مهمترین مطالبات دانشجویان دختر از دولت سیزدهم چیست؟/لزوم حمایت و تسهیلات ویژه دانشگاهها برای دختران دانشجو
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا - زینب خسروی؛ دوران دانشجویی دوران استقلال و تمرین حضور در عرصههای مختلف اجتماعی است؛ دوران شور و تکاپو؛ دورانی که میخواهید مفید باشید. با توجه به اینکه از یکسو طبق آمارهای مختلف تعداد دانشجویان دختر در فضای دانشگاههای کشور از پسران پیشی گرفته و از سوی دیگر معضلات و آسیبهای فراوانی، دختران دانشجو را تهدید میکند، پرداختن ویژه به مطالبات دانشجویان دختر، لازم و ضروری است.
در این راستا میزگرد مجازی «مهمترین مطالبات دانشجویان دختر از دولت سیزدهم» با حضور مریم مرزبان دانشجو رشته شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات و جانشین بسیج دانشجویی، فاطمه قائمی پناهیان دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، حافظ کل قرآن و دارنده مدال طلا در ۱۲امین دوره المپیاد دانشجویان علوم پزشکی کشور در حیطه مدیریت نظام سلامت و معاونت زنان اسبق حوزه بسیج دانشگاه علوم پزشکی تهران، زینب خیری کارشناس علوم تربیتی و معارف اسلامی دانشگاه امام صادق(ع) و فعال حوزه بسیج دانشجویی، و نرگس صفوی دانشجوی دانشگاه الزهرا، برگزار شد که در ادامه مشروح آنرا از نظر میگذرانید.
ارتقای عزت نفس و تقویت روحیه خودباوری در دانشجویان دختر، لازم است
آنا: برای افزایش اثرگذاری دانشجویان دختر در دانشگاهها، چه رویکردی باید در نظر گرفته شود؟
مرزبان: نیاز است در دانشگاهها، ستادهایی با حضور نماینده ولیفقیه با فعالیت مستقل و کاربردی و هدف تثبیت جایگاه بانوان در دانشگاهها ایجاد شود که دانشجویان دختر بتوانند امور مربوط به خود را مطالبه کنند البته این هدف توسط معاونتهای فرهنگی ویژه خواهران نیز قابل اجرا است، زمانیکه آنها توسط این ستادها حمایت شوند با حضور فعال و تلاش مضاعفتر، اثرگذاری بیشتری در جامعه خواهند داشت.
قائمی پناهیان: بحث اثرگذاری در جامعه دانشجو دختر یا پسر نمیشناسد طبق گفته استاد شهید بهشتی؛ «دانشجو موذن جامعه است اگر خواب بماند نماز امت قضا میشود» بنابراین هر ۲ جنسیت به نوبه خود باید دنبال اثرگذاری در جامعه باشند، اما برای بحث خودباوری و ارتقا عزت نفس دانشجویان دختر، نیاز است با برگزاری دورههایی الگوهای دینی را به آنها یادآوری کرد که در طول تاریخ بانوانی حماسه آفرین بودهاند که اثرگزاری آنها تا نسلها ماندگار است، نمونه بارز آن حضرت زینب(س) که پیام آور عاشورا و پرچمدار آگاهسازی جامعه بودند.
این فعال دانشجویی در ادامه گفت: مورد دیگر اعطای مسئولیت به دانشجویان خانم، بر حسب توانمندی برای پذیرش پستهای اجرایی و مدیریتی در کانونها و تشکلهای دانشجویی، کمیتههای تخصصی مختلف و شورای صنفی است. باید در بین مسئولان و مدیران فرهنگ سازی ایجاد شود تا دیدگاه قدیمی که بانوان صرفا باید کارهای محدود به امور خانواده را برعهده داشته باشند از بین برود، وقتی بانوان و دانشجویان دختر به خوبی عمل کنند میتوانند این دیدگاه جامعه را اصلاح کرده و توانمندیهای خود را به جامعه نشان دهند.
خیری: فرصتهایی که برای دانشجویان پسر وجود دارد وسیعتر از میدان عملی است که در اختیار دختران قرار داده میشود، باید فرصت و اختیارات بیشتری به دختران داده شود که خود را به جامعه نشان دهند، عمده مشکل دختران این است که اجازه ورود به حوزههای خاصی را ندارند در صورتیکه اگر حمایت برابر به هر ۲ جنس داده شود بسیاری از مشکلاتی که بانوان با آن درگیر هستند برطرف میشود.
صفوی: متاسفانه در دانشگاهها اثرگذاری و دغدغهمندی در دانشجویان دختر کمتر دیده میشود که به فضای حاکم بر دانشگاه و جامعه مربوط است زیرا موضعگیری جدی برای بانوان وجود دارد، تا حدودی دختران با این محدودیتها سرکوب میشوند در نتیجه رغبت کمتری نشان میدهند، اثرگذار بودن ۲ وجه دارد ایجاد روحیه خودباوری در دختران که میتوانند برای جامعه خود موثر باشند و با بیان عقیده خود در حوزههای مختلف رو به جلو حرکت کنند. و مورد دیگر این است که وزارت علوم سیاستهایی را به دانشگاهها ابلاغ کند. در نهایت نهادهای سیاستگذاری بسیاری وجود دارد که بانوان میتوانند در آنها موثر باشند از جمله شورای اسلامی، مجمع تشخیص و مرکز پژوهشهای مجلس و اندیشکدههایی که در حوزههای مختلف اجتماعی است.
لزوم شایسته سالاری در انتخاب هیئت علمی دانشگاه
آنا: پیشنهاد شما برای جذب بیشتر بانوان در هیئت علمی دانشگاهها چیست؟
مرزبان: تعداد جذب اساتید هیئت علمی خانمها و آقایان باید برابر باشد و با برگزاری آزمون و مصاحبه صلاحیت آنها مشخص شود، نیاز است آزادی عمل بیشتری به بانوان داده شود از جمله ساعت رفتوآمد، حضور فرزند در کنار خود یا حمایت از آنها و در صورت امکان انجام کار در محیط منزل که میتواند کمک بزرگی به بانوان باشد تا حضور بیشتر و موثرتری برای جامعه داشته باشند.
قائمی پناهیان: در این راستا باید به گزارش رئیس مرکز جذب وزارت علوم توجه کنیم طبق آمار با وجود اینکه بیش از ۶۰ درصد از جمعیت دانشگاه را دانشجویان خانم تشکیل میدهند اما متاسفانه سهم آنها در حوزه مدیریتی دانشگاه بسیار اندک است البته تعداد متقاضیان خانم برای عضویت هیئت علمی معمولا ۱۵ الی ۱۶ درصد کمتر از آقایان است بنابراین باید شرایط را برای افزایش رغبت خانمهای شایسته برای عضویت در هیئت علمی ارتقا داد.
این فعال دانشجویی ادامه داد: نیاز است امکانات رفاهی مناسب برای بانوان در محیط کار ایجاد شود. بحث قانون مرخصی زایمان همچنان با چالشهایی مواجه است که باید بر اجرای آن نظارت جدی انجام شود، مورد دیگر قانون انطباق است بهخصوص محیطهای کلینیکی و بیمارستانی که گاهی شرایط برای کار یک خانم مناسب نیست و باید مجدد سیاست گذاری شود، در صورت امکان شیفتهای سنگین برای بانوان تعدیل یا با شیوه دیگری جایگزین شوند.
وی افزود: لازم است برای جذب بیشتر بانوان در هیئت علمی دانشگاهها آیین نامهها و مقررات آن مورد بازنگری قرار گیرد. صرفا مقاله و تالیف کتاب معیار اصلی نباشد و مهارتهای تدریس، نحوه بیان و تعامل با دانشجویان مورد بررسی قرار گیرد، با توجه به ویژگیها و توانمندیهای اختصاصی هر جنس در کنار شایسته سالاری، جذب هیئتهای علمی در دانشگاهها انجام شود.
خیری: بانوان در زندگی شخصی بیش از آقایان درگیر هستند و نمیتوانند تمام وقت در اختیار کار باشند. نیاز است برای جذب آنها در هیئت علمی دانشگاهها امکانات ویژهتری در نظر گرفته شود در نتیجه بانوان تمایل بیشتری پیدا میکنند که در این حیطه فعالیت کنند.
صفوی: در این راستا باید بانوان در دوران تحصیل کارشناسی ارشد و تحصیلات تکمیلی با مهارتهای بیشتری توانمند شوند و روی روحیه خودباوری آنها کار شود. در دهه اخیر تعداد دانشجویان خانم بیشتر بوده و با توجه به هزینهای که برای آنها میشود باید بهعنوان یک سرمایه برای جامعه خود اثرگذار باشند.
تصویب قانونهایی متناسب با شرایط بانوان، ضرورت دارد
آنا: در این سالها موضوع مهارتافزایی دانشجویان در محافل علمی و دانشگاهی خیلی مطرح میشود برای مهارتافزایی منحصر به فارغالتحصیلان خانم، نظر شما چیست؟
مرزبان: دانشگاه باید برنامهای برای اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی داشته باشد و با همکاری بعضی ارگانها محیطهای کاری متناسب با شرایط بانوان ایجاد کند تا از ظرفیتی که دارد به نفع سرمایههای کشور استفاده شود. نیاز است گروهی ویژه بانوان برای تصمیمگیریهای دانشگاهها ایجاد شود که در بحث ارتباط دانشگاه و اشتغال بانوان تصمیمهایی گرفته شود، و با نیازسنجیهایی دانشجویان دختر را در تمام زمینههای علمی ارتقا دهند.
نیاز است به تشکیل خانواده و تربیت نیروهای انسانی آینده توجه شود، دختران امروز مادران آینده سرزمین هستند و فرزندانی را تربیت و تحویل جامعه میدهند که آینده کشور به آنها بستگی دارد.
قائمی پناهیان: باید روی شکلگیری ارتباط صنعت با دانشگاه تاکید شود هنر مدیران و مسئولان این است که هزینهها و تلاشهای فارغالتحصیلان را به ثمر برساند، در این راستا در دوران دانشجویی نیاز است ارتباط دانشجویان دختر با فضای حقیقی جامعه برقرار شود علاوه بر آن باید برای دانشجویان دختر و حتی پسر بهصورت اختصاصی دورههایی برگزار شود.
بیشتر بخوانید:
-
مادر و دختر دانشجو با هم فارغالتحصیل شدند
-
۷۰ درصد دانشجویان را دختران تشکیل میدهند
-
بررسی مشکلات واحدهای دانشگاهی با نگاه شناسایی و حل مسئله
هدف دانشگاه باید تربیت دانشجو دختر با شخصیت چند بعدی باشد چرا که دانشگاه فضا تربیت و آموزش است، یک بانوی نخبه، دانشمند، دکتر، مهندس و غیره که در کنار آن مادر و همسر خوبی در زندگی شخصی خود است تحویل جامعه داده شود، در این راستا دورههای برنامهریزی و مدیریتی برای بانوان برگزار شود تا بتوانند بین درس، کار و وظایف شخصی خود تعادل خوبی برقرار کرده و نقشهای خود را به خوبی مدیریت کنند.
خیری: معمولا دیدگاهی منفی در جامعه برعلیه فعالیت بانوان وجود دارد که باعث شده آنها از اثرگذاری در جامعه فاصله گیرند، از این نظر باید آرامش روانی در محیطهای کاری ایجاد شود تا امنیت را حس کنند، در این راستا لازم است دورههای مهارتآموزی مختص بانوان برگزار شود.
صفوی: نظام آموزشی کشور در آموزش پرورش و آموزش عالی، نظری محور است که دانشجو بعد از ۴ سال تحصیل در رشتههای مختلف، مهارتی برای ورود به بازار کار و یا ایجاد کسب و کار برای خود را ندارد، نیاز است مهارتآموزی در دانشگاهها بهعنوان یک اصل مهم انجام شود.
ایجاد ارگانی مختص بانوان با فعالیت مستقل، تأثیر بسیاری بر روی پژوهشهای مختص به این قشر دارد
آنا: برای اینکه خانمها بهطور گسترده وارد حوزه پژوهشی شوند، باید چه مواردی در نظر گرفته شود؟
مرزبان: نیاز است در راس دولت ارگانی مختص بانوان با فعالیت مستقل باشد که در تصمیمات مهم کشور، مشکلات بانوان نیز مطرح شود که تاثیر بسیاری بر روی پژوهشهای دانشگاهی بانوان خواهد گذاشت، در فعالیتهای پژوهشی بیشتر به آقایان بها داده میشود اگر از بانوان نیز حمایت شود تمایل و انگیزه بیشتری خواهند داشت.
قائمی پناهیان: در این راستا بهتر است استاندارها متحول شده که در آن شرایط هر ۲ جنس در نظر گرفته شود. نیاز است به بانوان نیز فرصتهای برابری برای دسترسی از اعتبارات پژوهشی در بخش صنعت داده شود.
خیری: نیاز است فضای پژوهشی به سمت چالشهایی که بانوان با آن درگیر هستند متمایل شود، با توجه به شرایطی که دارند سختی کار از آنها گرفته شود تا بتوانند با آرامش در کنار تحصیل و زندگی شخصی خود فعالیتهای پژوهشی نیز انجام دهند، در این صورت بانوان با اشتیاق و انگیزه مضاعفتری وارد حوزه پژوهشی میشوند.
صفوی: موضوع کاملا مشخص است، باید توانمندسازی بیشتری برای بانوان صورت گیرد تا فعالیت گستردهتری در حوزههای مختلف داشته باشند البته فعالیت آنها کم نیست اما به نظر میرسد جدی گرفته نمیشود و در فضای جامعه آنطور که باید دیده نمیشود. باید این موضوع بررسی شود و با فعالیتهای تبلیغاتی به گوش جهانیان برسد و در بطن جامعه جا بیفتد.
لزوم حمایت و تسهیلات ویژه دانشگاهها برای دختران دانشجویی که دور از محل سکونت خود به تحصیل، مشغول هستند
آنا: چالشهای زندگی دانشجویی دختران چیست؟
مرزبان: باید برروی خوابگاه دانشگاهها نظارت بیشتری انجام شود که دانشجویان دختر بدون دغدغه تحصیل کنند، برای دانشجویانی که مسئولیت زندگی را بردوش دارند در صورت امکان کلاسهای جداگانهای برگزار شود یا اسامی این افراد در اختیار استاد مربوطه قرار گیرد تا شرایط آنها بهتر درک شود .
قائمی پناهیان: دانشگاه برای دختران میتواند فرصت و هم تهدید باشد، برای دختران فرصت کسب آگاهی و دانش در زمینه رشته مورد علاقه است و برای آن دسته از دانشجویان دختر که از شهر محل سکونت خود دور شدهاند، تهدید است که دانشگاه باید حمایت ویژهای از این دانشجوها داشته باشد، در مناسبتهای مختلف و اعیاد سرویسهایی برای شرکت دانشجویان در مراسمها فراهم کنند و یا در خوابگاه برگزار شود، ایجاد فضای تفریحی سالم و سالنهای ورزشی در دانشگاه یا خوابگاه ضرورت دارد و مورد دیگر کتابخانههای دانشگاهها است که کتب قدیمی هستند و باید غنیتر شوند.
خیری: خانمهایی که مشغول تحصیل یا کار هستند وظیفه همسرداری و مادری نیز برعهده دارند، اگر فشار کاری آنها کاسته شود بین فعالیتهای علمی و امور شخصی زندگی تعادل برقرار کرده و با حضور پررنگتری در جامعه موثر خواهند بود.
صفوی: دوری از خانواده برای دانشجویان دختر چالشهای بسیاری از جمله موارد اقتصادی، سختی کار در کنار دغدغههای درسی، فشار روانی مضاعفتری را برای این دانشجویان به همراه دارد، نیاز است دولت تسهیلاتی قائل شود تا شرایط برای زندگی دانشجویی از لحاظ اقتصادی راحتتر شود و آنها برروی تحصیل خود تمرکز کنند.
دانشجویان سرمایههای مملکت هستند درنتیجه از دولت ۱۳ تقاضا دارم کارگروهی ایجاد شود که شرایط دانشگاهها و دانشجویان را بررسی کنند و با توجه به نظر فرهیختگان، اساتید دانشگاه و نمایندگان مجلس برای هر استان بهصورت مجزا برنامهریزی شود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/