دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در گفت‌وگو با آنا:

تحقق اجرایی «شعار سال» موجب حل مشکلات اقتصادی می‌شود

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران گفت: رشد و شکوفایی اقتصاد کشور و رفع مشکلات ایران در گرو «تولید» و تحقق «شعار سال» است زیرا گردش قدرتمند چرخ تولید، تجارت و اقتصاد را از رکود خارج می کند.
کد خبر : 649755
سبزعلیپور



محمدرضا سبزعلیپور اقتصاددان و رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری، پیام نوروزی ایشان و شعار «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» را واکاوی و لازم الاجرا دانست و اظهار کرد: نام گذاری و انتخاب شعار، سال‌ها از جانب رهبری با بررسی دقیق مشکلات و کارهای انجام شده، طی یک سال و همچنین حاصل عملکرد مسئولان و دولتمردان در سال سپری شده، صورت می گیرد، لذا هرگز نامگذاری سال ها بدون مطالعه و احساسی نبوده و نیست.


وی افزود: مثلاً پس از بررسی اوضاع و احوال سال ۹۷ و سال‌های ماقبل، برای سال ۹۸ شعار «رونق تولید» را انتخاب کردند زیرا در آن مقطع از زمان، کشورمان نیازمند مقابله با دشمن و پیروزی در «جنگ اقتصادی» بود و «رونق تولید» نیز یکی از اساسی‌ترین روش های مقابله با نفوذ دشمن و تحریم های اقتصادی و همچنین غلبه بر مشکلات اقتصادی ایران بود.


رئیس مرکز تجارت جهانی ایران گفت: به همین دلیل کشور به «رونق تولید» نیاز داشت تا چرخ صنایع و کارخانجات با سرعت بیشتری بچرخد و «تولید ملی» نیز روز به روز افزایش یابد. پس از «رونق تولید»، کشورمان نیازمند «جهش تولید» بود تا از این طریق افزایش تولید و در نتیجه رشد اشتغال و نهایتاً تقویت «اقتصاد ملی» را درپی داشته باشد؛ از همین رو مقام معظم رهبری برای سال ۹۹ هم شعار «جهش تولید» را انتخاب کردند.


وی گفت: پس از دو سال، همگان منتظر نتایج مثبت این نامگذاری ها بودند تا رونق و جهشی در تولید رخ داده و به تبع آن بخشی از مشکلات اقتصادی ایران نیز برطرف شده باشد اما عملکرد دولت وقت جهت تحقق شعارهای «رونق تولید» و «جهش تولید» در آن سال ها اصلاً راضی کننده نبود و نه تولید کشور «رونق» گرفت و نه «جهش» قابل توجهی در زمینۀ تولید محقق شد!! از همین رو باز هم تولید رشد آنچنانی نکرد و مشکلات اقتصادی بیش از پیش دامن ایران و مردم را گرفت. به همین دلیل مقام معظم رهبری برای سال 1400 شعار «تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی» را انتخاب کردند تا باز هم با این شعار به نوعی اهمیت رونق، جهش و شکوفایی تولید و گردش پُر توان چرخ صنایع و کارخانجات کشورمان را یادآوری نمایند.


سبزعلیپور تصریح نمود: متأسفانه طی سال های گذشته آن طور که انتظار می رفت به امر تولید پرداخته نشد و دولتمردان و غالب مسئولین به اهمیت «گردش چرخ تولید» واقف نشدند و همین امر موجب شد تا به جای «رونق تولید» شاهد «رونق دلالی» و رشد قاچاق باشیم و به جای رفع موانع از برابر تولید و تولیدکنندگان و کارآفرینان نیز، به عینه شاهد افزایش موانع و بی توجهی به تولید و تولیدکنندگان باشیم که واقعاً جای تأسف دارد که مسئولین به اهمیت فرمایشان رهبری پی نبردند و شعارهای سال ها را از قوه به فعل تبدیل ننمودند!!


رئیس مرکز تجارت جهانی ایران ادامه داد: مقام معظم رهبری در سال جدید نیز به اهمیت تولید و اشتغال آفرینی اشاره و ابراز نمودند و از همین رو شعار «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» را برای سال 1401 انتخاب و نامگذاری کردند.


قدرتمند شدن اقتصاد ایران در گرو چرخش چرخ کارخانجات، صنعتی شدن و افزایش تولیدات داخلی است


سبزعلیپور ادامه داد: اعتقاد اینجانب بر این است که قوی و قدرتمند شدن اقتصاد ایران که رهبری نیز به کررات بر آن تأکید داشته و دارند در گرو صنعتی شدن و افزایش تولیدات داخلی آنهم تولیدات با کیفیت است که با توجه به استعداد و ظرفیت های وسیعی که در کشورمان وجود دارد و با اراده و خرد جمعی، مدیریت صحیح و تدوین و اِعمال سیاست های درست می توان این مسیر را طی و به اهداف مورد نظر دست یافت.


وی تاکید کرد: کشورمان همه چیز دارد و به نوعی، جواهر و گوهری بی همتا در دنیا است؛ سومین ذخایر انرژی و نفت و گاز جهان دارا بوده، همچنین از معادن بی‌نظیر، منابع خدادادی، آثار تاریخی و جاذبه ‌های توریستی، جغرافیایی و طبیعی، آب و هوای چهار فصل، فرش، پسته، زعفران، خاویار و.... غیره بهره مند است. این ‌همه داشته ‌ها و نعمات پروردگار، ایران را به یکی از بی‌نظیرترین و ثروتمندترین کشورهای جهان مبدل کرده است.


کارشناس اقتصادی گفت: ایران همچنین کارآفرینان خوش فکر و توانمند دارد که در حال حاضر نیز چرخش بخشی از چرخ اقتصاد کشور در این اوضاع سخت و تحت تحریم به دست توانمند همین‌ افراد می چرخد اما مشکل اساسی اینجاست که عمداً و یا از روی نادانی و سهواً نه تنها کارآفرینان داخلی را جدی نگرفته و به کار نمی‌گیریم بلکه با رفتار نادرست، متأسفانه آنان را ناراحت، دلنگران و ناامید هم می‌کنیم و همین برخوردهای نادرست و توهین آمیز و جدی نگرفتن کارآفرینان و صاحبان صنایع موجب کاهش تولید و به تبع آن باعث کُند شدن گردش چرخ تولید و چرخ اقتصاد ایران شده و میشود.


متأسفانه دولت های وقت از اهداف تبیین شده و منافع ملی دور شدند


سبزعلیپور اضافه کرد: با وجود چنین کشور ثروتمندی که داریم اگر تولید هم جهش پیدا کند و مشکلات اقتصادی نیز رفته رفته برطرف شود، «اقتصاد مقاومتی» قطعاً محقق خواهد شد که در آن صورت ایران به یکی از قدرتمندترین اقتصادهای جهان مبدل و دیگر هیچ کشوری حتی آمریکا نیز توان درگیری و تحریم ایران را نخواهد داشت.


وی بیان کرد: بر این اساس هدف مقام معظم رهبری نیز از انتخاب شعارهای 3 سال گذشته 98 الی 400 در خصوص «تقویت تولید» در همین راستا و در جهت تحقق «اقتصاد مقاومتی» و قدرتمند شدن اقتصاد ایران بوده است. متأسفانه دولت های یازدهم و دوازدهم باز هم به امورات حاشیه‌ای بیشتر توجه کردند و از اهداف تبیین شده و «منافع ملی» تا حدود زیادی دور شدند، به طوری که کم کاری و بی تدبیری وزارتخانه‌های اقتصادی کاملاً مشهود بود و مسئولین و دولتمردان چندان به حمایت از تولید و صنایع نپرداختند تا رونق و جهشی در تولیدات ملی اتفاق بیافتد و عملکرد دولت ها در ارتباط با تقویت تولید و به گردش درآوردن چرخ صنایع و کارخانجات نه در شأن ایران و ایرانی بود و نه مورد رضایت رهبری.


علت انتخاب تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی در سال 1400 چه بود؟


سبزعلیپور گفت: سیاست های نادرست، چشم به غرب دوختن و به خارجی‌ها امیدوار بودن و همچنین عملکردهای غلط دولت موجب شد تا کشور ثروتمند و قدرتمند و بی‌نظیر ایران آن هم با این‌ همه منابع و جمع زیادی کارآفرین بزرگ و توانمند چندان پیشرفتی نکند، و مشکلات اقتصادی بیشتر شود. مشکلات اقتصادی و عملکرد مسئولان و دولتمردان باعث شد تا رهبر انقلاب برای سال ۱۴۰۰ شعار «تولید، پشتیبانی‌ ها، مانع‌زدایی» را انتخاب کنند که تعیین این شعار برای سال گذشته نشان از اهمیت ویژه رهبری به اقتصاد و علی الخصوص به رشد و جهش تولید داخلی بود.


کارشناس اقتصادی تأکید کرد: شعار سال گذشته بسیار مهم و اساسی بود و چنانچه به طور صحیح و دقیق اجرا و محقق می شد، قطعاً تحول بزرگی در اقتصاد ایران و رفع مشکلات اقتصادی به وجود می‌آورد.انتخاب شعار سال‌ 1400 نشان دهندۀ این واقعیت مهم بود که در سال های گذشته عملکرد دولت ها راضی کننده نبوده و جهش قابل توجهی در زمینۀ تولید رخ نداد؛ به همین دلیل حسب دستور مقام معظم رهبری و برابر شعار سال قبل باید قوای سه گانه مخصوصاً دولت به طور ویژه از تولید و تولیدکننده و کارآفرینان حمایت و پشتیبانی میک رد و تمام موانع و بوروکراسی‌ های زائد در برابر تولید و فعالان اقتصادی را برطرف می کرد تا کارآفرینان و تولیدکنندگان روان ‌تر و بی‌دغدغه و با سرعت بالایی چرخ‌ های تولید، صنایع، خدمات و... اقتصاد ایران را به حرکت درآورند که متأسفانه به درستی باز هم به این شعار عمل نشد.


شعار امسال بسیار دقیق و از اهمیت خاص و قابل توجهی برخوردار است


وی با بیان اینکه شعار سال 1401 بسیار دقیق انتخاب شده و از اهمیت خاص و قابل توجهی برخوردار است، اظهار کرد: شعار «تولید، دانش ‌بنیان و اشتغال‌آفرین» جامع و وسیع انتخاب شده و در حقیقت چند اقدام اساسی و مهم در یک قالب و به صورت یک شعار اعلام شده که به نوعی مکمل شعار سال های پیشین و چه بسا از آن شعارها مهمتر و جامع تر نیز است.شعار امسال به جای اینکه فقط به رونق و یا جهش تولید بپردازد، به حمایت و پشتیبانی از صنایع، تولیدکنندگان و کارآفرینان نیز تأکید کرده و جدای از اینکه خواستار مانع زدایی و رفع موانع از سر راه تولید و فعالان اقتصادی نیز شده، به گردش چرخ تولید آنهم تولیدی بر پایۀ علم روز و دانش تأکید کرده و از همه مهمتر خواستار رفع بیکاری و ایجاد اشتغال که یکی از بزرگترین معضلات جامعه امروز شده است و از همین رو شعار امسال از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و تمام مسئولان نظام و دولتمردان باید هم و غم خود را در جهت تحقق این شعار به کار گیرند.


سبزعلیپور افزود: برای تحقق شعار امسال در اولین قدم، دولت فعلی باید به رونق و جهش تولید به چشم یک هدف و برنامۀ کارشناسی شده نگاه و تمام توان و امکانات دولت را به حمایت از تولید، تولیدکننده و کارآفرینان ایرانی معطوف کند و تا جایی که این دولت زمان و توان دارد باید با رفع موانع و کارشکنی ‌ها، رضایت فعالان اقتصادی و کارآفرینان را بدست آورد تا قدم به قدم تولید وسیع برمبنای دانش روز شکل گرفته و با ایجاد اشتغال، رفته رفته ریشه بیکاری را بخشکاند.


دولت نباید مشکل و مانع جدیدی بر سر راه تولید و تولیدکننده ایجاد نکند


وی یادآور شد: البته این دولت در این مدت کوتاهی که از عمرش گذشته، تا حدودی تمایل و ارادۀ خود را به گردش «چرخ تولید» و احیای کارخانجات ورشکسته و همچنین رفع موانع نشان داده؛ لکن باید سعی کند تا هرگز مشکل و مانع جدیدی بر سر راه تولید و تولیدکننده ایجاد نکند.


کارشناس اقتصادی در مورد مهمترین اقداماتی که دولت در جهت تحقق شعار سال باید انجام دهد گفت: نخست رئیس جمهور، افراد و مدیران خوشنام، پرتوان، بی حاشیه، سالم، کارآمد و متعهد و متخصص، مدیر و مدبر، پاکدست و فرا جناحی را برای حضور در دولت انتخاب تا فارغ از جناح بندی‌های سیاسی فقط به فکر «منافع ملی» باشند و تمام تلاش خود را جهت رفع مشکلات اقتصادی و ارتقاء سطح زندگی مردم به کار بگیرند. دوم اینکه رئیس جمهور و تیم اقتصادی‌ ایشان جهت همفکری و آگاهی از مشکلات و موانع کسب و کار و تولید باید با فعالان اقتصادی کشور نشست های پی در پی داشته باشند و دغدغۀ فعالان اقتصادی و کارآفرینان را سریعاً برطرف کنند نه اینکه مانند دولت سابق و اسبق فقط یکبار ۵ الی ۶ نفر از فعالان اقتصادی را که طرفدار دولتش هستند را جمع کند و دیدار کوتاه تبلیغاتی در برابر رسانه ها با آنها داشته باشد و بگوید که رئیس جمهور با بخش خصوصی و فعالان اقتصادی دیدار کرد!!


وی تصریح کرد: دولت در گام سوم، مشکلات و موانع موجود بر سر راه تولید، صادرات و واردات مواد اولیه را برطرف و دستگاه‌ هایی همچون گمرک، سازمان مالیاتی، سازمان استاندارد، ادارات صنعت، معدن و تجارت استان ها، اتاق های بازرگانی، سفارتخانه‌ها، سازمان توسعه تجارت و... غیره را که در زمینه تولید و صادرات ذی ‌مدخل هستند را خانه تکانی و ساختار آنها را با تفکر رشد و توسعه تولید و صادرات غیرنفتی پی ریزی نماید.


رئیس مرکز تجارت جهانی ایران گفت: دولت نظام پولی و بانکی ایران را باید بازبینی و سیستم بانکی کشور را تولید و صادرات محور کند و بانک ها را باید به نردبانی جهت رشد و توسعه تولید و صادرات ایران تبدیل نماید نه مانع صنایع و کارآفرینان و تولیدکنندگان باشند؛ همچنین مشکل خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی را حل کند و به سمت تثبیت نرخ ارز حرکت کند و از نوسانات نرخ ارز و چندگانه جلوگیری و پرهیز نماید.


سبزعلیپور با اشاره به اینکه دولت باید کارآفرینان و تولیدکنندگان را به سرمایه گذاری بیشتر تشویق و از سرمایه گذاران خارجی استقبال کند، گفت: دولت باید به هر تولیدکننده‌ای که شریک و سرمایه گذار خارجی به ایران بیاورد را تشویق و به آن امتیازات خاص بدهد که قطعاً وجود سرمایه‌گذاران خارجی در ایران مانع بزرگی بر سر تحریم هائی که در آینده علیه کشورمان اعمال خواهند شد است و دست دشمنان خارجی را جهت ضربه زدن به منافع ایران می‌بندد.


وی اضافه کرد: در کنار فعالیت‌های دولت، قوه مقننه و نمایندگان مجلس هم باید اقدامات اساسی در جهت حذف قوانین قدیمی و بازدارنده، قوانین تسهیل کننده و کمک کننده به تولید و صادرات غیرنفتی را تصویب کرده و در خصوص بررسی قوانین کشور تحرک و سرعت بیشتری از خود نشان دهند.


کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تحقق شعار امسال کمی همت، اراده می خواهد، گفت: اگر دولت نیز خواستار تصویب و یا اصلاح قوانینی در جهت تحقق «شعار سال» باشد، نمایندگان مجلس باید سریع موضوع را پیگیری و نسبت به تصویب آن قانون و یاری دادن دولت و فعالان اقتصادی اقدام کنند. قوه قضائیه هم باید با فساد و رانت خواری و مسئولان و مدیران خائن و ضربه زننده به «منافع ملی» و ایجاد کنندگان مانع در برابر تحقق «شعار سال» و همچنین کسانی که بذر ناامیدی در دل کارآفرینان و تولیدکنندگان می کارند، برخورد کند و زمینه را برای فعالیت سالم و بی دغدغه همراه با امنیت بالا و اطمینان بخش برای فعالان اقتصادی مهیا نماید.


وی گفت: بخش اعظم مشکلات کشور مربوط به بیکاری به ویژه بیکاری جوانان و افراد تحصلکرده است که همین بیکاری معضلات مختلفی را در پی داشته و حتی می تواند به بحران مبدل شود، لکن پُر واضح است که دولت نمی تواند ایجاد کنندۀ شغل و اشتغال برای همۀ بیکاران باشد پس دولت باید از دخالت در کارهای اقتصادی علی الخصوص تولید و تجارت پرهیز نموده و فقط سیاستگذار و بسترساز و همچنین ناظر بر امورات اقتصادی باشد و زمینه را برای فعالیت هرچه بهتر و قویتر بخش خصوصی و کارآفرینان و تولیدکنندگان غیردولتی هموار سازد. پس اگر می خواهیم مشکلات تولید و اقتصاد کشور در کوتاهترین زمان برطرف و رشد و شکوفایی در همه زمینه ها محقق شود، دولت را سریعاً از اقتصاد بیرون بکشید و کار را به بخش خصوصی واقعی محول کنید. ضمناً تجربه نشان داده که اقتصاد تمام کشورهای پیشرفته دنیا فقط توسط بخش خصوصی ساخته و روز به روز رشد کرده و میلیون ها اشتغال نیز توسط همین بخش و کارآفرینان و تولیدکنندگان ایجاد شده است!!


سبزعلیپور تشریح کرد: بارها عرض کرده ام که کشور ما دارای کارآفرینان بزرگی است که هر کدام از آنان دست کمی از دولت نداشته و هر یک می توانند بخشی از مشکلات اقتصادی کشور را در اوج تحریم ها برطرف نمایند. پس دولت باید آنان را دریابد تا مشکلات خودش نیز روز به روز کمتر و از دست کسری بودجه، خام فروشی، بیکاری جوانان، «گردش چرخ تولید» و دهها مشکل دیگر خلاصی یابد. والا با روند فعلی اگر توافقنامه وین هم امضاء شود و مجدداً "برجام" هم احیاء گردد، هیچ اتفاق مثبت تازه ای در کشور رخ نخواهد داد.!!


رئیس مرکز تجارت جهانی ایران تاکید کرد: لازم به یادآوری است که «برجام» به تنهایی نمی تواند مشکلات را برطرف و اقتصاد ما را شکوفا کند، بلکه «برجام» فقط بستر ساز بوده و تنها زمینه را برای ما فراهم می کند و این دولت و مسئولین نظام هستند که باید از این فرصت ها بنحو مطلوب استفاده کنند.


وی گفت: باید تأکید کنم که رشد و شکوفایی اقتصاد کشورمان و رفع مشکلات ایران در گرو «تولید» و تحقق «شعار سال» است زیرا گردش قدرتمند چرخ تولید، هم تجارت و اقتصاد را از رکود خارج می کند، هم با صادرات کالاهای تولید شده داخلی، ارزآوری افزایش و سطح درآمد ارزی کشور رشد میکند، ضمناً روز به روز سطح بیکاری را کاهش و اشتغال کلان ایجاد مینماید.


وی گفت: طبق فرمایش مقام معظم رهبری، اقتصاد دانش بنیان یعنی دانش و فناوری پیشرفته نقش آفرینی فراوان و کاملی در همۀ عرصه های تولید داشته باشد. انتخاب کارهای تولیدی هم باید برخاستۀ از نگاه دانشی و بینشی و علمی باشد، این معنای اقتصاد دانش بنیان است.پس با این دیدگاه و با بهره مندی از شرکتهای دانش بنیان در عرصۀ تولید کشور، قطعاً تولید رشد لازمه را پیدا کرده و جهش بالایی را نیز در پی خواهد داشت. پرهیز از تولید سنتی و استفاده از دانش روز و شرکت های خلاق و دانش بنیان، بهره وری را دو چندان خواهد کرد.


سبزعلیپور افزود: نباید نسبت به «شعار سال» بی تفاوت بود و اجرای آن را نادیده گرفت و کاری کرد که در انتهای سال به کلمه «متأسفانه» برسیم و بگوییم که شعار امسال نیز از قوه به فعل تبدیل نشد!! حضرت آیت الله خامنه ای در پیام نوروز 1401 خودشان به صراحت اعلام فرمودند که اجرای «شعار سال» به این معنا نیست که تعدادی تابلو و بیلبورد در سطح خیابان ها نصب کرده و فقط روی سربرگ ادارات و وزارتخانه ها «شعار سال» چاپ شود!! بلکه باید هم و غم تمام مسئولین و دولتمردان اجرای دقیق فرمایشات رهبری باشد تا بیانات ایشان در حرف باقی نماند.


رئیس مرکز تجارت جهانی ایران بیان کرد: اگر قوای سه گانه علی الخصوص دولت اقدامات مورد نیاز را با دقت و با سرعت انجام دهند قطعاً در کوتاهترین زمان شاهد رضایت کارآفرینان، تولیدکنندگان و صادرکنندگان و حتی مردم عادی نیز خواهیم بود و چرخ تولید و صادرات و حتی بخش های دیگر اقتصاد ایران نیز به خوبی خواهد چرخید و نهایتاً درآمدهای ارزی و ریالی کشور هم بیش از پیش رشد خواهد کرد.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب