مرغ تخمطلا افسانه نیست/ چرا تخممرغ گران شد؟
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، قیمت تخممرغ در هفتههای گذشته رشد محسوسی داشته است و در روزهای اخیر به شانهای ۶۰ هزار تومان نیز رسیده است و مرغداران این افزایش قیمت را ناشی از عدم تأمین نهادههای دامی با قیمت مصوب میدانند و برخی دیگر ضعف نظارت بر مراکز فروش را عامل این افزایش قیمت عنوان کردند، به نظر میرسد این بازی افزایش مرغ و تخممرغ تا زمانی که نهادههای دامی به میزان کافی در بازار تامین نشود، ادامه خواهد داشت.
نهاده دامی با نرخ مصوب نایاب شد
در همین خصوص ناصر نبیپور، رئیس هیئتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران با بیان اینکه طی ۷۰ تا ۸۰ روز اخیر نهاده ذرت به مرغداران داده نشده است، میگوید« تولیدکنندگان برای تأمین نهاده مجبور به خرید از بازار آزاد با نرخ ۶ هزار و ۲۰۰ تومان شدند درحالی که نرخ مصوب نهاده ذرت ۱۹۰۰ تومان به ازای هر یک کیلوگرم اعلام شده است».
به گفته وی،ذرت سهم ۶۰ درصدی در تأمین خوراک مرغ دارد و ادامه کمبود ذرت تعطیلی واحدهای مرغداری را در پی خواهد داشت .
بیشتر بخوانید:
مشکل سرمایه در گردش تولیدکنندگان مرغ و طیور برطرف میشود
به گفته وی؛ در شهریورماه ۴۰ درصد ذرت تعیین سهمیه کردند اما این موضوع محقق نشد. این مقام مسئول قیمت کنونی هر کیلو تخممرغ در مرغداری را ۲۰ هزار تومان اعلام کرد و میگوید: «در حال حاضر مرغداران هر شانه تخممرغ را با نرخ ۳۸ هزار تومان در مرغداری به وزارت جهادکشاورزی تحویل میدهند که با نرخ ۴۱ تا ۴۲ هزار تومان در میدانها توزیع میشود و با توجه به وضعیت کنونی تأمین نهاده قیمت تمامشده هر کیلو تخممرغ بالای ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان است، درحالیکه با تأمین نهاده موردنیاز از سامانه بازارگاه، قیمت تمامشده بالای ۱۹ هزار تومان است.»
این مقام مسئول با اشاره به میزان تولید تخممرغ میگوید «بنا بر آمار ماهیانه ۸۳ تا ۸۴ هزار تن معادل روزانه ۲ هزار و ۷۰۰ تا ۲ هزار و ۸۰۰ تن تخممرغ در کشور تولید میشود و کمبودی در عرضه نداریم.»
وی گرانی تخممرغ در بازار را ناشی از قیمتهای دستوری، اثر کالای جایگزین و ارزان بودن تخممرغ در مقایسه با دیگر کالاهای پروتئینی دانست.
عدم نظارت اصناف عامل افزایش قیمت تخممرغ
فرزاد طلاکش، دبیر کانون سراسری مرغ تخمگذار علت افزایش قیمت تخممرغ را عدم نظارت اصناف بر مراکز فروش تخممرغ دانست و اعلام کرد «قیمت تخممرغ در مرغداریها افزایش چندانی نداشته و مرغداران همچنان در هر کیلو تخممرغ ۲۰۰۰ تومان ضرر میدهند. اما اگر در سطح مغازهها با قیمتهای بالا به دست مصرفکنندگان میرسد این امر گرانفروشی بوده و ناشی از عدم نظارت و کنترل مؤثر این واحدها است.»
وی فروش تخممرغ بهصورت فلهای را عامل چند نرخی بودن تخممرغ عنوان کرد و ارائه تخممرغ در بستهبندی را مهمترین عامل در ثبات قیمت دانست.
به گفته وی؛ در حال حاضر بستهبندی تخممرغ اجباری نیست و برخی از مغازهها بهصورت فله اقدام به فروش تخممرغ میکنند. فروش فله تخممرغ نیز راه را برای افزایش قیمت باز میکند، درحالیکه اگر تخممرغ الزام به بستهبندی شود و قیمت آن مشخص شود راه سودجویی و گرانفروشی بسته خواهد شد.
با توجه به نوسانات بازار تخممرغ در ماههای گذشته به نظر میرسد این مشکل در سایه اقدامات لحظهای بهصورت دورهای بروز میکند و هنوز اقدام اساسی برای حل مشکل در این بخش صورت نگرفته است و ریشه این مشکلات را میتوان در قالب عدم تخصیص نهاده با قیمت مصوبه، توزیع نهاده با تأخیر فراوان و قیمتگذاری دستوری بیان کرد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/