قطبجنوب گرفتار شعلههای آتش
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ساینس آلرت، ۷۵ میلیون سال پیش در قطب جنوب آتشسوزیهای جنگلی رخ داده است. وقوع این پدیده به زمانی برمیگردد که دایناسورها روی زمین زندگی میکردهاند. در اواخر دوره کرتاسه یعنی ۱۰۰ میلیون تا ۶۶ میلیون سال پیش، یکی از گرمترین دورههای روی زمین، جزیره جیمز در رأس قطب جنوب قرار داشته است اما شرایط این جزیره همواره مناسب نبوده است. آتشسوزیهای باستانی بخشهایی از آن جنگلها را سوزانده بود. حال دانشمندان بقایای زغال چوبیای که از این رویداد به جای مانده بود را پیدا و مطالعه کردهاند.
یافتههای جدید نشان میدهد که حدود ۷۲ تا ۸۴ میلیون سال پیش در قطبجنوب، آتشسوزیهای خودبهخود رخ داده که امری طبیعی در عصر کرتاسه تلقی میشود. یک تیم بینالمللی از دانشمندان، فسیلهای جمعآوری شده از شمال شرقی جزیره جیمز راس را تجزیه و تحلیل کردند. این فسیلها حاوی قطعاتی از گیاهان بودند که مانند بقایای زغال چوب طی دهها میلیون سال گذشته، از بین رفتهاند.
در اواخر دوره کرتاسه، ابرقاره «گوندوانا» تجزیه شده و قطب جنوب منزویتر از پیش شده است. این ابرقاره حدود ۵۵۰ میلیون تا ۱۸۰ سال پیش وجود داشته است. به گفته محققان، این منطقه عاری از یخ، منابع احتراق فراوانی از جمله اصابت صاعقه، گلولههای آتشین ناشی از سقوط شهابها و فعالیتهای آتشفشانی داشته است که به سوختن آتش کمک میکند. فعالیت شدید آتشفشانی قطب جنوب ناشی از زمینساخت در دوره کرتاسه است. زمینساخت یا تکتونیک یکی از شاخههای زمینشناسی است که به مطالعه تغییر شکل پوسته زمین میپردازد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/