دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 تير 1400 - 11:30
آنا گزارش می‌دهد؛

تجهیز خودرو با فناوری نانو/ بازار داغ آمیزه‌های پلیمری ایرانی در خاورمیانه

یک شرکت دانش‌بنیان با به‌کارگیری فناوری نانو موفق به تولید آمیزه‌های پلیمری شده است. این آمیزه‌ها در ساخت طیف گسترده‌ای از محصولات صنایع مختلف استفاده می‌شوند.
کد خبر : 593147
کامپاند



گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی با استفاده از فناوری نانو آمیزه‌های پلیمری تولید می‌کند که در صنایع مختلفی به کار می‌روند. طیف گسترده‌ای از این آمیزه‌ها برای صنعت خودروسازی تولید می‌شود، از این ماده برای تولید تزئینات داخلی اتاق خودرو مانند داشبورد، برای تزئینات بیرونی مانند زه، سپر و آینه برای قطعات داخل موتور و مخزن آب رادیاتور استفاده می‌شود. البته کاربرد آمیزه‌های پلیمری محدود به صنعت خودروسازی نیست، برای مثال از این ماده در صنعت لوازم خانگی برای تولید قسمت‌های مختلف ماشین لباسشویی مانند دیگ، محفظه پودر و قاب دور آن استفاده می‌شود. آمیزه‌های پلیمری همچنین در ساخت جاروبرقی، کتری برقی و... به کار می‌رود.


از آمیزه‌های پلیمری در صنایع الکتریکی برای ساخت کلید مینیاتوری، بدنه کنترل، بدنه چراغ ال‌ای‌دی استفاده می‌شود. این ماده برای تولید لوله‌های بی‌صدا و تقویت‌شده نیز کاربرد دارد و آمیزه‌های پلیمری حتی در صنعت حمل‌ونقل ریلی نیز استفاده می‌شوند. این شرکت دانش‌بنیان آمیزه‌های زیست پایه و زیست‌تخریب‌پذیر نیز تولید می‌کنند که برای ساخت کیسه‌های گیاهی، کیسه‌های زیست‌ تخریب‌پذیر و نی به کار می‌روند. این شرکت در سال ۱۳۸۶ راه‌اندازی شده و در سال ۱۳۹۱ نیز موفق به اخذ تاییدیه دانش‌بنیان شد.


آمیزه پلیمری چیست؟


آمیزه پلیمری یا کامپاند مخلوطی از چند نوع مواد پلیمری و غیرپلیمری است که ویژگی‌های خاصی را به محصول می‌افزاید. برای مثال اگر بخواهیم محصولی پلیمری بسازیم که مقاوم به ضربه و در عین حال مقاوم به حرارت باشد، چند نوع مواد پلیمری و غیرپلیمری مخلوط شده و در حالت مذاب با یکدیگر ترکیب می‌شوند که درنتیجه ماده یکدستی به نام آمیزه به وجود می‌آید. در مرحله بعدی این آمیزه پلیمری به محصول نهایی تبدیل می‌شود که در برابر ضربه و حرارت مقاوم است. تبدیل آمیزه به محصول نهایی به روش‌های متفاوتی انجام می‌شود، برخی شرکت‌ها آمیزه‌ها را به قالب تزریق می‌کنند و برخی آن را به فیلم (برای ساخت کیسه‌های پلاستیکی) تبدیل می‌کنند.


به گفته رضا باقری، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان؛ در فرایند ساخت و تولید آمیزه‌های صنعتی سرمایه‌گذاری تحقیقاتی و مطالعاتی بسیار حائز اهمیت است چراکه تنوع این محصولات بسیار زیاده بوده و براساس نیاز مشتری به طور مرتب تغییر می‌کند. برای مثال اگر مشتری بخواهد رنگ، ابعاد یا خواص محصولش را تغییر دهد، آمیزه پلیمری نیز باید متناسب با این تغییرات، تغییر کند. درواقع آمیزه‌ها باید به صورت مداوم ارتقا بیایند تا پاسخگوی نیازهای جدید باشند.


این شرکت دانش‌بنیان مستربچ‌های تخصصی نیز تولید می‌کند که برای کاهش اشتعال‌پذیری پلیمرهای مختلف با پایه‌های متفاوت از پلی‌آمید گرفته تا پلی‌کربنات به کار می‌روند. مستربچ آنتی‌ یو وی یا ضد اشعه فرابنفش یکی از محصولات این شرکت است که پایدارکننده نوری است و برای تولید فیلم‌های گلخانه‌ای و چمن مصنوعی استفاده می‌شود. محصول دیگر این شرکت مستربچ آنتی‌باکتریال است که در صنعت منسوجات پلیمری و ظروف آنتی‌باکتریال کاربرد دارد.


نقش فناوری نانو در تولید آمیزه‌های پلیمری


باقری می‌گوید؛ نانو مواد در مقایسه با مواد معمولی گران‌تر هستند و نانو فناوری گران‌قیمتی به شمار می‌رود. بنابراین از این فناوری در جایی استفاده می‌شود که به‌کارگیری مواد غیرنانویی پاسخگو نباشد. برای مثال در خاصیت هدایت الکتریکی اگر به جای نانومواد از مواد معمولی (که ذرات درشت‌تری دارد) استفاده شود، برخی از خواص ماده از بین می‌رود و وزن آمیزه نیز افزایش می‌یابد. با استفاده از نانوذرات نه‌تنها وزن تغییری نمی‌کند بلکه مقدار ماده کمتری برای ایجاد هدایت الکتریکی در آمیزه به کار می‌رود. به عبارت دیگر می‌توان بدون نانوذرات نیز آمیزه پلیمری ساخت اما این امر باعث کاهش استحکام محصول نهایی می‌شود. با به‌کارگیری فناوری نانو می‌توان خواص را ارتقا دارد.


فناوری نانو به روش‌های متفاوتی در تولید آمیزه‌های پلیمری به کار می‌رود. این شرکت دانش‌بنیان چند مدل نانوکامپوزیت پلیمری تولید می‌کند که برای ساخت لوله‌های فاضلابی بی‌صدا و تقویت‌شده به کار می‌روند. برخی از این نانوکامپوزیت‌ها نیز برای افزودن خواصی مانند رنگ‌پذیری و هدایت الکتریکی استفاده می‌شوند. برای مثال تولید آمیزه پلیمری با خاصیت هدایت الکتریکی با افزودن نانوذرات کربنی امکان‌پذیر می‌شود. علاوه‌بر این به‌کارگیری فناوری نانو باعث افزایش عمر و مقاومت محصول نهایی نیز می‌شود. در حال حاضر ظرفیت تولید آمیزه‌های پلیمری این شرکت دانش‌بنیان ۱۸ هزار تن در سال است که نیاز بازار داخلی را تأمین می‌کند. محصولات این شرکت به کشورهای آسیای میانه، آذربایجان، گرجستان، ترکیه، اندونزی و لبنان نیز صادر می‌شوند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب