دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

بازیگر زن پیشکسوت سینما و تلویزیون درگذشت/ نگاهی به کارنامه و زندگینامه شهلا ریاحی +فیلم

شهلا ریاحی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون کشورمان در 93 سالگی دارفانی را وداع گفت.
کد خبر : 463677
N83028080-72537975.jpg

به گزارش گروه فرهنگ وهنر خبرگزاری آنا، سید عباس عظیمی، مدیر عامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، از درگذشت شهلا ریاحی بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون کشورمان خبر داد.


این بازیگر فقید در دو دهه اخیر به دلیل بیماری و کهولت سن از دنیای سینما و تلویزیون فاصله گرفته بود. آخرین حضور او بر پرده سینما به فیلم «نهنگ عنبر 2: سلکشن رؤیا» در سال 1395 باز می‌گردد. زنده‌یاد ریاحی در این فیلم به عنوان بازیگر مهمان فقط در یک سکانس حضوری بسیار کوتاه داشت.


زنده‌یاد شهلا ریاحی با  نام اصلی‌ «قدرت‌زمان وفادوست» بازیگر تئاتر، تلویزیون و سینما بود كه در 18 شهریور 1305 در تهران زاده شد. این بازیگر، آثار به یادماندنی و خاطره‌انگیزی بسیاری را در كارنامه دارد. به گفته ریاحی بیشتر از 17 سال سن نداشته كه به درخواست و راهنمایی همسرش اسماعیل ریاحی برای اولین بار به صحنه تئاتر راه پیدا كرده است.


نخستین حضور وی در صحنه تئاتر در اثری كه برگرفته از نمایشنامه‌ای با عنوان «سیاست هارون‌الرشید» بود،  با استقبال بسیاری مواجه شد. بازی در نقش اول این  نمایش باعث شد بعدها به‌عنوان یک بازیگر سرشناس موردتوجه قرار گیرد.


اولین كارگردان زن سینمای ایران


ورود ریاحی به حوزه سینما مصادف با سال 1330 و بازی در فیلم «خواب‌های طلایی» به كارگردانی معزالدین فكری بود كه بعد از این حضور و به سبب توانایی، استعداد و صدای گیرا و زیبای این بازیگر باعث شد در رادیو هم به فعالیت‌های بسیاری بپردازد، تا جایی كه حدود 14 سال نمایشنامه‌های رادیویی زیادی را بازی و كارگردانی كرد. در سال 1335 فیلم «مرجان» را کارگردانی كرد و به این ترتیب، اولین کارگردان زن سینمای ایران لقب گرفت.


فعالیت‌های وی محدود به حوزه رادیو و سینما نبود. به‌گونه‌ای كه مردم، شهلا ریاحی را بیشتر با نقش‌آفرینی‌های متعددش در تلویزیون می‌شناسند و به یاد دارند. «در خانه»، «ازدواج پرماجرا»، «این خانه دور است»، «در خانه»، «سنگ و شیشه»، «آتیه»، «درد پنهان»، «فروشگاه» و «مهمانپذیر طوبی» از مجموعه‌های به یادماندنی اوست.


سیاه‌پوشی خانواده به خاطر ورود به سینما 


این بازیگر فقید در یكی از مصاحبه‌های خود درباره سختی‌هایی كه برای ورود و ماندن در عرصه بازیگری طی كرده است، گفته بود: «زمانی كه وارد عرصه سینما شدم، همه خانواده‌ام سیاه‌پوش شدند و گفتند قدرت‌زمان مرده و دیگر برای ما وجود ندارد. اصلاً برای آن‌ها ورود زن به عرصه هنر، غیرقابل‌قبول بود و تا این حد از کاری كه كردم بدشان می‌آمد.»


فوت اسماعیل ریاحی، همسر وی یکی از تلخ‌ترین و بدترین اتفاقات زندگی‌اش بود. زنده‌یاد ریاحی این اتفاق را این‌گونه نقل کرده بود: با فوت همسرم خیلی چیزها را از دست دادم. هر چه در زندگی دارم همه از اوست. كار من این روزها نشستن و انتظار برای پیوستن به اوست.





   گوشه‌هایی از بازی زنده‌یاد ریاحی در سریال در خانه به کارگردانی بیژن بیرنگ و مسعود رسام (۱۳۶۵)


این هنرمند فقید چند سالی بود که دچار آلزایمر شده و دیگر قادر به انجام هیچ‌گونه فعالیت هنری نبود. چند سال پیش هم آیتمی از وی در برنامه «حالا خورشید» پخش شد كه در آن زنده‌یاد ریاحی شرایط مناسبی برای گفتگو نداشت. پخش این تصاویر با اعتراض بینندگان تلویزیونی همراه شد و رضا رشیدپور، مجری این برنامه هم بابت پخش آن عذرخواهی کرد.


شهلا ریاحی در حدود 70 فیلم سینمایی نقش‌آفرینی کرد و از بازیگران پرکار دهه 60 و 70 سینما و تلویزیون بود. از آثار ماندگار وی می‌توان «دلشدگان»، «گلنار»، «مرگ پلنگ»، «چشم عقاب»، «فرار از جهنم»، «تحفه هند»، «رویای نیمه‌شب تابستان» و «بچه‌های طلاق» را نام برد.


خبرگزاری آنا درگذشت این هنرمند گرانقدر را به خانواده وی و جامعه هنری کشور تسلیت می‌گوید.


 انتهای پیام/4104/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب