دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مرداد 1400 - 16:04
کارشناس ارشد مدیریت بحران تشریح کرد؛

مهم‌ترین عوامل ایجاد بحران آب کدامند؟

کارشناس ارشد مدیریت بحران گفت: سال‌های اخیر، افزایش تقاضای جهانی برای برخورداری از آب شهری منجر به معرفی برنامه‌های بسیاری از طرف دولت‌های سراسر جهان در زمینه مدیریت آب شهری شده است.
کد خبر : 598395
حقگو



به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا از دامغان، محمدمهدی حقگو در نشست تخصصی مدیریت بحران در علوم منابع طبیعی و کشاورزی با رویکرد مقابله با خشک‌سالی که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان برگزار شد، اظهار کرد: آلودگی و ارتباط آن با کشاورزی و رشد جمعیت از مهم‌ترین عوامل ایجاد بحران آب هستند. سال‌های اخیر، افزایش تقاضای جهانی برای برخورداری از آب شهری منجر به معرفی برنامه‌های بسیاری از طرف دولت‌های سراسر جهان در زمینه مدیریت آب شهری شده است؛ این کشورها قصد دارند با درنظرگرفتن چرخه کل آب، شهرهایی مقاوم، قابل زندگی و پایدار ایجاد کنند.


وی افزود: مشخص کردن زمان دقیق مشکل کمبود آب ممکن است دشوار باشد؛ زیرا عوامل زیادی وجود دارد که منجر به بحران آب فعلی شده است؛ درواقع در سراسر جهان و برخی از جوامع، کمبود آب همیشه وجود داشته؛ اما می‌تواند به دلیل کمبود زیرساخت‌ها، نداشتن دسترسی به منبع آب شیرین طبیعی و تمیز و یا موانع زیست‌محیطی باشد. وقتی کمبود آب را بررسی می‌کنیم تا بدانیم که چرا ناگهان به بحران جهانی تبدیل شده، معمولاً با سه عامل اصلی آلودگی منابع آبی، کشاورزی و رشد جمعیت مواجه می‌شویم که در رشد بحران و تنش آبی نقش دارند.


کارشناس ارشد مدیریت بحران اضافه کرد: بسیاری از آلودگی‌ها شامل سموم دفع آفات، کودهای کشاورزی، فاضلاب تصفیه‌نشده انسانی و زباله‌های صنعتی بوده که انسان عامل اصلی آنهاست و پیشرفت صنعتی منجر به تخریب محیط‌هایی شده است که هنوز آسیب کامل را نشان نمی‌دهند. به‌تازگی مؤسسه منابع جهانی، کشورهای در معرض خطر تنش آبی که دقیقاً محل زندگی یک‌چهارم جمعیت جهان است را معرفی کرده و در این فهرست، ایران در جایگاه چهارم قرار دارد که در برخی از نقاط کشور مانند خوزستان، شاهد این تنش هستیم. از دهه ۱۹۶۰ برداشت آب در جهان به دلیل افزایش تقاضا، بیش از دو برابر شده و نشانه‌ای مبنی بر کاهش وجود ندارد.


حقگو با انتقاد از کشت صیفی‌جات در منطقه دامغان عنوان کرد: بر اساس مطالعات مجمع جهانی اقتصاد، کشاورزی ۷۰ درصد از آب شیرین قابل دسترسی در جهان را استفاده می‌کند با این حال، ۶۰ درصد از این هزینه به‌دلیل نشت سیستم‌های آبیاری، روش‌های ناکارآمد و کشت محصولاتی که نیاز به آب بسیار دارند مانند هندوانه به هدر می‌رود، آلودگی آب شیرین از طریق کودها و سموم دفع آفات، می‌تواند پیامدهای جدی بهداشتی برای انسان و حیوانات داشته باشد.


این کارشناس مدیریت بحران ادامه داد: رشد جمعیت یکی دیگر از دلایل بحران تنش آبی بوده و سازمان ملل در سال ۱۹۵۰ تخمین زده بود که جمعیت انسانی ۶/۲ میلیارد نفر خواهد شد؛ اما امروز این آمار سه برابر شده و به بیش از ۷ میلیارد نفر رسیده است.


وی ابراز امیدواری کرد که با اصلاح سبک کشاورزی و سبک زندگی و بهره‌گیری از علوم نوین در برنامه‌ای مدون از شکل‌گیری این بحران که پیامدهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بسیاری را به دنبال دارد؛ جلوگیری کنیم.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب