دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آبان 1400 - 00:05
آنا بررسی کرد؛

خشک‌سالی پشت دروازه‌های پایتخت

کاهش ورودی آب به مخازن سدهای استان تهران، نگرانی‌هایی در خصوص تامین آب این کلانشهر ایجاد کرده است.
کد خبر : 616996
آب

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بیش از ۳۰ روز از سال آبی جاری می‌گذرد، اما میزان بارش در شرایط نگران‌کننده‌ای قرار دارد و حتی در برخی از حوزه‌های آبریز میزان بارندگی به کمتر از ۵۰ سال اخیر رسیده است، این کاهش بارش برای دومین سال متوالی شرایط بحرانی در خصوص تأمین آب به کشور را تحمیل کرده است. با توجه به پراکندگی بارش در کشور و سهم عمده بارندگی‌ها در بخش‌های شمالی و شمال غرب کشور، بحران خشک‌سالی به‌مراتب برای فلات داخلی و استان‌های جنوبی به‌مراتب شدیدتر است. تهران نیز با توجه به تراکم بالای جمعیت و کاهش بارندگی با شرایط سختی برای تأمین آب پایدار مواجه است.


کاهش ۹۰۰ میلیون مترمکعبی ورودی آب به سدهای تهران


محمد شهریاری مدیر دفتر بهره‌برداری و نگهداری تأسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب منطقه‌ای تهران با اشاره به وضعیت منابع آبی سدهای پنج‌گانه تهران می‌گوید «سال آبی گذشته در حالی به پایان رسید که یکی از کم بارش‌ترین سال‌ها را تجربه و رکورد جدیدی را در بارش فروردین‌ماه با تنها ۲.۳ میلی‌متر بارندگی به‌عنوان کمترین بارش در دوره آماری ۵۳ ساله ثبت کردیم. این سال آبی با حجم ورودی یک میلیارد و ۳۲۵ میلیون مترمکعب به مخازن سدهای پنج‌گانه به اتمام رسید، این در حالی است که این حجم ورودی در سال آبی گذشته به میزان دو میلیارد و ۲۱۴ میلیون مترمکعب بود، یعنی با یک کاهش ۸۸۹ میلیون مترمکعبی ورودی آب به سدها مواجه شدیم که این کاهش ۸۹۹ میلیون مترمکعب آب به مخازن سد تهران معادل ۴ برابر مخزن پر سد امیرکبیر، دو برابر مخزن پر سد طالقان است».


شرایط آبی ایران در وضعیت بحرانی است


هدایت فهمی کارشناس حوزه آب با بیان اینکه شرایط در ایران بسیار بحرانی است، می‌گوید«کاهش بارندگی‌ها و تداوم خشک‌سالی در سال‌های اخیر و بهره‌برداری بیش از حد از آب‌های تجدیدپذیر و آب‌های زیرزمینی اکنون به بزرگ‌ترین چالش زیست‌محیطی کشور تبدیل شده است».


۶۳ درصد مخازن سدها خالی است


آمارهای شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز حکایت از شرایط نامطلوب سدها از نظر پس‌انداز آب دارد و اگر در سال آبی پیش رو آمارها بهبود نیابد، دوره سختی از نظر منابع آبی در کشور رقم خواهد خورد.ظرفیت کل سدهای کشور حدود ۵۰.۵ میلیارد مترمکعب است. اما اکنون پرشدگی سدها فقط حدود ۳۷ درصد است و این رقم هم متوسط پرشدگی سدهاست. یعنی در برخی از سدهای کشور از جمله در حوضه آبریز مرزی شرق همین میزان پرشدگی نیز وجود ندارد.


کم بارشی در آبان هم ادامه دارد


احد وظیفه رئیس مرکز خشک‌سالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی نیز با اشاره به آغاز سال آبی جدید، می‌گوید«برای فصل پاییز بیشتر پیش‌بینی‌ها حکایت از در پیش بودن شرایط کم‌بارشی است، که نه‌تنها ایران بلکه کشورهای شرق مدیترانه و خاورمیانه و حتی برخی نواحی آسیای مرکزی را تا حدی در بر خواهد گرفت».




بیشتر بخوانید:


جیره‌بندی آب نزدیک‌تر از همیشه/ مخازن سدها ته کشیده است


ورود کشور به مرحله ورشکستگی اکوسیستم/نمره دیپلماسی آب صفر است




وی بابیان اینکه رخداد بارش در عرض‌های جنوبی‌تر به ماه‌های بعد موکول می‌شود و بانفوذ سامانه‌های بارشی به عرض‌های جنوبی‌تر بارندگی رخ می‌دهد، ‌کم‌بارشی در آبان را نیز محتمل پیش‌بینی کرد.


خشک‌سالی پشت دروازه‌های پایتخت/ تهران خشک می شود؟



احتمال پربارشی در پاییز کمتر از ۱۰ درصد است


وظیفه با اعلام اینکه به‌تدریج در اواخر آذرماه و اوایل دی احتمال تغییر وضعیت به شرایط نرمال وجود دارد، ‌ادامه داد «احتمال رخداد شرایط پربارش تقریباً بین صفرتا ۱۰ درصد است».


رئیس مرکز خشک‌سالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی بابیان اینکه ازنظر دما، برای پاییز تا ماه‌های ابتدایی زمستان پیش‌بینی دمای نسبی بیش از نرمال راداریم (حدود نیم تا یک درجه در کل کشور و بین ۱ تا ۲ درجه در غرب و جنوب غرب کشور) و در زمستان احتمال کاهش و رسیدن به شرایط نرمال افزایش خواهد یافت، ‌ گفت «با افزایش احتمال رخداد بارش نرمال در فصل زمستان همخوان است».


کاهش ۳۹ درصدی بارش در سال آبی گذشته


وظیفه از کاهش ۳۹ درصدی بارش در سال آبی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ خبر داد و گفت«به‌طورکلی در میانگین کشوری حدود ۹۲ میلی‌متر کسرِ بارش نسبت به شرایط نرمال داریم. بارش نرمال و متوسط در مساحت کشور در دهه گذشته حدود ۲۳۵ میلی‌متر است که در سال زراعی اخیر ۱۴۳ میلی‌متر در واحد سطح دریافت شد و کم‌بارشی شدیدی را تجربه کردیم».


شرایط آبی در کشور فراتر از بحران است و با توجه به احتمال ادامه سال‌های خشک باید اقداماتی در زمینه انطباق‌پذیری کشور و برنامه ریزی بر اساس وضع موجود انجام داد،‌ در این میان بخش کشاورزی با مصرف ۹۰ درصدی آب یکی از مهمترین بخش‌های که باید تغییراتی در زمینه استفاده از آب داشته باشد.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
احمد
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۰۵ آبان ۱۴۰۰ - ۰۰:۴۹
۰
جمعیت تهران را کاهش دهید.
قالیشویی ادیب