طراحی نرمافزار با قابلیت بهینهسازی چاپ سهبعدی/ محققان ایرانی مسیر صنعت چاپ سهبعدی را عوض میکنند
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، پرینترهای سهبعدی ساخت قطعات پیچیده و ظریف را آسانتر و سریعتر کرده است. باوجوداینکه چاپ سهبعدی فرایندی با انعطافپذیری بالا به شمار میرود اما محدودیتهایی در زمینه ساخت برای مهندسان ایجاد میکند. برای مثال مواد اولیه زیادی برای ساخت قسمتهای حاشیهای هدر میرود، این امر نهتنها هزینه نهایی را افزایش میدهد بلکه کیفیت محصول نهایی را نیز پایین میآورد. حال یک محقق ایرانی به نام مهدی کاظمی نرمافزاری را توسعه داده که میتواند به کاهش زمان و هزینه و افزایش کیفیت سطح محصولات پرینترهای سهبعدی کمک میکند.
بیشتر بخوانید:
ساخت نخستین ساختمان با پرینتر سهبعدی در کشور/ ساختمانها چاپ میشوند
استفاده از خطای پرینتر سهبعدی در تولید منسوجات هایتک
به گفته وی «ماده اولیه پرینترهای سهبعدی که با استفاده از آن قطعات را میسازند، گرانبهاست. وقتی پرینترهای سهبعدی قطعهای را میسازد، قسمتهای حاشیهای دارد که باید از قطعه اصلی جدا شود. با استفاده از این نرمافزار میتوان مقدار این حاشیههای اضافی را کاهش داد و به حداقل رساند، بدین ترتیب مقدار ماده مصرفی نیز کاهش مییابد. این نرمافزار قادر به کاهش زمان فرایند ساخت است، هر چه زمان کمتر شود، روند ساخت نیز بهینهتر میشود. علاوهبراین با استفاده از این نرمافزار میتوان صافی سطح و میزان مقاومت محصول به سایش را نیز افزایش داد. به طور کلی این نرمافزار میتواند چهار ویژگی محصولات پرینت سهبعدی را بهینه کند.»
نمونه ایرانی قویتر از نمونه خارجی
نرمافزار بهینهسازی محصولات پرینترهای سهبعدی نمونه خارجی دارند؛ اما آنها تنها یک پارامتر را بهینهسازی میکنند. این در حالی است که نمونه داخلی چهار پارامتر را در محصولات پرینترهای سهبعدی بهینهسازی میکند. نمونههای خارجی برای فرایندهای متداول و معمول به کار میرود اما نرمافزار ایرانی در فرایندهای پیچیده و پیشرفته پرینترهای سهبعدی به کار میرود. نرمافزار ایرانی همچنین در کنار تمامی مدلهای پرینتر سهبعدی و فرایندهای مختلف کار میکند.
کاظمی میگوید «هر فرایندی رفته رفته به بلوغ نزدیکتر میشود و هر چه مدت زمان بیشتری از روی سابقه آن بگذرد، بالغتر میشود. این بالغ شدن بدین معناست که ایرادهایی در فرایند کار وجود داشته که رفته رفته حذف شده یا بهبود یافته است. نرمافزاری که توسعه دادیم باعث میشود هزینه نهایی در سازههای پرینترهای سهبعدی کاهش یابد اما از سوی دیگر منجر به افزایش کیفیت محصولات میشود.»
نرمافزار ایرانی به زودی تجاریسازی میشود
به گفته این دانشآموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر «طراحی و توسعه این نرمافزار بهینهساز پروژه تز دکترای من بود، برای تجاریسازی آن با چند شرکت صحبتهایی شده که در مراحل اولیه قرار دارد. تاکنون اکثر شرکتهای فعال در حوزه چاپ سهبعدی از نرمافزارهای خارجی برای بهینهسازی استفاده میکردند که تنها قادر به بهینهسازی یک پارامتر بودند، برای مثال تنها میزان ماده مصرفی را بهینه میکردند. در حال حاضر به شرکتها مشاوره میدهیم و نرمافزار خود را در قالب طرح توجیهی به آنها معرفی میکنیم که توانایی بهینهسازی چهار پارامتر را به صورت همزمان دارد و بهتر از نمونه خارجی کار میکند.»
مزیتهای نرمافزار ایرانی در مقایسه با نمونههای خارجی
نرمافزار ایرانی به اپراتور اجازه تصمیمگیری میدهد این در حالی است که نرمافزار خارجی تنها یک کار را انجام میدهد. برای مثال، یک نرمافزار خارجی تنها زمان را بهینه میکند و دیگری به بهینهسازی میزان مواد مصرفی کمک میکند. نرمافزار ایرانی به اپراتور اجازه میدهد که در ساخت هر قطعه، ویژگیهای مورد نیاز را بهینهسازی کند. برای مثال در ساخت یک قطعه صرفهجویی در میزان ماده مصرفی مهم است؛ اما در ساخت قطعهای دیگر زمان پارامتر مهمی به شمار میرود. در برخی موارد سرعت ساخت قطعه در اولویت است و در ساخت قطعاتی نیز هر چهار پارامتر باید بهینهسازی شوند. نرمافزار بهینهساز ایرانی به اپراتور این امکان را میدهد که هر قطعه را براساس شرایط موجود بهینهسازی کند.
به عبارت دیگر، نرمافزار ایرانی به اپراتور اختیار عمل میدهد. همچنین اپراتور میتواند به پارامترهای مختلف ضریب بدهد و هر پارامتر را براساس نیاز بهینهسازی کند. برای مثال، در ساخت یک قطعه پارامتر زمان را ۴۰ درصد و پارامتر صرفهجویی میزان ماده مصرفی را ۲۰ درصد بهینه میکند. این ویژگی باعث میشود دست اپراتور باز باشد، روی هر چهار پارامتر مانور دهد و هر یک که مهمتر است را بهینهسازی کند. این نرمافزار تحت ویندوز کار میکند، درواقع مانند دیگر نرمافزارهای تخصصی رشته مکانیک روی ویندوز نصب میشود. باوجوداینکه امکان توسعه نسخه اندروید و iOS این نرمافزار وجود دارد اما سازندگان آن در حال حاضر برنامهای برای این کار ندارند.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/