دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش/

یک و بام دو هوای افزایش قیمت شیر خام/ نرخ شیر خام یا کمبود نهاده دامی، کدامیک مهم‌تر است؟

با اینکه قیمت شیرخام با رشد ۴۷ درصدی به ۶۴۰۰ تومان رسیده است اما دامداران از اجرایی نشدن نرخ جدید در فروش تولید شیرشان گله‌مند هستند.
کد خبر : 611040
شیرخام

به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، چندی پیش تعدادی از دامداران کشور به علت پایین بودن قیمت مصوب شیر خام مقابل وزارت جهاد کشاورزی تجمع کردند، آن‌ها هزینه‌های تولید این کالای استراتژیک کشاورزی را در ازای قیمت مصوب‌شده برای خرید هر کیلو از آن را که به طور دستوری ۴ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است، مقرون به صرفه نمی‌دانند. یکی از دامداران می گوید: «قیمت یونجه از سال گذشته تاکنون بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته است ولی نرخ مصوب شیر خام همچنان ثابت مانده است؛ تولید شیر دیگر صرفه اقتصادی ندارد و در حال زیان‌دهی هستیم.»


یکی دیگر از دامداران که همچون هم‌صنفی‌هایش با مشکل تأمین نهاده‌های دامی روبه‌روست، مدعی است: «ما برای تهیه خوراک دام‌هایمان سال گذشته نیز با مشکل روبه‌رو بودیم اما امسال خشکسالی مزید بر علت شده به طوری که بهای هر کیلو یونجه از کیلویی ۲ هزار تومان به ۶ هزار تومان افزایش یافته است که یونجه با همین قیمت را نیز به‌سختی باید تهیه کنیم».


زمانی که (۱۳۹۹/۹/۱) نرخ هر کیلو شیر خام ۴۵۰۰ تومان تعیین شد، قیمت هر کیلو یونجه ۲۴۰۰ تومان بود اما اکنون دامداران، یونجه را با رشد ۹۵ درصدی به قیمت ۴۷۰۰ تومان خریداری می‌کنند و این در حالی است که قیمت شیر خام هیچ تغییری نداشته است، بنابراین وقتی دامداران با رشد هزینه‌های تولید شیر خام مواجهند چگونه می‌توانند محصول نهایی خود را بدون اعمال افزایش مواد اولیه دخیل در فرآیند تولید به جامعه مصرفی عرضه کنند؟


پیشنهاد رشد قیمت شیر خام برای اولین بار توسط انجمن صنفی گاوداران مطرح و اعلام شد که برای جلوگیری از ضرر بیشتر دامداران باید قیمت هر کیلوگرم از این محصول با رشد ۴۷ درصدی به ۶۴۰۰ تومان افزایش یابد.




بیشتر بخوانید:





فرشید صراف، رئیس انجمن صنفی گاوداران استان خراسان رضوی می‌گوید: «با افزایش نرخ شیر خام به ۶۴۰۰ تومان بسیاری از مشکلات دامداران حل خواهد شد، ولی در حال حاضر به جز یک مصوبه چیزی وجود ندارد و اجرایی شدن این مصوبه بعید به نظر می رسد.»


رئیس انجمن صنفی گاوداران استان خراسان رضوی در حالی از مصوبه افزایش نرخ شیر خام خبر می‌دهد که محمدعلی اسفنانی، مدیر کل تعزیرات حکومتی استان تهران می‌گوید: «هنوز هیچ مصوبه‌ای برای افزایش قیمت شیر خام نداریم، چون برخی از مسئولان اعلام کردند قیمت نهاده‌ها افزایش پیدا نمی‌کند بنابراین افزایش قیمت شیر خام هم غیرقانونی است. اگر ستاد تنظیم بازار در این باره مصوبه‌ای داشت به ما نیز ابلاغ می‌شد.»


در حالی که سیاست‌گذار از سال ۹۷ به منظور جلوگیری از رشد قیمت‌ها برای واردات نهاده‌های دامی ارز ۴۲۰۰ تومانی را تخصیص داد اما با این وجود از آن زمان تاکنون همچنان شاهد چالش‌های فراوانی در حوزه تامین و قیمت‌گذاری این کالای اساسی هستیم به عبارتی سیاست ارز ترجیحی نه برای تولیدکنندگان سودی داشته است و نه برای مصرف‌کنندگان.


نهاده‌های دامی و برخی از محصولات پایه کشاورزی به دلایل مختلفی از جمله نبود توان داخلی، آب‌بر بودن محصول و ... وارداتی هستند. به عنوان نمونه، بیش از ۸۵ درصد نهاده‌های مورد نیاز در تولید گوشت سفید مانند سویا و ذرت، از طریق واردات تأمین می‌شود. نهاده‌های دخیل در تولید مرغ مانند ذرت چون آب‌بر هستند و تولید آنها صرفه اقتصادی و محیط زیستی ندارد، در نتیجه وارد می‌شوند. البته با اینکه اساس واردات نهاده‌های دامی قابل قبول است اما هر وارداتی باید به صورت کنترل‌شده اتفاق بیفتد تا ضمن خلق محصول نهایی، ارزش افزوده و اشتغال در کشور ایجاد شود.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب