دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 اسفند 1400 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

کاهش گرمایش جهانی با فناوری‌های نوین/ ضرورت گنجانده شدن تولید برق از نیروگاه‌های اتمی در برنامه‌های توسعه‌ای کشور

طی دو دهه اخیر گرمایش جهانی و ﺗﻐﻴﻴﺮ اقلیم ﻧﺎشی از سوزاندن سوخت‌های فسیلی و جنگل‌زدایی یکی از مشکلات عمده محیط زیست محسوب می‌شود.
کد خبر : 643210
کره زمین



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی یکی از مشکلات عمده محیط زیستی محسوب می‌شود که عمده‌ترین علت آن ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌ای است؛ گازهایی که در نتیجه سوزاندن سوخت‌های فسیلی و جنگل‌زدایی ایجاد می‌شوند. طبق گفته اقلیم شناسان پیش بینی می‌شود، دمای کره زمین تا سال 2100 حدود1 تا 5 درجه سانتی‌گراد افزایش پیدا کند. این افزایش دمای زمین می‌تواند تاثیر قابل توجهی در هیدرولوژی و منابع آب حوضه‌های آبخیز داشته باشد و پیامدهایی مانند فرونشست، افزایش سیلاب‌ها و روان آب‌ها ببار بیاورد و بر کیفیت آب آشامیدنی و کاهش میزان آب‌های زیرزمینی تاثیر زیادی بگذارد.


اکنون اهمیت این مساله باعث شده تا شرکت‌ها و سازمان‌های جهانی به دنبال راه حلی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای باشند؛ یکی از راه‌های مقابله با گرمایش جهانی زمین، بکارگیری از فناوری نوین و مدیریت بهینه انرژی است.


فرحناز تقوی، عضو هیات علمی موسسه ژئو فیزیک گروه فیزیک فضا دانشگاه تهران در این خصوص به آنا می‌گوید: معمولا تغییر اقلیم به علت چرخش زمین در مقایس زمانی در محدوده 20 تا 100 هزار سال رخ می‌دهد و این روند ادامه دارد اما مساله گرمایش جهانی در مقایس زمانی بسیار کوتاه طی صد سال اخیر رخ داده است. علت اصلی گرمایش جهانی نیز افزایش گازهای گلخانه‌ای مانند مونوکسید کربن و گازهای حاصل از احتراق سوخت‌های فسیلی و همچنین CFC ) موادی شیمیایی که در تهویه و در چرخه‌های انتقال حرارت به عنوان ماده‌ واسط کاربرد وسیعی دارد) است؛ استفاده بیش از حد این مواد و انتشار گازهای آلاینده در نقاط مختلف دنیا باعث آلودگی‌ها و تخریب اکوسیستم‌های زیست محیطی شده است.


طبق آمارهای جهانی، متوسط دمای کره زمین طی صد سال اخیر حدود نیم سانتی گراد افزایش پیدا کرده است. قطعا افزایش گرمایش جهانی تاثیر قابل توجهی بر منابع آبی و حوزه‌های آبخیزداری دارد. اکنون گرمایش جهانی باعث تبخیر بیشتر منابع آبی شده است. یکی از پیامدهای قابل ملموس و واضح آن آب شدن یخ‌های مناطق قطبی و کاهش منابع آب شیرین جهان است؛ ذوب یخ مناطق قطبی به ویژه یخ‌های نیمکره شمالی باعث افزایش سطح آب اقیانوس‌ها می‌شود. این آب به دریاها سرازیر می‌شوند در نتیجه حجم آب شیرین جهان در حال کاهش است.


استفاده از سوخت‌های فسیلی باید محدود شود


تقوی می‌گوید: کاهش استفاده از سوخت‎های فسیلی و استفاده از فناوری‌های جدید برای تولید انرژی مانند برق، یکی از مهترین راهکارهایی است که اکنون در تمام دنیا برای مقابله با این پدیده جهانی پیشنهاد می‌شود؛ جامع بشری باید به جای استفاده از نیروگاه‌های گازی و آبی به سمت استفاده از نیروگاه‌های هسته‌ای برود.


متاسفانه ما در حال حاضر نه تنها در ایران بلکه در کل جهان شاهد پیامدهای زیست محیطی هستیم. گرمایش جهانی بسامد رخداد سیلاب‌ها و خشکسالی را افزایش داده است. طی سال‌های اخیر نیز شاهد رخ دادن سیلاب‌های شدید، خشکسالی‌های خیلی زیاد و وقوع گرد و غبار بوده‌ایم. هر ساله از بهمن ماه انتشار گرد و غبارها در جنوب غرب کشورمان در خوزستان، جنوب شرق ایران زابل و زاهدان شروع می‌شود.


باید برای کاهش گرمایش جهانی تدابیری اندیشیده شود


وی می‌افزاید: مقابله با گرمایش زمین و کاهش گازهای گلخانه‌ای یک اصل مهم جهانی است زیرا این مساله با جان انسان‌ها و اکوسیستم‌های طبیعی و حفظ حیات وحش سر و کار دارد. قطعا این باید برای کاهش پیامدهای زیست محیطی مانند خشکسالی و وقوع سیلاب‌ها و ریزگردها باید در نقشه جامعه علمی کشور و برنامه‌های توسعه ایران تدابیری اندیشیده شود.


اکنون الگوهایی برای پیشگیری و مقابله با گرمایش زمین در کشورهای مختلف وجود دارد. این کشورها تا حدودی با بکارگیری این تدابیر و محدود ساختن سوخت‌های فسیلی و استفاده از نیروگاه‌های اتمی گامی در رفع این معضل برداشته‌اند. اکنون حتی کشورهای همسایه عربی مانند عربستان و امارات از این شیوه‌ها استفاده کرده‌اند. کشور ترکیه نیز به این امر توجه کرده است. در کشور اروپایی مانند فرانسه نیز اکنون به مقدار زیادی برق توسط نیروگاه‌های اتمی تولید می‌شود. اکنون این الگوها وجود دارد که ما می‌توانیم بر اساس این الگوها به این موضوع ورود پیدا کنیم. قطعا گنجانده شدن این مساله در برنامه‌های توسعه‌ای کشور می‌تواند راهکار خوبی در این زمینه باشد.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب