دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 اسفند 1400 - 10:08
با برگزیدگان ششمین جشنواره فناوری نانو(۷)/ دوستی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه شاه‌تره

خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه شاه‌تره بررسی شدبرگزیده ششمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی گفت: برای نخستین‌بار سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه شاه‌تره و خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد باکتریایی نانوذرات سنتز شده مورد بررسی قرار گرفت.
کد خبر : 647855
شاه‌تره

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ مراسم افتتاحیه و اختتامیه ششمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی سوم و چهارم اسفند ۱۴۰۰ به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و با حضور مسئولان و تجلیل از برگزیدگان دوره ششم برگزار شد.


اختراعات برتر، ابتکار و نوآوری برتر، مقالات برتر، کتب برتر، ایده‌های برتر، محصولات‌برتر، شرکت‌های دانش‌بنیان و تولیدی برتر، محقق‌ برتر (در شاخه‌های مختلف: افراد حقیقی، اعضای هیئت علمی، دانشجویی، دانش‌آموزی)، آزمایشگاه برتر، مرکز تحقیقات برتر، طرح‌های پژوهشی و دانش‌بنیان برتر، پایان‌نامه برتر (ارشد و دکتری) از محورهای جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی در دوره ششم بود.




بیشتر بخوانید:


لزوم برنامه‌ریزی برای ارائه سخنرانی‌های علمی در جشنواره فناوری نانو


«کاتالیزگر مغناطیسی هسته-پوسته» طراحی و سنتز شد


ایده‌ای برای رهایی بیماران سرطانی از شیمی درمانی




تور بازدیدهای صنعتی مجازی، برگزاری استارت‌آپ در حوزه‌های مرتبط با نانوفناوری، برگزاری کارگاه‌های پژوهشی، آموزشی و سخنرانی‌های تخصصی، برگزاری نمایشگاه مجاری نانو و برگزاری چالش فناوری نانو از مهم‌ترین برنامه‌های جنبی جشنواره ششم بود.


حمایت از توسعه علم، فناوری و تجاری‌سازی محصولات نانو، شناسایی و قدردانی از افراد حقیقی و حقوقی توانمند و فعال در حوزه فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی، هدایت فعالیت‌های واحدهای دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی فعال دانشگاه به سمت فناوری نانو و تشویق فعالیت‌های پیشرو در این زمینه از مهم‌ترین اهدافی بود که در ششمین جشنواره فناوری نانو دنبال شد.


استفاده از گیاهان به‌عنوان منابع پایدار و در دسترس در تهیه نانوذرات زیست سازگار، سال‌های اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران است و از مزایای این روش می‌توان زیست سازگار بودن، ارزانی، غیرسمی بودن و تولید نانوذرات با خلوص بالا را ذکر کرد.ششمین دوره جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی و نمایشگاه توانمندی‌های فناوری نانو سوم بهمن ۱۴۰۰ آغاز به کار کرد و ۷۵ محصول حوزه فناوری نانو در این نمایشگاه برای آشنایی پژوهشگران و مسئولان رونمایی شد.


در ششمین دوره جشنواره ملی فناوری نانو، ۹۳۶ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این میان ۴۶۰ مقاله، ۱۸ اختراع، ۲۱ ابتکار و نوآوری، ۲۲ تحقیق، ۲۹۲ پایان‌نامه، ۲۶ ایده، ۱۸ طرح پژوهشی و دانش‌بنیان، ۲۵ کتاب، ۶ مرکز تحقیقات، ۴۴ محصول و چهار مورد مرتبط بود و در پایان از ۱۹ اثر برگزیده شاخص در عنوان‌های مختلف تجلیل شد.


بهروز دوستی عضو هیئت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد در بخش مقاله ششمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی حائز رتبه برتر و از وی تجلیل شد.


وی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در تشریح جزئیاتی از مقاله خود با عنوان «سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه شاه‌تره و بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی آن» اظهار کرد: سال‌های اخیر با افزایش مشکلات زیست‌محیطی، توجه فراوانی به بحث شیمی سبز شده و تلاش برای سنتز نانومواد از طریق روش‌های پاک زیست‌محیطی شدیداً افزایش‌یافته است.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان لرستان بیان کرد: شیمی سبز روشی پژوهش یا ابداعی است که شامل بخش کاربردی برای طراحی، توسعه و تولید کارآمد محصولاتی می‌شود که توان به حداقل رساندن مواد خطرناک برای سلامت را دارا هستند.


