«از باغها به بعد» و «گیلدا»؛ ۲ کتاب از ۲ زیستبوم متفاوت
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، در سی و یکمین قسمت از «کتابخانه آنا» به معرفی دو کتاب داستان میپردازیم که محور مشترک آنها روایت داستان در جغرافیایی خاصی از کشورمان است. داستانهایی که خارج از پایتخت و در مقاطع تاریخی متفاوتی روایت میشود.
«از باغها به بعد»؛ روایت نیلوفری از حاشیه کویر
«از باغها به بعد» عنوان داستانی از معصومه میرابوطالبی است. نویسنده در این کتاب با تکیه بر خاطرات و حال و هوای زادگاه خود، قصهای بومی با دغدغههای انسانی را روایت کرده است. داستان درباره دختر نوجوانی به نام نیلوفر است. نیلوفر از اهالی حاشیه کویر و شهر میبد است. وی فرزند آخر پدر و مادر پیری است که فوت کردهاند و حالا همراه با خواهرش زندگی میکند.
این دختر نوجوان میبدی پس از رویدادهایی به خانهای بزرگ و قدیمی که زمانی خانه اربابی بوده پا میگذارد. خانهای با معماری سنتی که پیرزنی تنها در آن زندگی میکند و تنها کسی که از اعضای خانواده و اطرافیانش برای او باقی مانده برادرش است. قرار است نیلوفر دوازده ساله از این پیرزن ثروتمند نگهداری کرده و همصحبت و همدم او نیز باشد. پیرزن در خیالش خود را صاحب یک نوه میداند. نوه خیالی پیرزن در همان نوزادی میمیرد و نیلوفر برای همدردی با پیرزن با او همذاتپنداری میکند.
گشت و گذار نیلوفر در این خانه اربابی و نگاه او به زوال خانهباغهای بزرگ حاشیه کویر که همراه با کمرنگ شدن مناسبات اجتماعی کهن است، روند داستان را برای خوانندگان جذاب کرده است.
بیشتر بخوانید:
قدم زدن در کوچههای دوشنبه با «سفرنامه تاجیکستان»
نگاه طنازانه «من و باباشاهم» به تاریخ ایران
«داستانهای شگفتانگیز» کتابی جذاب با مقدمهای از هیچکاک
آشنایی با مفهوم طنز در کتاب «ادموند گانگلیون و پسر»
فرهنگ غذایی ترکیه را با این کتاب خوشمزه بشناسیم
«ساحل تهران» مجموعهای موجز برای دوستداران داستان کوتاه عاشقانه
یکی از این بخشهای جذاب، به ورود نیلوفر و دوستش به قنات قدیمی این خانه مربوط میشود که با قلم خوب و فضاسازی مناسب نویسنده توانسته است تعلیق و اضطراب را به خواننده منتقل کند. داستان« از باغها به بعد» اگر چه به شیوه کلاسیک و بهصورت خطی روایت شده است اما با گرههای بهموقع و متن روان و پرکشش، خواننده را ترغیب میکند تا رویدادها را تا آخر دنبال کند.
نشر نیماژ کتاب «از باغها به بعد» نوشته معصومه میرابوطالبی را در ۱۴۴ صفحه و به قیمت ۹ هزار و پانصد تومان منتشر کرده است.
«گیلداد»؛ روایتی بومی از قیام علیه ظلم
«گیلداد» عنوان رمانی است که به ابعاد مردمی ماجرای قیام «میرزاکوچک خان جنگلی» در گیلان میپردازد. بازه زمانی این رمان نیز مربوط به اواخر حکومت سلسله قاجار و دورانی است که ایران اسیر آشفتگی و فقر و بیثباتی است. حسن قلیپور (سدید) نویسنده گیلانی این رمان، در چنین بستر تاریخی روایت خود از قیام کوچک خان را بیان میکند.
تسلط قلیپور بر آداب و رسوم و روحیات مردم گیلان باعث شده است تا خواننده تنها با یک روایت خشک از واقعهای تاریخی مواجه نباشد. وی با بهرهگیری از برخی واژگان گیلکی قدیمی در کنار اشاره به سنتهای بومی این منطقه بهخوبی توانسته است فضای گیلان یک قرن پیش را برای مخاطبان زنده کند. از سوی دیگر، فصلبندی مناسب و استفاده درست از تکنیک رفت و آمد در تاریخ (فلاش بک) مانع از خستگی خواننده میشود.
شخصیت گیلداد در این رمان، نه یک انسان آرمانی و فرازمینی که چهرهای عادی با تمام دغدغهها و ضعفهای انسانی است. شخصیتی که در مسیر داستان دچار تحول شده و دیگر مناسبات ناعادلانه محیط را بر نمیتابد.
داستان در روستای گیلده و در دوران مشروطه آغاز میشود؛ جایی که خانهای محلی از هیچ ظلم و ستمی به رعیت بیپناه و بینوا فروگذار نمیکنند و دولت مرکزی هم فاقد توانایی اداره مملکت است. در چنین فضایی است که گیلداد با اندیشیدن به مرگ پدر احساس میکند که باید برای تغییر این شرایط اقدام کرد.
در بخشی از این کتاب که انتشارات سوره مهر بهعنوان معرفی آن آورده است میخوانیم: «همیشه زندگی آن طور که فکر میکنی به مذاق آدم نیست. گاهی مجبوری هم با دنیا بجنگی هم با آدمهایش. دلیل هم نمیخواهد. هنگام خطر، لحظهها تعیینکننده است. اگر نتوانی از یک رخنه کوچک استفاده بزرگی ببری، بازندهای؛ درست عین کشتی گیله مردی؛ با این تفاوت که در کشتی فقط لنگ میشوی و میبازی، اما در میدان نبرد بازنده بودن یعنی مرگ. پس هوش و حواست باید جمع باشد.
رمان «گیلداد» در ۴۸۲ صفحه و به قیمت ۳۲ هزار تومان توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/