کارشناسان نگاه چندبعدی از مسائل مزمن کشور داشته باشند
علیرضا نصر اصفهانی در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا با اشاره به اینکه «ساده»، «نقطهای» و «مقطعی» ندیدن مسائل کشور بسیار مهم است، خاطر نشان کرد: مسائل کشور ابعاد مختلفی دارند و پیچیده و چند حوزهای هستند لذا کارشناسان باید نگاهی چندبعدی، بی نبخشی و دینامیک از مسائل مزمن و بهمتنیده کشور داشته باشند.
وی افزود: سیاستگذاران باید از یک تفکر راهبردی و کلنگر برخوردار باشند تا بتوانند کلان سیستم مسائل کشور را بفهمند و بدانند با حل یک یا چند مسئله، توسعه کشور محقق نخواهد شد بلکه باید مجموعهای از مسائل در یک چارچوب منطقی و زماناند، حل شود.
مدیر گروه آیندهپژوهی حکمرانی پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی بابیان اینکه توجه به بازیگران و ذینفعان مسئله؛ تجربه حکمرانی در کشور را نشان میدهد، اظهار کرد: مسئله یارانهها و بسیاری از مسائل دیگر کشور به دلیل طی نشدن فرآیند اجماع سازی با ذینفعان کلیدی موضوع موردنظر، حلنشده است. تجربه موفق طرح فک تورینگ (قانون تأمین مالی مبتنی بر قرارداد) نشان از اهمیت اقناع نخبگان و تعامل با ذینفعان برای درک بهتر مسئله و همچنین برای جلب همراهی و همکاری حداکثری آنها برای حل مسئله است.
وی ادامه داد: نقطه زنی (سیاستگذاری سوزنی) در این مورد سیاستگذار نمیتواند بهطور همهجانبه، همه مسائل شناختهشده را با یک راهحل پاسخ بدهد، باید تمرکز خود را بر نقاط مهم و اساسی جلب کرده و سیاستگذاری سوزنی برای جامعه سیاستی انجام دهد، همانند متخصص طب سوزنی که در نقاط خاص و محدودی مداخلات پزشکی خود را انجام دهد.
نصر اصفهانی اعتدال در روشمندی را مهم ارزیابی کرد و گفت: بعضی از کارشناسان بر این باورند که تمرکز بر «روش» در کشف نظام مسائل بیفایده است و باید وارد میدان عمل و اجرا شد. آنها بر این نظرند که گاهی «روش زدگی» منجر به آن میشود که حتی «حقیقت» فدای «روش» شود از طرفی رویکردهای دانشگاهی وقت و انرژی خود را صرف مقدمات و روشها میکنند و زمانی که به تجویز و راهکار میرسند رمقی ندارند و به کلیگویی و بدیههگویی بسنده میکنند.
وی افزود: به همین علت افرادی که در میدان حل مسئله در کشور مشغول هستند، تجویزهای آنها را بیمعنا و غیرکاربردی میدانند. گروه دیگری از خبرگان نیز بر این عقیده هستند که بدون روش، نمیتوان به فهم دقیقی از صورتبندی مسائل رسید.
مدیر گروه آیندهپژوهی حکمرانی پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی با اشاره به اینکه خبرگان حوزه سیاستگذاری با یکدو قطبی مواجه هستند و یکی «بی روشی» و دیگری «روش زدگی» است، بیان کرد: به نظر میرسد باید در نقطه اعتدال حرکت کرد. یعنی از تصمیم در میدان آغاز کنند و متناسب با آن به چارچوب، روش و ملاحظات میدان برسند به بیانی دیگر تمام روشها و ابزارهای حکمرانی در استخدام میدان حل مسئله معنا مییابد.
وی ادامه داد: بهطور مثال یک مسئله مانند «خشکسالی در کشور» یا «افزایش قیمت بنزین» را صرفاً با بهکارگیری روشهای دانشگاهی (مانند تصمیمگیری چند معیار) نمیتوان قضاوت کرد و موضوع بسیار پیچیدهتر و حساستر است و ارزش ساعتها گفتگو و حرکت در میدان مسئله دارد.
انتهای پیام/۴۱۶۷/
انتهای پیام/