این محقق و پژوهشگر افزود: هدف پروژه‌های فناوری سبز جدید به حداقل رساندن خطرات احتمالی کاربردهای نانو برای انسان و محیط‌زیست است، نانوذرات حاصل از روش‌های شیمیایی که امروزه به‌ کار برده می‌شوند به دلیل استفاده از مواد شیمیایی خطرناک و سمی بودن و آسیب‌های زیست‌محیطی حاصل از آن‌ها، نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده‌اند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد مطرح کرد: نانوفناوری زیستی یکی از امیدوارکننده‌ترین حوزه‌های علم و فناوری نانو در عصر جدید است، به این معنا که نانوذرات به دلیل ویژگی‌های خاص از قبیل اندازه، شکل و مورفولوژی تأثیری عمده بر همۀ جوانب زندگی انسان دارند و در میان آن‌ها نانوذرات فلزی از قبیل نقره، طلا، پلاتین و پالادیوم دارای کاربردهای زیادی در زمینه‌های مختلف علمی مانند دارو، پزشکی، مهندسی پزشکی و سلامتی هستند.


سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه شاه‌تره


استفاده از نقره به‌عنوان یکی از عوامل ضدمیکروبی برای درمان بیماری‌ها و حفظ مواد غذایی و آب


دوستی بیان کرد: از دیرباز نقره به‌عنوان یکی از عوامل ضدمیکروبی برای درمان بیماری‌ها و حفظ مواد غذایی و آب استفاده‌شده است، به همین دلیل می‌توان گفت بیشترین کاربرد نانوذرات نقره در صنعت پزشکی است، نانوذرات نقره دارای خواص ضدمیکروبی، ضد سرطانی و آنتی‌اکسیدانی هستند.


وی مطرح کرد: استفاده از گیاهان به‌عنوان منابع پایدار و در دسترس در تهیه نانوذرات زیست سازگار، سال‌های اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران است و از مزایای این روش می‌توان زیست سازگار بودن، ارزانی، غیرسمی بودن و تولید نانوذرات با خلوص بالا را ذکر کرد.


این محقق اظهار کرد: سوخت‌وسازهای ثانویه گوناگون، آنزیم‌ها، پروتئین‌ها و اسانس‌ها، کربوهیدرات‌ها، لیپیدها، فنول‌ها، تانن‌ها، اسیدها، ویتامین‌ها، ترکیبات رنگی، سولفور، رزین‌ها و ترپن‌ها در تهیه نانوذرات فلزی به‌وسیله گیاهان نقش اساسی دارند، سال‌های اخیر استفاده از عصاره گیاهان برای تهیه نانوذرات فلزی به‌عنوان جایگزین آسان و مناسب برای روش‌های شیمیایی و فیزیکی مطرح‌شده است.


این پژوهشگر مطرح کرد: سنتز بیولوژیکی نانوذرات نقره به‌وسیله گیاهانی از قبیل عصاره آبی و الکلی آلوئه ورا ، عصاره برگ گیاه درمنه آفریقای‌جنوبی، عصاره آبی بخش هوایی گیاه شقایق شاخدار، عصاره آبی برگ گیاه شیکاکی، عصاره برگ گیاه برگ نمدی و بسیاری از گیاهان دیگر انجام‌گرفته است.




بیشتر بخوانید:


معرفی برترین‌های ششمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی


گذری بر ۶ دوره جشنواره فناوری نانو در دانشگاه آزاد اسلامی


سیری در ۵ دوره جشنواره فناوری نانو


اختراع پوشش و چسب پایه آب ضد حریق




عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد با توجه به ارائه مقاله خود در ششمین جشنواره فناوری نانو گفت: شاه‌تره با نام علمی Fumaria officinalis متعلق به تیره شاه‌تره است، این گیاه یک‌ساله، بالارونده با برگ‌های کاملاً شکاف‌دار و تقسیم‌شده و آبدار است که به رنگ سبز متمایل به آبی است. گل‌های صورتی این گیاه دارای یک خار است که قسمت سر آن تیره‌رنگ است. میوه‌ها نیز خشک، کروی شکل و کوچک بوده و حاوی یک‌دانه هستند.


برگزیده ششمین جشنواره فناوری نانو عنوان کرد: بررسی فیتوشیمیایی نشان داد که گیاه شاه‌تره دارای فلاونوئیدها، گلایکوزیدها، تانن‌ها، ساپونین‌ها، استروئیدها، تریترپروئیدها، فنل‌ها، آلکالوئیدها و آنتراکینون‌هاست. مطالعات فارمولوژیکی نشان داد که گیاه شاه‌تره دارای اثرات آرامبخشی، ضد درد، ضدالتهابی، ضد تب، ضد میکروبی، ضد انگلی، تولیدمثل و اثرات آرام‌بخش عضله صاف است.


بررسی فیتوشیمیایی نشان داد که گیاه شاه‌تره دارای فلاونوئیدها، گلایکوزیدها، تانن‌ها، ساپونین‌ها، استروئیدها، تریترپروئیدها، فنل‌ها، آلکالوئیدها و آنتراکینون‌هاست.دوستی اظهار کرد: در این پژوهش برای نخستین‌بار سنتز سبز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه شاه‌تره و خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد باکتریایی نانوذرات سنتز شده مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه گیاه شاه‌تره اواسط فروردین‌ سال ۱۳۹۷ از شهرستان خرم‌آباد جمع‌آوری و عصاره آن تهیه شد، عصاره گیاهی موردنظر به نیترات نقره اضافه‌شده و نانوذرات نقره سنتز شد. سپس عصاره‌های حاوی نانوذرات سانتریفیوژ شدند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد ادامه داد: نانوذرات نقره به‌دست‌آمده برای مطالعه‌ بیشتر داخل میکروتیوب نگهداری و با طیف‌سنجی فرابنفش/مرئی بررسی شدند، در این پژوهش از طیف پراش اشعه ایکس به‌منظور استخراج صحت سنتز نانوذرات نقره، پی بردن به نوع شبکه کریستالی و اندازه نانوذرات سنتز شده استفاده‌شده است.


این محقق گفت: نانوذرات نقره سنتز شده با استفاده از دستگاهXRD انجام‌شده است، به‌منظور بررسی اندازه نانوذرات نقره سنتز شده و مورفولوژی نانوذرات نقره سنتز شده از میکروسکوپ الکترونی روبشی استفاده شد، فعالیت آنتی‌اکسیدانی نانوذرات نقره با استفاده از مهار رادیکال آزاد (DPPH) ارزیابی شد، بررسی اثرات ضد باکتریایی نانوذرات سنتز شده به روش انتشار دیسک انجام و حداقل غلظت مهارکننده رشد به روش میکرودایلوشن تعیین شد.


نتیجه‌گیری کلی


این پژوهشگر در بخش نتیجه‌گیری بررسی خود اظهار کرد: تغییر رنگ نمونه از زرد کم‌رنگ به قهوه‌ای یا خرمایی نشانه سنتز نانوذرات نقره است، طبق تصاویر به‌دست‌آمده با میکروسکوپ الکترونی SEM نانوذرات نقره به شکل کروی هستند و ازنظر اندازه نسبتاً یکنواخت در محدوده ۳۰ تا ۵۰ نانومتر هستند، خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد باکتریایی نانوذرات به اثبات رسید. با توجه به عوارض آنتی‌بیوتیک‌ها و از طرفی، تولید و نگهداری خیلی ارزان‌تر و ساده‌تر نانوذرات نقره از داروهای رایج، می‌تواند جایگزین مناسبی برای آن‌ها باشد.


دوستی درمورد روش استفاده شده در این پژوهش به آنا گفت: روش استفاده‌شده در این پژوهش برای سنتز نانوذرات نقره از عصاره گیاه شاه‌تره به دلیل استفاده از منابع زیست‌محیطی بی‌خطر به‌عنوان یک روش سبز محسوب می‌شود و بسیاری از مزایایی این روش مانند زیست سازگاری، مقرون‌به‌صرفه بودن، اجتناب از حضور حلال‌های سمی، زائد و فعالیت ضدمیکروبی و سایر کاربردهای زیست پزشکی اجازه می‌دهد تا این روش در مقیاس بزرگ تجاری به‌کار رود.


انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب