مردم خسته، ستاد ملی مقابله با کرونا ناتوان! / وقتی رعایت پروتکلها «میلی» میشود
گروه جامعه خبرگزاری آنا-یاسمین بخشی؛ یک هفته از تعطیلات کرونایی پایتخت میگذرد و شهر در وضعیت قرمز نه، در «وضعیت فوق بحران» قرار دارد و شاید این بهترین تعبیری باشد که از هشدارهای روزهای اخیر مسئولان میتوان برداشت کرد.
آمارهایی که روزانه از تعداد مبتلایان کرونا منتشر میشود نشان از این دارد که ویروس دلتا با سرعت انتقال و انتشار بالا در بیشتر نقاط کشور در حال چرخش است.
مسئولان بهداشتی میگویند که برای کنترل بیماری و نجات جان هموطنان، افزایش سرعت تزریق واکسن را در اولویت قرار دادهاند؛ با این حال همچنان مردم را به رعایت پروتکلهای بهداشتی دعوت میکنند و معتقدند ایمنیبخشی واکسن نیازمند زمان است و باید هموطنان از برگزاری دورهمیها، تجمعات و مراسم اجتناب کنند.
در این بین ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در روزهای اخیر برای چندمین بار در یک سال و نیم گذشته از مردم گلایه کرده است که پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند.
وی با اشاره به اینکه رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم بهشدت کاهش یافته و در تهران و البرز این عدد به زیر ۴۰ درصد رسیده است، معتقد است که حتی تعطیلی ۶ روزه تهران و البرز هم نتوانست مانع از حضور مردم در خیابانها، رستورانها و دورهمیها شود.
در طول ۱۷ ماهی که از ورود ویروس کرونا به کشور میگذرد تعطیلات گذشته تنها تعطیلات قابل توجه کرونایی بود که بدون توجه به اصولی همچون بستن جادهها، پاساژها، رستورانها همراه بود و همین امر عاملی برای سفرها و دورهمیها در تعطیلات اخیر شد.
جادهها بسته نشد، ظرفیت بیمارستان پر شد
با آغاز تعطیلات ۶ روزه در استانهای تهران و البرز که برای مقابله با چرخش ویروس کرونا در این دو استان اعمال شد به نظر میرسید باید همانند نوروز سال گذشته جادهها هم بسته شوند و اماکن عمومی همانند پاساژها، رستورانها، بوستانها و دیگر نقاط هم با این تعطیلی ۶ روزه همراه بوده تا شهروندان این دو استان قرنطینهای هرچند کوتاه و ۶ روزه را هم تجربه کنند اما چنین نشد و با شروع تعطیلات، جمعیت قابل توجهی راهی شهرهای شمالی شدند؛ درحالیکه بنا بود جادهها را ببندند و خودروهای غیر بومی علیرغم جریمه به مبدأ بازگردانده شود اما تصاویر تلویزیونی خلاف این موضوع را نشان میداد که ترافیک خودرو پشت جادههای ورودی به استانهای شمالی توی ذوق میزد.
این اتفاق در حالی رقم خورد که به گفته کارشناسان چه در حوزه اجتماعی و چه در حوزه بهداشتی، دستورات ستاد ملی مقابله با کرونا با کمترین ضریب اجرایی صادر میشود و دور زدن آن کاری آسان برای افرادی است که نمیخواهند آن را رعایت کنند! البته همهچیز به سفرهای اخیر محدود نمیشود و امروز در معابر عمومی هم آنچه دیده نمیشود رعایت پروتکلهای بهداشتی بوده و هرکس کار خودش را میکند بدون آنکه عوامل اجرایی و نظارتی ستاد ملی مقابله با کرونا کاری به کارشان داشته باشد.
رعایت پروتکلها هم حد و مرزی دارد
«کی کرونا تمام میشود؛ خسته شدیم» جملهای آشنا و حتی مشمئزکننده است و این روزها همه از زدن ماسک و ضدعفونی کردن خسته شدهاند.
مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اینکه مردم ایران حدود ۱۸ ماه است که شرایط وخیمی را تحمل کردهاند و حالا از این همه دشواری خسته شدهاند، ابراز میکند: «رعایت پروتکلها هم حد و مرزی دارد و باعث شده طاقت مردم طاق شود و نسبت به هشدارها و توصیهها بیتوجه شوند از سوی دیگر سادهانگاری این بیماری در کشور بهوضوح دیده میشود کنکورها برگزار میشود و مقرر شده مدارس تا چند ماه دیگر بازگشایی شود. این به معنای تشدید گردش ویروس است و میتواند شرایط را خطرناکتر کند».
سیر بیماری کرونا طولانی و طاقتها طاق شده است
سعید مدنی، جامعهشناس هم بهعنوان یکی دیگر از کارشناسان حوزه اجتماعی طولانی شدن سیر بیماری را دلیل خستگی مردم و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی میداند و میگوید: «مردم برای فرار از خستگی ناشی از رعایت شیوهنامههای بهداشتی به توجیهات روی میآورند. بهعنوان مثال برخی میگویند ما تاکنون مبتلا نشدهایم پس از این به بعد هم مبتلا نمیشویم یا فردی در یک کشوری گفته است که اصلاً فلسفه کرونا دروغ است و چنین بیماریای وجود ندارد. اینها نمونهای از توجیهات روزمره و معمولی است که این روزها از زبان بسیاری میشنویم».
از آنجا که تعطیلات پیدرپی و به دنبال آن تعطیلی اصناف و مشاغل با افزایش روزانه تورم همراه شده است فشارهای ناشی از این بحران هم میتواند دلیلی بر بیتوجهی مردم نسبت به رعایت قوانین کرونایی باشد.
افق آینده روشن نیست
سمیه توحیدلو، جامعهشناس با اشاره به اینکه افراد جامعه چشمانداز روشنی از آینده این بیماری ندارند، میگوید: «درواقع ما تا زمانی میتوانیم کاری را هرچند سخت انجام دهیم که بدانیم یک روز تمام میشود و در یک زمان مشخص یا خاص شرایط تغییر میکند اما تا زمانی که یک مشکل مانند اپیدمی کرونا همیشگی عنوان میشود انسانها زیست خود را منطبق با آن موضوع همیشگی تغییر میدهند و متفاوت با آنچه که از آنها خواسته میشود رفتار میکنند».
با این شرایط و خستگی مردم از روزهای گرم و پرتبوتاب و استرسزای کرونایی خواستار سریعتر انجام شدن واکسیناسیون عمومی هستند شاید یکی دیگر از دلایلی که نسبت به رعایت پروتکلها بهداشتی سست شدهاند امید به وعدههای مسئولان در خصوص واکسیناسیون باشد!
«ما هشدار داده بودیم که پیک جدیدی از کرونا در راه است» این کلید واژه مسئولان وزارت بهداشت است که علیرغم تمام انتقادهایی که از آنها میشود یک گوششان در است و دیگری دروازه!
بیشتر بخوانید؛
انتخابات شوراها تأثیر زیادی در روند افزایشی کرونا داشت
از سویه «لامبدا»ی ویروس کرونا چه میدانید؟
سختگیریهایی که جواب نداد، پروتکلهایی که اجرا نشد
حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت بدون آنکه ردپای کوتاهیهای ستاد ملی مقابله با کرونا را در تشدید پیکهای متوالی کرونا ببیند با عنوان اینکه تعداد بستریهای شهر تهران به ۲ هراز نفر رسیده است تصریح میکند: «جابهجایی دولت، مراسم محرم که در پیش رو است و بازگشایی مدارس و دانشگاهها وزارت بهداشتیها را نگران کرده است.»
در موقعیتی که مسئولان ناکارآمدیهایشان را کارآمد میدانند، انتقادهای تندشان از مردم در خصوص عدم همکاری برای کنترل ویروس تاجدار کرونا تیر خلاصی میشود که زخمی عمیق بر دردهای مردم میگذارد.
در همین خصوص مصطفی اقلیما، پدر مددکاری اجتماعی ایران با اشاره به اینکه در تمام دنیا وقتی یک نفر تست پیسی آر مثبت دارد سریعاً خودش و خانوادهاش قرنطینه میشود، به خبرگزاری آنا میگوید: «در کشور ما وقتی یک نفر بیمار است به او دارو می دهند و میگویند در منزل استراحت کند و اینکه این بیماری سرعت انتشار بالایی دارد و فرد ناقل تمام خانواده و اطرافیانش را هم بیمار میکند از همان ابتدای ورود ویروس توجه نکردند و نمیکنند».
وی با اشاره به اینکه در ستاد ملی مقابله با کرونا مسئول دلسوزی نداریم، ادامه میدهد: «یکی از راههایی که بیماری را کنترل میکند واکسیناسیون است که به دلیل نداشتن منفعت برای برخی، با واردات آن و قرارداد با بخشهای خصوصی مخالفت شد».
اقلیما تصریح میکند «در کجای دنیا در شرایط قرنطینه وسایل حملو نقل عمومی شهری و بینشهری، فرودگاهها، راهآهن فعالیت دارد؟ اگر تصمیم بر منع تردد است چرا خودروهای شخصی برای تردد منع میشود و سفر با اتوبوس و قطار و هواپیما آزاد است؟ مردم از این هرج و مرج و بیثباتی و بیبرنامگی دولتمردان خسته شدهاند».
این مددکار اجتماعی بیتدبیری دولت برای تأمین نیازهای مردم را در شرایطی که قرنطینه تنها راه نجات جامعه است، دلیل اصلی بحران امروز کرونا در کشور میداند و میافزاید «وقتی هزینه تست کرونا ۴۰۰ هزار تومان هزینه دارد و تحت پوشش هیچ بیمهای نیست، وقتیکه علیرغم تعطیلی کشور، مشاغل از مالیات معاف نمیشوند، وقتیکه حقوقها نسبت به تورم که رشد صعودی دارد افزایش نیافته، زمانیکه مبالغ سنگین اجارهها سر به فلک میزند و عدهای هم به نان شب محتاج هستند چگونه انتظار دارند مردم در خانه بمانند؟»
وی ضمن این عنوان که در یک سال اخیر به دلیل تغییر رئیس جمهور عنان کشور رها شده تا در بدترین وضعیت تحویل داده شود میگوید «مردم در شیوع و گسترش کرونا بیتقصیر هستند و این مسئولان بیتدبیر هستند که بدون در نظر گرفتن شرایط اقتصادی مردم و فراهم نکردن اصولی شرایط قرنطینه کشور را با بحران بیماری مواجه کردهاند».
زمانی که قرنطینهها شوخی باشد
اقلیما تاکید میکند: «همه وزارت بهداشتیها میدانند تاکنون هیچ قرنطینهای به معنای واقعی در کشور اجرا نشده و البته کسی هم به دنبال آن نبوده است».
وی با بیان اینکه قرنطینه در شرایطی که سفر با اتوبوس آزاد است با مضحکترین و مسخرهترین نوع قرنطینه مواجه میشویم، اظهار میکند: «در شرایطی که بین نیروی انتظامی و وزارت بهداشت برای تقسیم جریمههای نقض قرنطینه که از مردم دریافت میکنند کشمکش است، مردم در گسترش و شیوع ویروس کرونا هیچ نقشی ندارند»!
ختم کلام اینکه دولتها و دولتمردان میآیند و میروند و این مردم هستند که شلم شوربای بیتدبیریها و بیمسئولیتیها آواری میشود بر سرشان و نای نفس کشیدنشان را میگیرد و چه زیبا گفت شاعر که «گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله ماست... آنچه البته به جایی نرسد فریاد است.»
انتهای پیام/۴۱۶۱/پ
انتهای پیام/