دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آبان 1400 - 13:10

ستاره‌شناسان سونامی از امواج گرانشی شناسایی کردند

ستاره‌شناسان موفق به شناسایی سونامی از امواج گرانشی و منشأ آنها شدند.
کد خبر : 619736
موج گرانشی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ساینس آلرت، جدیدترین حرکت امواج گرانشی به عنوان بزرگ‌ترین کشش نجومی ثبت شده است. طی پنج ماه، از نوامبر۲۰۱۹ تا مارس ۲۰۲۰، ۳۵ رخداد امواج گرانشی عظیم از تداخل سنجی «لیگو_ورگو» ثبت شده است. در طول مدت این رصد، به طور متوسط هر هفته تقریبا ۱.۷ پدیده امواج گرانشی اتفاق افتاده است. تداخل سنج ویرگو نام یک آشکارساز امواج گرانشی واقع در ایتالیا است.


این امر حاکی از افزایش چشمگیر متوسط رویداد امواج گرانشی در هفته است، متوسط رخداد در رصد قبلی هفته‌ای ۱.۵ در هفته بوده است. اکتشافات اخیر نشان می‌دهد که تعداد امواج گرانشی شناسایی شده به دست لیگو و ورگو از زمان آغاز مشاهدات تا کنون ۱۰ برابر افزایش داشته است.


یافته‌های اخیر عصر جدیدی را برای شناسایی امواج گرانشی به ارمغان آورده است. رشد اکتشافات در این حوزه اطلاعات زیادی را در درباره مرگ و زندگی ستارگان در جهان آشکار می‌کند. محققان ۳۵ نوع امواج گرانشی شناسایی کردند که ۳۲ نوع از آن حاصل ادغام دو سیاه‌چاله است.


این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که یک جفت سیاه‌چاله‌ در نزدیک مداری با جاذبه متقابل به سمت یکدیگر کشیده شوند. درنهایت این دو سیاه‌چاله با یکدیگر برخورد کرده و یک سیاه‌چاله منفرد و عظیم‌تر را تشکیل می‌دهند. این برخوردها امواجی را به فضا زمان می‌فرستند، مانند امواجی که هنگام پرتاب یک سنگ در رودخانه ایجاد می‌شود. ستاره‌شناسان این امواج را تجزیه می‌کنند تا خواص سیاه‌چاله‌ها را تعیین کنند.


داده‌های جدید طیف عجیبی از سیاه‌چاله‌ها با جرم بالا را نشان می‌دهند، پرجرم‌ترین مورد سیاه‌چاله‌ای با جرمی ۸۷ بار بیش‌تر از جرم خورشید است. این سیاه‌چاله‌ حاصل ادغام با سیاه‌چاله دیگری است که جرمش ۶۱ بار بیش‌تر از جرم خورشید است. درنتیجه سیاه‌چاله‌ای با جرم ۱۴۱ بار بیش‌تر از جرم خورشید تشکیل شده، این پدیده «GW۲۰۰۲۲۰-۰۶۱۹۲۸» نام دارد.


در نتیجه ادغام دیگری، یک سیاه‌چاله با جرم ۱۰۴ بار بیش‌تر از جرم خورشید به وجود آمده است. هر دو این سیاه‌چاله‌ها در طیف متوسط جای می‌گیرند. محدوده جرمی سیاه‌چاله‌ها بین ۱۰۰ تا حدود یک میلیون جرم خورشیدی است، در این محدوده سیاه‌چاله‌های بسیار کمی کشف شده است. نتایج مطالعات نشان می‌دهد که سیاه‌چاله‌هایی با جرم بیش از ۶۵ جرم خورشیدی نمی‌تواند حاصل از یک ستاره منفرد باشند.


سه رویداد دیگر از ۳۵ رخداد شامل یک سیاه‌چاله‌ و یک شیء کم حجم مانند ستاره نوترونی است. این رویدادها برای ستاره‌شناسان بسیار جالب است چراکه اگر ستاره‌ای شناسایی شود که از آن نور ساطع می‌شود، با استفاده از آن می‌توان اجزا درونی ستاره نوترونی را مشاهده کرد. ستاره‌شناسان اگر اطلاعات بیش‌تری از این ادغام‌ها پیدا کنند، می‌توانند درک بهتری از نحوه تشکیل ستاره‌های نوترونی به دست آورند.


به گفته ستاره‌شناسان از دانشگاه گلاسگو در اسکاتلند «در حال حاضر درکی از تنوع شگفت‌انگیز سیاه‌چاله‌ها و ستاره‌های نوترونی پیدا کرده‌ایم.» براساس یافته‌های جدید، ستاره‌های نوترونی در اندازه‌ها و ترکیبات مختلف به‌وجود می‌آیند. ستاره‌شناسان چند راز دیرینه کشف کردند اما همچنان اطلاعات کشف نشده زیادی وجود دارد.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب