دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 فروردين 1401 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

رفع مشکل تخصیص نیروی انسانی به دست محققان ایرانی

گروهی از محققان ایرانی موفق به توسعه روشی نوین برای تخصیص نیروهای انسانی در سازمان‌ها و شرکت‌ها شده است.
کد خبر : 647223
نیروی انسانی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، شرکت‌های پیمانکاری با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند که از این میان می‌توان کاهش بودجه عمرانی به دلیل کسری بودجه دولت‌های مختلف، سود پایین شرکت‌ها، فضای رقابتی شدید، نبود برنامه زمانبندی مشخص برای حضور این شرکت‌ها در مناقصات، تاثیر زیاد و غیرقابل انکار عوامل محیطی بر پروژه‌ها، وجود بحران‌های منحصر به فرد و بیشتر در پروژه‌های کوچک اشاره کرد.




بیشتر بخوانید:


راه‌اندازی رصدخانه ملی گردش نخبگان/ گردش نیروی انسانی تحصیل‌کرده پایش می‌شود




این شرکت‌ها به نیروی انسانی ماهر نیاز دارند که کمیاب و گران به شمار می‌روند. نیروی انسانی نقشی کلیدی در موفقیت و شکست این شرکت‌ها ایفا می‌کند و از سوی دیگر اغلب مشکلات شرکت‌های پیمانکاری ریشه در کمبود یا محدودیت منابع دارد، به همین دلیل تخصیص بهینه منابع انسانی در این نوع شرکت‌ها بسیار مهم است. حال یک محقق ایرانی به نام حمیدرضا سیفی راهی برای حل این مشکل پیدا کرده است. وی که دانش‌آموخته دانشکده مهندسی صنایع و سیستم‌های مدیریت دانشگاه صنعتی امیرکبیر است، مدل یکپارچه تخصیص منابع برای سازمان‌های کوچک پیمانکاری را با رویکرد مهندسی سازمان ارائه کرده است.


مشکلات پیوسته تخصیص منابع انسانی حل می‌شود


به گفته سیفی «در یک سازمان سه فرایند وجود دارد که شامل فناوری اطلاعات، فرایندهای تجاری و منابع انسانی می‌شود. یک شرکت برای حرکت رو به جلو به این محور نیاز دارد. در این پژوهش تمرکز اصلی بر تخصیص منابع انسانی است اما به فرایندهای تجاری و فناوری اطلاعات سازمان نیز پرداخته شد. در منابع انسانی باید ارجاع کار درست انجام شود، بدین ترتیب علاوه بر استفاده بهینه از منابع انسانی خروجی بهتری نیز می‌گیریم. در این مدل برای ارجاع کار از منطق فازی استفاده شده که نوع کارها را نسبت به ظرفیت آدم‌ها و با اولویت بالا، پایین و متوسط ارجاع داده و تثبیت می‌کند.»


در این پروژه از مهندسی سازمان برای بهینه‌سازی ساختاری و رفع ضعف یکپارچگی در ساختارها و فرایندهای سازمان در دو بخش کسب‌وکار و فناوری اطلاعات شرکت‌ها از مدل «آگاهی، نگرش و عملکرد» استفاده شد تا از تطابق حداکثری ساختار چابک و یکپارچه پیشنهادی با بافت، فرهنگ و منابع انسانی سازمان وشبیه‌سازی تخصیص منابع انسانی با استفاده از مدلسازی ریاضی اطمینان حاصل شود. تحقیقات پیشین تنها به حل مسئله تخصیص نیروی انسانی در شرایط بحرانی پرداخته‌اند در حالی که شرکت‌ها به صورت پیوسته با این مشکل مواجه هستند. به همین دلیل محقق ایرانی به دنبال راهی برای حل تخصیص منابع انسانی به صورت پیوسته، شرایط بحرانی و غیربحرانی، بود.


گرگ خاکستری و نیروی انسانی


این دانش‌آموخته دانشگاه امیرکبیر بیان می‌کند «اکثر شرکت‌ها با ارجاع کار مشکل دارند و برای انتخاب منابع انسانی با چالش مواجه‌اند برای بهینه‌سازی این روند از الگوریتم گرگ خاکستری، الگوریتمی برای بهینه‌سازی، استفاده شده که مهم‌ترین ویژگی آن مبتنی بودن بر سلسله مراتب است. در این الگوریتم معاونان و مدیران نیز در نیروی انسانی تعریف شده‌اند. بدین ترتیب بهترین انتخاب را در خصوص تمامی منابع انسانی انجام می‌دهد و مشخص می‌کند که برای انجام یک پروژه به چه تعداد مدیر و چه تعداد پرسنل نیاز است. در گام بعدی این مدل را به نرم‌افزار تبدیل می‌کنیم، بدین ترتیب داده وارد شده و خروجی نیروی انسانی مورد نیاز مشخص می‌شود.»


وی می‌گوید «شرکت‌های پیمانکاری با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند بنابراین مدلی را توسعه دادیم که تخصیص نیروی انسانی را به درستی و با دقت بالا انجام می‌دهد. در مقالات قبلی به ارجاع کار پرداخته نشده بود یا تنها در شرایط بحران بررسی شده بود. فرقی نمی‌کند بحران یا غیربحران، سیستم باید بتواند در هر شرایطی جواب دهد. به همین دلیل مدل یکپارچه را توسعه دادیم. در حال حاضر از این مدل در شرکت خودمان استفاده می‌شود.»


اغلب سازمان‌ها و شرکت‌های ایرانی با ضعف یکپارچگی و ضعف در تخصیص بهینه منابع انسانی مواجه هستند. مدل توسعه یافته به دست محقق ایرانی می‌تواند به بهینه‌سازی فرایندهای تجاری، فناوری اطلاعات و منابع انسانی این سازمان‌ها کمک بسیاری کند. این مدل تخصیص وظایف به منابع انسانی سازمان را براساس ظرفیت افراد و اولویت کارها به صورت پیوسته انجام می‌دهد.




بیشتر بخوانید:


نقش توسعه تعاملات بین‌المللی در حوزه جذب نیروی انسانی




بدین ترتیب اگر یک یا چند نیروی کار به دلایلی در سازمان حضور نداشت، مدل می‌تواند بهترین و نزدیک‌ترین جایگزین این افراد را پیدا کند تا فعالیت‌های سازمانی ادامه پیدا کند. بهبود ساختارها نه تنها هزینه‌ها را کاهش می‌دهد بلکه زمان انجام فعالیت‌ را نیز کمتر می‌کند. با استفاده از این مدل تاخیر به حداقل می‌رسد و استفاده از ظرفیت نیروی انسانی به حداکثر می‌رسد. این طرح شرایط متغیر محیطی را در نظر می‌گیرد و به صورت خودکار، با سرعت و دقت بالا عمل می‌کند.


انتهای پیام/۴۰۲۱


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب