دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
برنده جایزه مصطفی(ص) مطرح کرد؛

تزریق دُز یادآور واکسن کووید-۱۹ پس از سه ماه

اوگور شاهین، برگزیده جایزه مصطفی(ص)، دانشمندی که تقریبا یک سال پیش اولین واکسن کرونا را ساخت، اخیراً در مورد سویه جدید ویروس کرونا و نحوه مقابله با آن از طریق تزریق دُز یادآور واکسن در سراسر جهان صحبت کرده است.
کد خبر : 644346
واکسن کرونا

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ستاد ارتباطات و اطلاع‌رسانی جایزه مصطفی(ص)، با افزایش نگرانی‌ها مبنی بر گسترش سریع سویه امیکرون در سراسر جهان و احتمال کاهش اثربخشی دو دُز واکسن کووید-۱۹، اوگور شاهین، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت داروسازی بایواِن‌تِک و برگزیده سومین دوره جایزه مصطفی(ص)، نحوه غلبه بر این چالش جدید را توضیح داد.


به گفته این استاد ایمونولوژی، امیکرون «گونه‌ای غیرمنتظره» بود. جهش ویروس‌ها در کل اتفاقی طبیعی است، اما سویه جدید سارس کووید ۲ با کمال تعجب خیلی زود اتفاق افتاده است. وقوع این سویه جدید را تا یک سال دیگر انتظار نداشت اما اکنون این سویه در بین ما است.


شاهین گفت: در ابتدا مشخص نبود که آیا این سویه به راحتی می‌تواند از سیستم ایمنی فرار کند یا خیر. اما خوشبختانه مشخص شد که امیکرون سویه‌ای با فرار ناقص است که اصولاً با واکسیناسیون قابل کنترل است.


شاهین و همکارانش برنامه‌هایی برای یافتن پاسخ دارند و از بهار سال پیش برای مقابله با سویه‌های جدید این ویروس آماده شده‌اند. بر اساس داده‌های اولیه مطالعه آنها، افرادی که حداقل سه دُز واکسنِ بایوانتک را دریافت کرده‌اند، اکنون باید به خوبی در برابر سویه امیکرون محافظت شوند.


وی خاطرنشان کرد: سه دُز به طرز قابل توجهی این سویه را خنثی می‌کند. داده‌های بیشتر مطالعه ما قدرت حفاظت سه دُز واکسن و طول زمان اثربخشی آن را نشان خواهند داد.


برگزیده جایزه مصطفی(ص)، ضمن تصریح مراحل این مطالعه، گفت: اولین کاری که ما در آزمایشگاه انجام می‌دهیم بررسی چگونگی مهار ویروس‌ها و جذب آنها به سلول‌ها توسط آنتی‌بادی‌ها است. اگر آنتی‌بادی‌ها این کار را به‌خوبی انجام دهند، از عفونت و در نتیجه بیماری در هر سطحی جلوگیری می‌کنند.


شاهین ادامه داد: دومین مؤلفه‌ای که ما بررسی می‌کنیم، عملکرد حافظه سیستم ایمنی از طریق سلول‌های T است. حتی در غیاب آنتی‌بادی‌ها، حافظه خوب ایجاد شده توسط واکسیناسیون موجب مبارزه موفقیت‌آمیز سلول‌های T با ویروس پس از عفونت می‌شود. در مورد امیکرون، ما معتقدیم سلول‌های T باید تا حد زیادی موثر باشند. بنابراین محافظت خوبی در برابر بیماری شدید وجود دارد، حداقل به طور موقت.


شاهین در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط فعلی افراد چه مدت پس از دریافت دُز دوم نیاز به تزریق دُز یادآور دارند، گفت: اگر امیکرون به گسترش خود ادامه دهد، که به نظر می‌رسد اینطور باشد، ارائه واکسن یادآور پس از سه ماه از لحاظ علمی منطقی خواهد بود.


شاهین همچنین خاطرنشان کرد که اگر سویه امیکرون همچنان غالب باشد، برای افرادی که دُز سوم را دریافت می‌کند، تزریق دُزی دیگر در تابستان مورد نیاز خواهد بود. وی اظهار کرد: با این حال، دُز چهارم نیز می‌تواند واکسنی باشد که با سویه امیکرون سازگار شده است.


وی در پاسخ به سوالی مبنی بر کفایت تزریق دُزهای یادآور با واکسن فعلی و عدم نیاز به یک واکسن سفارشی پاسخ داد: ما باید منتظر باشیم و ببینیم که آیا امیکرون غالب می‌شود و پس از آن شرایط بالینی چگونه است. پاسخ به همه این سوالات چند هفته دیگر طول خواهد کشید.


شاهین در مورد امیکرون گفت: در چند روز گذشته غرق در این فکر بودم که چرا ما باید در حال حاضر شاهد سویه‌ای مانند امیکرون باشیم؛ چه چیزی باعث ایجاد این سویه شده است. به یاد آوردم که اوایل سال گذشته نگران یک چیز بودم: در افرادی که سیستم ایمنی سرکوب شده دارند، ویروس ممکن است زمان زیادی برای جمع‌آوری جهش‌ها و تکامل داشته باشد.


او ادامه داد: به نظر من این دقیقاً همان اتفاقی است که برای امیکرون افتاد: ویروس توانست روند تکامل طولانی مدت خود را در گروه کوچکی از افراد طی کند.


شاهین در پاسخ به این سوال که آیا این سویه تنها تصادفی ناخوشایند بود یا اینکه چنین گونه‌های به شدت جهش یافته‌ای تهدیدی دائمی هستند، پاسخ داد: «مطمئناً ممکن است به دفعات بیشتر اتفاق بیفتد. اساساً به این صورت است که با شیوع امیکرون، سویه ویروسی که بعد از آن می‌آید باید چیز جدیدی برای جهش به نسل بعدی داشته باشد. در این صورت ما دائماً با یک پاتوژن جدید روبه‌رو خواهیم بود.»


شاهین اعلام کرده است که واکسن فعلی آنها در صورت نیاز برای مبارزه با سویه امیکرون می‌تواند «نسبتاً سریع» سازگار شود.


اوگور شاهین جایزه مصطفی(ص) را در حوزه علم و فناوری زیستی و پزشکی برای دستاوردهایش در زمینه «توسعه و آزمایش بالینی واکسن‌های سرطان مبتنی بر mRNA که متناسب با مشخصات جهش یک بیمار سرطانی هستند» قبل از شیوع ویروس کرونا در جهان دریافت کرد.


انتهای پیام/۴۰۲۱


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب