اهمیت حفظ منابع آب زیرزمینی برای پیشگیری از فرونشست زمین
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، هر سال دوم فروردین ماه مصادف با ۲۲ مارس به عنوان «روز جهانی آب» شناخته میشود. سازمان ملل متحد با هدف یادآوردی اهمیت حفظ منابع آبی در سراسر کره زمین و افزایش سطح آگاهی مردم نسبت به این ماده حیاتی چنین روزی را در تقویم جهانی نامگذاری کرده است.
با توجه به افزایش روزافزون جمعیت جهان پیشبینی میشود تقاضا برای دسترسی به آب سالم نیز در سالهای آینده چند برابر خواهد شد. سازمان ملل متحد موضوع این روز جهانی در سال ۲۰۲۲ «توجه به آبهای زیرزمینی» انتخاب کرده است. آبهای زیرزمینی یکی از مهمترین منابع تأمین آب شیرین در اقصی نقاط جهان است و تغییرات آبوهوایی و برداشت بیرویه انسانها از این منابع طبیعی در چند دهه اخیر موجب به وجود آمدن بحران در مدیریت آبهای زیرزمینی شده است.
ایران به علت قرارگیری در منطقه گرم و خشک جهان و خشکسالیهای متمادی دچار کمبود منابع آبی به ویژه در حوزه آبهای زیرزمینی است. در سالهای اخیر، افزایش بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی و حفر چاههای مجاز و غیرمجاز، خسارتهای جبرانناپذیری بر منابع آبهای زیرزمینی کشور وارد کرده است. بطوریکه با وجود بیشتر شدن تعداد چاهها، توان آبدهی آنها کاهش یافته و همچنین باعث تشدید سطح شوری سفرههای آب زیرزمینی گردیده و حتی برخی از این منابع دیگر غیرقابل استفاده هستند.
بیشتر بخوانید:
اهمیت بازیابی گونههای کلیدی برای احیای اکوسیستم طبیعی
یکی از بزرگترین مشکلات کاهش سطح منابع آب زیرزمینی فرونشست زمین است. در معضل زیست محیطی در برخی از نقاط کشور آسیبهای جدی را به بار آورده و در صورت کمبود مدیریت صحیح منابع آبی و چارهاندیشی برای کاهش برداشت از سفرههای آب زیرزمینی کشور را بحرانهای اساسی را در آینده مواجه میسازد. به عنوان مثال یکی از چالشهای دشت تهران است، بحرانی که برای اولین بار در سال ۱۳۸۷با شناسایی یک فرونشست سه متری در یک ایستگاه نقشهبرداری در تقاطع اتوبانهای آزادگان و آیتالله سعیدی آغاز شد. تنها در تهران ۸۰ هزار حلقه چاه که ۳۰ هزار آن غیرمجاز است، برای دسترسی به آبهای زیرزمینی حفر گردیده و موجب بالا رفتن نرخ فرونشستها در این منطقه شده است.
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/