دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش|

چرا روسیه فلفل‌های ایران را پس داد؟

در ادامه مرجوع کردن محصولات کشاورزی صادراتی کشور، این بار روسیه فلفل صادراتی ایران را برگشت زد.
کد خبر : 626004
فلفل

به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت تعاون خبرگزاری آنا، تعداد محصولات مرجوعی ایران در ماه‌های اخیر افزایش محسوسی داشته است که آخرین مورد آن مربوط برگشت خوردن فلفل‌های صادراتی به روسیه است، پیش‌تر از این نیز صادرات هندوانه، کشمش و سیب زمینی با ممانعت کشورهای مقصد مواجه شد. گمانی زنی های متفاوتی درباره مرجوع شدن محصولات ایرانی مطرح شده که یکی از قوی‌ترین گمانه‌ها استفاده از سموم غیرمجاز در محصولات ایرانی است.


چرا فلفل‌های ایرانی برگشت خوردند؟


چرا روسیه فلفل‌های ایران را پس داد؟


هادی تیزهوش تابان رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه علت ممنوعیت واردات برخی از کالاهای کشاورزی ایران از سمت روسیه را ارسال نامه‌ای از سوی اداره نظارت بر حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان داغستان به رئیس گمرک داغستان عنوان می‌کند و می‌گوید« در این نامه ایران به دلیل آنچه نقض مکرر استانداردهای بهداشتی ذکرشده، اجازه واردات فلفل به روسیه را نخواهد داشت».


وی بابیان اینکه در متن نامه مذکور به‌وضوح به فلفل دلمه‌ای اشاره‌شده است، ‌بیان می‌کند«فدراسیون روسیه فلفل وارداتی از ایران را به نداشتن گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی مرجوع کرده است».


نظارتی بر محصولات کشاورزی وجود ندارد


کاوه زرگران رئیس گروه کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران بابیان اینکه روسیه قوانین سخت‌گیرانه‌ای در مورد محصولات غذایی که وارد این کشور می‌شود، اعمال می‌کند و حد مجاز آلاینده‌ها در مبادی ورودی به این کشور به‌شدت کنترل می‌شود عنوان می‌کند«در کشور ما محصولات کشاورزی بدون آنکه ازنظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار گیرند به بازار عرضه می‌شود. بنابراین، زمانی که محصولی مرجوع می‌شود، درمی‌یابیم که در مورداستفاده از کود یا آفت‌کش‌ها زیاده‌روی شده و همین مسئله سبب می‌شود که این کالاها از مقاصد صادراتی عودت داده شود».


به گفته وی«محصولات صادراتی به روسیه از اقصی نقاط جهان با این مسئله مواجه هستند؛ به این دلیل که این محصولات به‌شدت کنترل‌شده و قوانین سخت‌گیرانه‌ای بر آن اعمال می‌شود».


چرا روسیه فلفل‌های ایران را پس داد؟


کاوه زرگران بابیان اینکه محصولات کشاورزی ایران معمولاً ازنظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار نمی‌گیرد، بیان می‌کند«اگر فرآیند تولید به نحوی باشد که میزان و دفعات استفاده از آفت‌کش‌ها، آلایندگی محصول را افزایش دهد، طبیعی است که این محصول شانسی برای ورود به سایر کشورها نخواهد داشت. بنابراین، کشاورزان در انجام فرآیند کشت باید به نحوه استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها توجه نشان دهند».




بیشتر بخوانید:


بازرگام راهکار دولت برای حذف دلالی




رئیس گروه کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران اظهار می‌کند«در مورد سطح استاندارد استفاده از سموم، قوانینی وجود دارد اما اجرا نمی‌شود و محصولات کشاورزی با هر میزان آلایندگی از مزرعه برداشت می‌شود و بدون هیچ کنترلی به مصرف می‌رسد».


کیفیت سموم مصرفی در بخش کشاورزی پایین است


سید مهدی حسینی رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود نیز با اشاره به عودت محموله‌های صادراتی فلفل ایران می‌گوید «چندی پیش نیز، سیب‌زمینی صادراتی ایران به ازبکستان نیز به دلیل آنچه باقی‌مانده سموم از سوی این کشور اعلام شد، برگشت خورد درحالی‌که سال گذشته نیز، برخی دیگر از محصولات کشاورزی ازجمله هندوانه و کشمش از چندین بازار صادراتی به همین دلیل مشخص، عودت داده شد».


چرا روسیه فلفل‌های ایران را پس داد؟


وی با تأکید بر اینکه سم، یک فنّاوری است و نه محصول، می‌گوید«آنچه در داخل کشور به‌عنوان سموم تولید می‌شود، از کیفیت موردقبول و انتظار برای مصرف در محصولات صادراتی در بخش کشاورزی برخوردار نیست و این در حالی است که سازمان حفظ نباتات مانع واردات سموم به کشور شده است».


حسینی بابیان اینکه، در تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور، عمدتاً از روی ناآگاهی کشاورزان، از سموم پرخطر استفاده می‌شود، ادامه می‌دهد«بخش بزرگی از کشاورزان کشور، نسبت به دوره کارنس سموم مصرفی، اطلاعات و آگاهی کافی ندارند، حال‌آنکه استفاده از سموم پرخطر نیز در تولید محصولات کشاورزی و باغی در داخل ایران، به معضل بزرگی تبدیل‌شده است که نتیجه آن، در بازگشت محموله‌های صادراتی دیده می‌شود».


کم‌کاری وزارت بهداشت مشهود است


علی ریاحی کارشناس حوزه کشاورزی در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا با اشاره به عودت برخی از محصولات کشاورزی تولیدی در ایران اظهار می‌کند«مسئله عودت مرسولات کشاورزی را می‌توان در قالب عدم نظارت وزارت بهداشت بر استفاده از کود و سموم برای تولیدات محصولات کشاورزی بیان کرد، اصولاً هیچ‌گونه نظارتی بر تولید محصولات کشاورزی وجود ندارد و محصولات به‌طور مستقیم وارد بازار می‌شوند».


وی ادامه می‌دهد«بر اساس قانون وزارت بهداشت موظف است میزان مصرف سموم و کیفیت کودهای کشاورزی را مورد ارزیابی قرار دهد اما به دلیل قانونی این موضوع به‌طور کامل اجرائی نشده و تنها در برخی از مقاطع به‌صورت پراکنده در خصوص برخی از اقلام صیفی‌جات و سبزیجات اجرا شد».


ریاحی بیان می‌کند«استفاده از سموم غیرمجاز برای بالا بردن سطح تولید در سال‌های اخیر افزایش محسوسی داشته است که نمونه آن را می‌توان در تغییر اندازه و میزان کشت محصولات مشاهده کرد، محصولات تولیدشده از این سموم غیرمجاز به‌سلامت انسان لطمه وارد خواهد کرد و علاوه بر آن باعث آلودگی‌های خاک و آب خواهد شد».


این کارشناس حوزه کشاورزی در پاسخ به این سؤال که تکلیف فلفل‌های مرجوعی به روسیه چه خواهد شد؟ عنوان می‌کند «ازآنجایی‌که نظارت چندانی بر محصولات کشاورزی وجود ندارد، محصولات مرجوعی از کشورهای دیگر مانند همین فلفل به‌راحتی به بازار داخلی کشور وارد می‌شود».


حال این سؤال را باید وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی پاسخ دهد که اگر یک محصول به دلیل سموم بالای استفاده‌شده مرجوع شده باشد، آیا امکان استفاده در داخل کشور را دارد؟


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب