌شود. به عبارت دیگر زمانی‌که ما یک جایزه را به یک دانشمند اهدا می‌کنیم، در واقع بستر رسانه‌ای ترویج و الگوسازی از مفاخر علم و فناوری را انجام می‌دهیم. حال اگر متخصصان رسانه در کنار این کار قرار نگیرند، قطعاً این کاری که در ذات خودش رسانه است، ابتر خواهد ماند. ما به دنبال این هستیم که صنایع بعدی در ادوار مختلف آورده شود و مسائل صاحب متولی دغدغه‌مند عرضه شود، نه مسائلی که کمی انتزاعی به نظر می‌رسد. ما روز جمعه از صبح ارائه «short list» و لیست برگزیدگان را داریم که این 20 نفر برگزیده از 586 اثری که برای ما ارسال شد، انتخاب شده‌اند، که این برگزیدگان روز جمعه در برنامه «اینوتکس۲۰۲۲» برنامه‌های خود را ارائه خواهند کرد و داوری نهایی خواهند شد. 6 نفر برگزیده خواهند شد که در اختتامیه از آن‌ها تقدیر می‌شود. از 20 اثر منتخب 3 کشور از جمله بنگلادش، ایران و مالزی حضور دارند که در نهایت باید دید کدام یک منتخب می‌شوند.



عمرانی در پایان ادامه داد: نقش رسانه در ترویج و تبلیغات بسیار خائز اهمیت است و ما می‌خواهیم توسط رسانه‌ها علم نافع را تبلیغ و یادآوری کنیم. ما همچنین در حوزه دانش‌آموزی نیز فعالیت می‌کنیم و به دانش‌آموزان می‌خواهیم بگوییم که بابد علم لذت‌بخشی که با آن کار می‌کنند را به‌خوبی تمرین کنند و آن هم موضوع رسانه‌ای است. رسانه‌ها اگر نباشند پیامی به گوش کسی نمی‌رسد. ما در بنیاد علمی و فناوری مصطفی(ص) به دو بال نیاز داریم و یکی از آن‌ها کمک گرفتن از اصحاب علم و فناوری است که برای تقویت بنیان‌های علمی بسیار مهم است و بال دیگر بخش‌بندی در بنیاد به شکل رسانه است. سیال اصحاب حوزه ارتباطات و ترویج باید بتواند در جامعه جهانی رونده باشد.



انتهای پیام/۳۰۰۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب