توسعه بدون توجه به آب و انرژی بیهوده است
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، علیاکبر محرابیان در جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه علم و صنعت ایران که بعدازظهر امروز بهصورت مجازی برگزار شد، بیان کرد: ادامه مسیر توسعه کشور در گروی توسعه پژوهش قرار دارد. ایران رتبه خوبی در جذب دانشجو و شاخص دانشآموختگان در جهان دارد و از میان ۱۳۲ کشور رتبه سه را به خود اختصاص داده است. بااینحال در حوزه پژوهش و تبدیل علم به صنعت یا تولید پژوهشی راه ناپیموده بسیاری داریم. درواقع میتوان گفت که در ابتدای راه قرار داریم. کشور طی سالهای گذشته ورودیهای خوبی در حوزه علم داشته و دانشگاهها فضای فوقالعاده جذابی را برای کسب دانش ایجاد کردهاند.
وی با اشاره به اینکه در حوزه آب و برق نیز شاهد رشد خوبی در سالهای پس از انقلاب بودهایم، افزود: در صادرات خدمات فنی و مهندسی رتبه خوبی در جهان داریم، حدود ۵۷ درصد خدمات فنی و مهندسی صادرات میشود. ایران پس از انقلاب نیز در حوزه ساخت تجهیزات و موضوعات تکنیکی پیشرفت قابلتوجهی داشته است. در رتبههای سدسازی و نیروگاهی نیز رتبههای ممتازی در کشور داشتهایم. درواقع کشور در پیشرفتهای خوبی در حوزه سختافزاری داشته اما در حوزه نرمافزاری مشکلات بسیاری داریم. آمایش سرزمینی یکی از راهبردیترین روشها در توسعه کشور است که با توجه به منابع طبیعی انجام میشود.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه همواره توجه ویژهای به آمایش شده، گفت: بااینحال نگاه در این حوزه باید کاملاً علمی و عملیاتی باشد. در آمایش عبارت زیادی شنیدهایم و قانونگذاریهای بسیاری نیز در این حوزه شده است بااینحال هزینههای بسیاری در این حوزه شده اما بهرهوری زیادی حاصل نشده است. موضوع بعدی ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا در آب و برق است که به ایجاد تعادل در این حوزه کمک میکند، این امر میتواند کمک زیادی در جلب رضایت مردم کند. بحث سوم انرژیهای تجدیدپذیر است که در صدر مباحث جهانی قرار دارد و کشور نیز با توجه به پارامترهای موجود باید بهصورت عملیاتی به این موضوع بپردازد.
محرابیان با بیان اینکه در حوزه آب و برق باید به دنبال مدلهای پژوهشی بومی باشیم، بیان کرد: مدلهای وارداتی پاسخگوی حل مشکلات کشور نیست چراکه هر کشوری اقلیم خاص خود را دارد. این مدلها بر اساس الگوی مصرف هر کشور طراحی میشود. توجه به بومیسازی مدلهای پژوهشی این حوزه یکی از راهحلهای اصلی به شمار میرود. توجه به یکپارچهسازی مدیریت و سیاستگذاری پژوهش نیز موضوع دیگری است که نیاز به توجه ویژه دارد. پژوهشهای زیادی در کشور میشود و هزینههای بسیاری در این حوزه صورت میگیرد اما سؤال اینجاست که این هزینهها تابع زنجیره کاملی است یا بهصورت نقطهای انجام میشود. اگر بهصورت نقطهای انجام شود، بهرهوری را کاهش میدهد بنابراین توسعه پژوهش باید بر اساس زنجیره جلو برود.
وی افزود: در برخی مباحث دانشمندان و دانشجویان را ترغیب به پژوهش کردهایم اما بسیاری از آنها موضوعات روز نبودهاند. درواقع برای دیگران تولید علم شده است. سیاستگذاری یکپارچه و انتخاب اولویتها به ایجاد زیربنای پژوهشی مناسب و ارتقای پژوهش منجر میشود. کشور در حوزه آب و برق پیشرفتهای سختافزاری خوبی داشته اما باید به راهحلهای نرمافزاری نیز توجه شود. با وجود برتری در حوزه سدسازی و نیروگاهسازی اما در حکمرانی آب و انرژی پیشرفت خوبی نداشتهایم؛ بنابراین پژوهشها باید متمرکز شوند تا شاهد رشد در این حوزه باشیم. توسعه بدون توجه به آب و انرژی بیهوده است چراکه زیربنای رشد و توسعه آب و انرژی است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه اقتصادیسازی مصرف مدیریت انرژی در پیک در هر کشوری بر اساس تکنیکهای خاصی انجام میشود، بیان کرد: دانشگاهها میتوانند در این حوزه کمک کنند. در بهینهسازی انرژی مباحث زیادی وجود دارد، افزایش راندمان تولید یکی از موضوعاتی است که دانشمندان همواره به دنبال آن بودهاند. در صنعت آب و برق راندمان تولید به انقلاب اساسی نیاز دارد. چگونگی مدیریت آب برای داشتن بهترین و بالاترین راندمان میتواند یک موضوع پژوهشی باشد. هزینه تمامشده و تلفات انرژی در اکثر پروژهها بسیار بالاست، تکنیک ساخت و تولید در تجهیزات و دستگاهها میتوان به کاهش این هزینهها کمک کند. روش ساخت در ارتقای بهرهوری بسیار مهم است، دانشگاه در این حوزه میتواند نقش کلیدی ایفا کند. کاهش زمان انجام پروژهها نیز به توجه ویژه نیاز دارد.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/