دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 شهريور 1400 - 12:07
آنا بررسی کرد؛

اما و اگر ساخت سالانه یک میلیون مسکن

درحالی‌که یکی از وعده‌های دولت جدید احداث سالانه یک‌میلیون مسکن است که تحقق این طرح از سوی کارشناسان با اماواگرهایی روبه‌رو است.
کد خبر : 603653
مسکن

به گزارش خبرنگار حوزه مسکن، راه و شهرسازی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، یکی از وعده‌های سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰، ساخت سالانه یک میلیون مسکن بود؛ کلان ‌پروژه‌ای که در دولت روحانی توجهی به آن نشد و تبعات آن منجر به کمبود میلیون‌ها واحد مسکونی و افزایش بی‌سابقه قیمت مسکن در چند سال اخیر شد.


وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن بعد از مراسم تنفیذ در مجلس شورای اسلامی دوباره تکرار شد و وی در آن مراسم نیز قول ساخت یک میلیون مسکن ارزان‌قیمت را تا پایان سال ۱۴۰۰ به مردم داد.


در ادامه رستم قاسمی بعد از معرفی به‌عنوان وزیر پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی، ساخت یک میلیون مسکن را نخستین برنامه خود معرفی کرد و مجلس شورای اسلامی نیز با بررسی برنامه‌ها به وی رأی اعتماد داد؛ اما ساخت یک میلیون مسکن با چالش‌های اساسی روبه‌رو است و نمی‌توان به‌سادگی از آن گذر کرد.


طرح احداث سالانه یک میلیون مسکن با چالش‌هایی مانند کمبود بودجه، نیاز مردم به تسهیلات برای خرید مسکن و کمبود زمین مناسب برای ساخت مسکن روبه‌رو است.




بیشتر بخوانید:


کاهش قیمت مسکن در راه است





کمبود بودجه بزرگترین چالش طرح ساخت یک میلیون مسکن است


حسین رضوی‌پور، کارشناس مسائل اقتصادی درباره طرح ساخت یک میلیون مسکن در گفت‌وگو با آنا بیان کرد: وعده ساخت مسکن در حالی داده می‌شود که شاهد محدودیت‌های فعلی بودجه در کشور هستیم و پندارهایی مانند اینکه می‌توانند منابع بانکی را به حوزه ساخت مسکن تخصیص دهند، در برنامه‌ریزان دولت سیزدهم وجود داشته و برخی از این پندارها، پندارهای واقع‌گرایانه‌ای نبوده و بعضاً به تبعات این تصمیمات توجه زیادی نشده است. اگر ما بخواهیم هزینه‌های مورد نیاز برای این مقدار از ساخت مسکن را از طریق بودجه دولت تامین کنیم، با کسری بودجه مواجه خواهیم شد و به تورم دامن خواهیم زد.


وی افزود: اگر بخواهیم از طریق هدایت منابع بانکی این کار را انجام دهیم باید این را در نظر داشته باشیم که منابع بانکی باید با نرخ تعادلی خود بازار یا نرخ بهره بانکی فعلی ارائه شوند که برای تحقق این میزان از ساخت مسکن، وقتی تقاضای اضافه‌ای به بازار پول تحمیل شود، طبیعتاً نرخ بهره بالا خواهد رفت و دولت نمی‌تواند انتظار داشته باشد که منابع بانکی به‌صورت رایگان یا ارزان‌قیمت برای ساخت مسکن تأمین شود. استفاده از این کار باعث گران‌تر شدن مسکن می‌شود.


فساد مانعی بزرگ برای ساخت مسکن است


اما این طرح موافقانی مانند نمایندگان مجلس نیز دارد که با بررسی وعده‌های رستم قاسمی به وی رأی اعتماد دادند و وی را بر صندلی وزارت نشاندند.


اسماعیل حسین زهی، نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس یکی از این نمایندگان است که درباره طرح ساخت سالانه یک میلیون مسکن در گفت‌وگو با آنا اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی موظف به ساخت یک میلیون مسکن در سال است که رستم قاسمی نیز در راستای اجرای این قانون وعده‌هایی مانند اجرای طرح ملی مسکن داده است.


نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس، بیان کرد: مجلس با دعوت از برخی بانک‌های دولتی نحوه تأمین بودجه را مشخص کرده، همچنین نحوه تأمین بودجه این کار در بودجه ۱۴۰۰ نیز قید شده است.


وی در پاسخ به این سؤال که با وجود بودجه مناسب چرا در ادوار گذشته این اتفاق نمی‌افتاد، گفت: بانک‌ها موظف هستند ۲۰ درصد از بودجه خود را برای ساخت مسکن قرار دهند اما در ادوار گذشته برخی از انبوه‌سازان این مبلغ را در بنگاه‌های اقتصادی خود هزینه می‌کردند بدون آنکه به بدنه تولید برسد.


با توجه به سخنان نماینده مجلس شورای اسلامی فساد را می‌توان یکی موانع مهم پیشرفت در صنعت ساختمان‌سازی دانست و از آنجایی‌که دولت سید ابراهیم رئیسی هدف اول خود را حذف گلوگاه‌های فساد قرار داده است می‌توان به تحقق این طرح امیدوار بود.



اما و اگر ساخت سالانه یک میلیون مسکن
مسکن مهر



زمین مورد نیاز طی ۶ ماه نخست تأمین شود



همچنین ایرج رهبر عضو انجمن انبوه‌سازان نیز با استقبال از برنامه ساخت سالانه یک‌میلیون مسکن در دولت سیزدهم درباره الزامات اجرای این طرح اظهار کرد: نمی‌توانیم بگوییم مثلاً ۲۰۰ هزار واحد را الان می‌سازیم، ۶ ماه دیگر برای ۲۰۰ هزار واحد دیگر زمین تأمین کنیم. اگر این‌گونه باشد نمی‌توانیم سالی یک‌میلیون مسکن را بسازیم.


وی تصریح کرد: باید زمین مورد نیاز ۴ میلیون مسکن طی ۶ ماه اول دولت سیزدهم فراهم شود.


عضو انجمن انبوه‌سازان گفت: باید مقدمات کار از همین الان آماده شود تا بتوانیم برنامه ساخت سالانه یک‌میلیون مسکن را عملیاتی کنیم.



ساخت مسکن حلال مشکلات مهم جامعه است


مسکن یکی از نیاز اصلی جامعه است که تمام دولت‌های جهان همواره به دنبال تأمین این دو نیاز اصلی بوده‌اند. در ایران نیز برخی دولت‌ها مانند دولت دهم به تأمین مسکن ارزان برای مردم اهمیت بسیار زیادی داده‌اند که از جمله این اقدامات می‌توان به ساخت مسکن مهر اشاره کرد اما این روند در دولت یازدهم و دوازدهم پیش نرفت و ساخت مسکن متوقف شد.


زمانی که تولید مسکن در بازار کاهش پیدا کرد قیمت آن افزایش یافت و تعداد افرادی که توان خرید مسکن را داشتند کاهش پیدا کرد یعنی هم تقاضا و هم عرضه کم شد و پس‌ از آن انبوه‌سازان هم دیگر میلی به ساخت مسکن نداشتند. این روند تا جایی ادامه یافت که اکنون نیاز مردم به مسکن به‌شدت افزایش یافت اما تنها افرادی کمی هستند که توان خرید مسکن را دارند که موجب به وجود آمدن چالش در کشور خواهد شد.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب