ساختار تحریم نفتی آمریکا علیه ایران روبه افول است
به گزارش خبرنگار نفت و انرژی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، مذاکرات وین برای احیام برجام بعد از برگزاری ۶ جلسه بدون نتیجه باقی ماند تا سرنوشت آن با ورود دولت جدید ایران به پای میز مذاکرات با اعضای برجام و ایالات متحده آمریکا تعیین شود.
در حالیکه چند روزی به پایان دولت دوازدهم و آغاز بکار دولت سیزدهم باقی نمانده دولت بایدن با تکرار سیاست های اشتباه و شکست خورده گذشته در حال ارسال سیگنال هایی به دولت آیت الله رئیسی است تا در صورت عدم توافق ایران یا اتخاذ مواضعی سخت گیرانه از سوی دیپلمات های ایرانی برای احیای برجام، هزینه شکست مذاکرات به تعویق افتاده فعلی را برای کشور ما بالا ببرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشته است: ایالات متحده در حال بررسی مقابله با فروش نفت ایران به چین است تا در صورت از بین رفتن احیای برنامه جامع اقدام مشترک، دست به اجرای جدی تحریم نهادهای چینی خریدار نفت ایران بزند.(بیشتر بخوانید)
سردمدار تحریم ها علیه ایران در حالی به فکر اعمال تحریم های جدید نفتی افتاده است که در خرداد امسال و طبق اطلاعات فاش شده از اداره اطلاعات انرژی آمریکا، خود ۲ بار از ایران نفت و محصولات پتروشیمی خریداری کرده است که بخشی در دوره ترامپ و بخشی در دوره بایدن بوده است، بنابراین نفت ایران قابل حذف از بازارهای جهانی نیست.
اثرسنجی تحریم های نفتی بر اقتصاد ایران
واشنگتن در حالی به فکر اجرای سیاست تحریمی جدید نفتی خود علیه صنعت نفت ایران است که این بخش از اقتصاد مانند سایر بخشهای اقتصادی کشور، طی سالهای بسیاری (از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون در بازه های زمانی مختلف) با مسائل تحریم مواجه شده و نقاط ضعف آن برای مسئولان کاملا روشن شده است. از همین رو طرحها و اقدامات مختلفی جهت برطرف کردن نقاط ضعف صنعت نفت در حوزههای فناوری، سرمایه، مدیریت و… صورت گرفته است.
محمدعلی خطیبی مدیرعامل سابق امور بینالملل شرکت ملی نفت می گوید: بایدن تاکنون هیچ نرمشی در قبال ایران نشان نداده و در حال پیگیری سیاست های تحریمی ترامپ است.
وی به آمار اوپک درباره روند صعودی صادرات نفت ایران اشاره کرده و گفت: افزایش فروش نفت ایران از دولت ترامپ شروع شده و ارتباطی به دولت بایدن ندارد و این موضوع به معنای سست شدن ساختارهای تحریم های نفتی و افول آن است.
افزایش تولید نفت ایران از جولای ۲۰۲۰(تیر سال ۱۳۹۹) که زمان ریاست دونالد ترامپ بوده آغاز شده و مراسم تحلیف جو بایدن ژانویه ۲۰۲۱(بهمن ۱۳۹۹) بوده است.
خطیبی افزود: باراک اوباما نیز در دوره اول تحریم های فلج کننده گفته بود که تحریمها تنها در یک بازه زمانی دو تا سه ساله میتواند موثر باشد و بعد از آن ساختار تحریمها رو به افول میرود، دقیقا همانی که اکنون مشاهده می کنیم.
ضرورت آمادگی برای پیک جدید تحریم ها در دوران بایدن
اکنون که تحریم های نفتی اعمال شده رو به افول است و شرایط بازار جهانی نفت به دلیل بهبود تقاضا قوت گرفته است نه به دلیل سیاست های دولت بایدن، بنابراین بهتر است تا دولت سیزدهم در زمانی که دولت آمریکا به فکر اعمال سیاست های تحریمی جدید است بلافاصله بعد از روی کار آمدن به ترمیم ضعف های اساسی اقتصادی و تقویت تولید داخل بپردازد تا کشور و اقتصاد ایران را در برابر تحریم های جدید مقاوم کند.
همچنین کارشناسان براین باورند که ظرفیت پالایش ۲.۱ میلیون بشکه نفت و میعانات، ظرفیت تولید ۷۰میلیون تن محصولات پتروشیمی، وجود مناطق ویژه اقتصادی در عسلویه و ماهشهر، خوراک کمهزینه بخصوص اتان، توزیع سراسری انواع حاملهای انرژی، توسعه فناوری و شرکتهای دانشبنیان، نیروی کار متخصص و… نقاط قوت صنایع پایین دستی نفت و گاز ایران است که می تواند در کنار استفاده از فرصت های پیش رو همانند دسترسی به بازار بزرگ هند و چین، تقاضای وسیع داخلی در حوزه سوخت و مواد نفتی، بازار بسیار بزرگ منطقه برای صادرات به همسایگان، بانکرینگ و ... اثرات نقاط ضعف منتهی به تهدیدهای ناشی از تحریم نفتی را تا حد خوبی خنثی کرده و در قالب یک رویکرد تهاجمی، تحریمها را در جنگ اقتصادی کنونی به عقب براند.
بهر حال آمریکا سابقه طولانی برای تحریم علیه ایران دارد که به سال ۱۹۸۴ میلادی باز میگردد، زمانی که فروش هرگونه سلاح و کمک به ایران را ممنوع کرد. باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق آمریکا در سال ۲۰۱۲، با هدف صفر کردن فروش نفت ایران، موسسات مالی ایران را مورد تحریم قرار داد. اوباما در سال ۲۰۱۶، پس از توافق هسته ای، این تحریمها را به صورت مقطعی و مشروط لغو کرد اما رئیس جمهور سابق آمریکا یعنی دونالد ترامپ، در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد و تحریم ها علیه ایران را شدت بخشید.
اکنون نیز بایدن در حالی درصدد مقابله با فروش نفت ایران به پکن است که روسای قبلی کاخ سفید طی سالیان گذشته شدیدترین تحریم ها را علیه مردم ایران اعمال کرده و راه به جایی نرساندند حتی چین به عنوان بزرگترین و قدیمی ترین مشتری نفت ایران نیز به رغم فشارهای حداکثری آمریکا همچنان به خرید طلای سیاه از ایران ادامه داد، بنابراین به نظر می رسد سیاست جدید نفتی دولت جدید آمریکا نه تنها مثمر در تحقق اهداف این دولت نبوده بلکه به پیچیده تر شدن مذاکرات منتهی شده و شکستی جدید را در کارنامه حکومتی او در قبال ایران به ثبت رساند با این حال دولت جدید نیز باید با رفع ضعف ها و تقویت نقاط قوت بر تهدیدها فائق آید.
انتهای پیام/
انتهای پیام/