دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
نتیجه تحقیق روی غول گازی منظومه شمسی؛

باران سیاره مشتری هلیومی است

قسمت عمده اتمسفر سیاره مشتری، این غول گازی بزرگ در منظومه شمسی متشکل از هیدروژن و هلیوم است. تحقیقات نشان می‌دهد در فشارها و دمای موجود درون مشتری، این گازها از هم جدا می‌شوند.
کد خبر : 589042
سیاره مشتری2



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بر اساس آزمایش‌های منتشرشده در مجله نیچر، در فشارها و درجه حرارت‌های موجود در غول گازی منظومه شمسی، هیدروژن و هلیوم که قسمت عمده‌ای از جو سیاره مشتری را تشکیل می‌دهند، تلفیق نمی‌شوند. این نشان می‌دهد که در اعماق جو مشتری، هیدروژن و هلیوم از هم جدا می‌شوند و هلیوم که قطرات چگالی بیشتری نسبت به هیدروژن تشکیل می‌دهد قاعدتاً موجب ریزش باران هلیومی خواهد شد.


نمای مرمری سیاره مشتری قلمرو کاملاً آشنایی برای منجمان است اما هنوز به طور دقیق مشخص نیست که چه اتفاقی در زیر این ابرهای گسترده رخ می‌دهد. بنابراین محققان آزمایشی را برای فشرده‌سازی هیدروژن و هلیوم طراحی کردند که به فشارهایی نزدیک به ۲ میلیون برابر فشار اتمسفر زمین و دمای هزاران درجه سانتی‌گراد می‌رسید و شبیه به لایه‌های داخلی غول‌های گازی بود.


ماریوس میلوت(Marius Millot)، فیزیکدان از آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور در کالیفرنیا می‌گوید: «ما کمابیش در حال تولید دوباره شرایط درون سیارات هستیم.» میلوت و همکارانش تلفیقی از هیدروژن و هلیوم را بین دو الماس فشرده کردند و لیزری قدرتمند را به آن تاباندند تا این فشردگی حتی بیشتر شود.


با افزایش فشار و دما، محققان شاهد افزایش ناگهانی میزان بازتاب مواد بودند. این نشان داد که هلیوم در حال جدا شدن از هیدروژن است که تحت این شرایط به فلز مایع تبدیل می‌شود. در فشارها و درجه حرارت‌های حتی بالاتر، بازتابندگی کاهش می‌یابد که نشان می‌دهد هیدروژن و هلیوم دوباره با هم تلفیق می‌شوند.


براساس محاسبه محققان، هیدروژن و هلیوم از حدود ۱۱۰۰۰ کیلومتر پایین‌تر ابرهای مشتری، تا عمق حدود ۲۲۰۰۰ کیلومتری از هم جدا می‌شوند.


انتهای پیام/۴۱۶۰



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب