تسهیلات ساخت مسکن، هدایت اعتبار و خلق پول مولد است
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، یکی از مهمترین طرحهای در دست اجرای دولت، موضوع ساخت مسکن است. پس از هشت سال کمکاری در ساخت مسکن و افزایش ۱۰ برابری قیمت مسکن در کشور، دولت سیزدهم با هدف ساخت یک میلیون مسکن در سال بهعنوان اصلیترین برنامههای دولت روی کار آمده است. از طرفی در مجلس نیز قوانین بالادستی مورد نیاز ساخت یک میلیون مسکن در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و قانون جهش تولید مسکن مجلس تهیه شده است.
سهم ۲۰ درصدی تسهیلات مسکن در سال ۱۴۰۰
طبق تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، بانک مرکزی موظف است حداقل ۲۰ درصد از تسهیلات خود را از طریق بانکهای عامل با محوریت بانک مسکن به بخش مسکن اختصاص دهد. طبق این تبصره وام ساخت ۳۰۰ میلیونی برای ساخت هر واحد مسکن به بخش خصوصی اعطا میشود. با وجود اهمیت بسیار بالای این قانون متاسفانه دولت قبل در پنج ماه اول سال هیچ تسهیلاتی برای ساخت مسکن اعطا نکرد.
مدت زمان کامل کردن پروژههای مسکن در ایران ۶ برابر میانگین جهانی است
سرمایهگذاری در حوزه مسکن، در شاخصهای اقتصاد کلان دولت تأثیرگذار است، امروزه نزدیک به ۹۰ درصد تسهیلات بانکها در راستای خدمات به بخش مسکن ارائه میشود. تأمین تسهیلات در کشورهایی مانند چین باعث تسریع در ساخت مسکن میشود، بهطوریکه ساخت برج و آسمانخراش در چین در ۱۰۰ روز نیز امکانپذیر است، کامل کردن پروژههای ساختمانی بهطور میانگین حدود ۶ ماه است اما در کشور ما این رقم ۶ برابر کشورهای پیشرو و معادل ۳۶ ماه است؛ این تأخیر در اتمام پروژه بهصورت زنجیرهوار بازگشت سرمایه را به بازار با تأخیر مواجه خواهد کرد. بخش عمده این تأخیر مربوط به تأمین نقدینگی است بانکها نمیتوانند این میزان نقدینگی را تأمین کنند. تأمین منابع مالی علاوه بر جذابیتهای بالا سرمایهگذاری در صنعت ساختمان، باعث خواهد شد که تقاضا برای خرید فناوری و کالاهای ایرانی افزایش یابد.
حالا با ثبتنام طرح جهش تولید مسکن در روزهای آتی دوباره اهمیت هدایت اعتبار به سمت بخش مسکن بیش از پیش بر همگان آشکار شده است. از این رو پیرامون مسائل مربوط به وام ساخت مسکن قانون بودجه ۱۴۰۰ با حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه به گفتوگو پرداختیم.
بیشتر بخوانید:
مدارک لازم و نحوه ثبتنام طرح جهش ملی مسکن
نحوه ثبتنام متقاضیان مسکن در سامانه ثمن
استفاده از نقدینگی برای ساخت مسکن
حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس در گفتوگو با خبرگزاری آنا در رابطه با توان تأمین مالی این طرح توسط بانک تخصصی مسکن با توجه به تجربه تامین مالی مسکن مهر بیان کرد: برای اظهارنظر در رابطه با ظرفیت واقعی بانک مسکن و تحقق طرح جهش تولید در ساخت مسکن باید در درجه اول گزارشهای بانک مسکن بررسی شود. بنده تصور میکنم بر مبنای قانون جهش تولید مسکن، اگر اراده کشور بر تأمین منابع این طرح قرار گیرد، طرح قطعا قابل انجام است کما اینکه ما در برخی از ادوار گذشته تجربه کردیم زمانی که همه دست به دست هم دادند، یک جنبش مسکنسازی به نام مسکن مهر راهاندازی شد و امروز شاهد اهمیت ساخت آن مسکنها هستیم. در حال حاضر هم مانند گذشته این نتایج قابل دستیابی است و خود نقدینگی موجود نیز برای ساخت مسکن مورد استفاده قرار میگیرد.
وی ادامه داد: بانک مسکن به عنوان بانک تخصصی در حوزه مسکن میتواند در راستای هدایت اعتبار و خلق پول مولد حرکت کرده و در این زمینه با مانعی مواجه نیست. کما اینکه یکی از نمودهای اصلی هدایت اعتبار به سمت بخشهای مولد اقتصاد، تامین تسهیلات بخش مسکن است.
با ساخت مسکن، دیگر صنایع نیز از رکود خارج میشوند
حاجی دلیگانی در رابطه با نقش پیشران مسکن در اقتصاد کشور افزود: اگر اقتصاد مسکنسازی در کشور راهاندازی شود، بخشهای دیگر از جمله صنایع وابسته مانند در و پنجرهسازی و فولاد و تولید شن، ماسه، سیمان و آجر به دنبال آن رونق خواهد گرفت و از رکود خارج میشود.
عضو هیئت رئیسه مجلس گفت: میزان مشارکت بانک مسکن به عنوان بانک تخصصی و همچنین میزان مشارکت سایر بانکها در تأمین مالی طرح جهش تولید در ساخت مسکن در قانون مربوطه پیشبینی شده است. به اعتقاد بنده اگر قانون مصوب در این حوزه به درستی اجرا شود، به همان میزانی که در قانون پیشبینی شده، مسکن تولید خواهد شد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/