دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین شریفانی؛

نخستین وبینار دبیران هم‌اندیشی استانی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد

نخستین وبینار دبیران هم‌اندیشی استانی با حضور مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.
کد خبر : 588861
1

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، نخستین وبینار دبیران هم‌اندیشی استانی با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد شریفانی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفانی در این وبینار ضمن تبریک دهه کرامت و خجسته میلاد امام رضا (ع) با اشاره به انتخابات پیش‌رو، گفت: یکی از سرنوشت‌سازترین انتخابات، انتخابات ریاست جمهوری است. از منظر قانون اساسی رئیس‌جمهور بالاترین مقام اجرایی کشور است که مهم‌ترین سوگند را در مجلس شورای اسلامی پیش روی ملت یاد می‌کند و گسترده‌ترین اختیارات را قانون برای او قرار داده است.


مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اهمیت انتخابات، اظهار داشت: عقلانیت حکم می‌کند که این موضوع مهم‌ترین موضوع برای ما باشد و به این رویداد اهمیت ویژه دهیم و در روزهای پایانی انتخابات ساده از کنارش نگذریم، حتی یک رأی هم می‌تواند در سرنوشت کشور تأثیر بگذارد. همیشه سرنوشت‌سازان امور اجتماعی به سه دسته تقسیم می‌شوند، یک عده از اول تکلیفشان با مسئله پیش رو مثل انتخابات روشن است و مسئله را سفید می‌بینند، یک دسته مسئله را سیاه می‌بینند و گروه سوم کسانی هستند که موضوع برایشان خاکستری است.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفانی با بیان اینکه امروز در جامعه ما بسیاری از مردم به دلیل شبهاتی که در ذهنشان به‌حق یا به‌ناحق شکل گرفته جزء قشر خاکستری شده‌اند، گفت: اگر به زندگی امیرالمؤمنین (ع) در نهج‌البلاغه بیندیشیم، خواهیم دید که بیشترین ضربه را قشر خاکستری به حضرت وارد کردند و ایشان را خانه‌نشین کردند، چراکه از بینش و بصیرت لازم و به‌موقع برخوردار نبودند.


وی ادامه داد: افراد شیاد از این قشر خاکستری استفاده می‌کنند و به آن‌ها جهت می‌دهند، چراکه آن‌ها از اندیشه لازم برخوردار نیستند و ممکن است دل‌های ساده‌ای هم داشته باشند و رندان روزگار به آن‌ها جهت می‌دهند. وظیفه ما این است که در این چند روز باقی مانده حداکثر روشنگری و شبهه زدایی را داشته باشیم و مردم را چهره به چهره نسبت به حساسیت موضوع و موقعیت جهانی کشورمان آگاه کنیم.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفانی با اشاره به واقعه کربلا و عبرت گرفتن از تاریخ و اهمیت حضور به‌موقع در رویدادهای جامعه، خاطرنشان کرد: تاریخ همیشه تکرار می‌شود. روزی حسین ابن علی (ع) در صحرای کربلا ندای «هل من ناصر ینصرنی» را سر داد و ۷۲ نفر به‌موقع و به‌جا امام حسین (ع) را یاری کردند، ولی همین ۷۲ نفر نامشان در سیمای تاریخ تا ابد به زیبایی هرچه تمام‌تر جاودانه ماند.


وی افزود: بعد از امام حسین (ع) سه گروه دیگر به خون‌خواهی ایشان قیام کردند، ولی چون به‌موقع نیامدند با اینکه هزینه‌های سنگینی دادند کارشان نتیجه نداد. گروه اول توابین به رهبری سلیمان‌ابن‌صردخراعی با شعار «یالثارات الحسین» قیام کردند و پنج هزار نفر کشته دادند، چون به‌موقع نبود اثری نداشت.


مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی، با اشاره به واقعه حره، گفت: یزید در دوران خلافتش دو جنایت بزرگ را مرتکب شد؛ اول واقعه کربلا و دوم واقعه حره که ۱۰ هزار نفر را کشت. عبدالله ابن حنظله ابن غسیل الملائکه فرزند حنظله شهید واقعه احد، رهبر این قیام بود.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفانی ضمن بیان قیام سوم، گفت: مختار ثقفی به خون‌خواهی امام حسین (ع) قیام کرد و ۲۰ هزار نفر تلفات داد که درمجموع این سه قیام ۳۵ هزار نفر از دست رفتند. امام سجاد (ع) با هیچ‌کدام از آن‌ها مخالفت نکرد اما با هیچ‌کدام هم همراهی نکرد، چون به‌موقع نیامدند. این بزرگ‌ترین عبرت تاریخ است که نکند ما روزی از خواب بیدار شویم که دیر شده باشد و پشیمانی دیگر سودی ندارد.


وی با اشاره به روایتی از امیرالمؤمنین (ع) گفت: لَیْسَ الْعاقِلُ مَنْ یَعْرِفُ الْخَیْرَ مِنَ الشَّرِّ، عاقل آن نیست که خوب را از بد تشخیص دهد، هر آدم ساده‌اندیشی هم می‌فهمد که خوب و بد چیست وَ لکِنَّ الْعاقِلَ مَنْ یَعْرِفُ خَیْرَ من الشَّرَّیْنِ، بلکه عاقل باید وقتی در موقعیت بد و بدتر قرار می‌گیرد بدترین را کنار بگذارد و در بین دو خوب قرار می‌گیرد، بهترین را انتخاب کند. امروز حضور حداکثری در انتخابات از منظر عقلی، شرعی و تاریخی بهترین نوع انتخاب است و انتخاب کاندیدای اصلح در اولویت بعدی قرار می‌گیرد. مقام معظم رهبری نیز بارها با بیان‌های مختلف بر حضور در انتخابات تأکید کردند و این حجت را بر ما در دنیا و آخرت تمام کرده است.


مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی، در بیان اهمیت مسئله هم‌اندیشی، گفت: باید افتخار کنیم و خدا را شاکر باشیم که در فضای زنده دانشگاه کار می‌کنیم و چون دانشگاه مثل آب جاری همیشه زنده است. امیرالمؤمنین (ع) می‌فرمایند قدر هر نعمت به‌واسطه نبودش مشخص می‌شود، اگر خارج دانشگاه کار می‌کردیم آنگاه متوجه می‌شدیم چقدر فضای دانشگاه زنده است. اندیشمندان در هر سطحی باشند حتی اگر اندیشه‌هایشان با ما مخالف باشند زندگی در کنارشان لذت‌بخش است.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفانی با اشاره به اینکه حضور حدود ۳۰ هزار استاد در دانشگاه آزاد اسلامی، یک سرمایه بی‌نظیری است که در هیچ جای دیگر کشور وجود ندارد، خاطرنشان کرد: اگر از این سرمایه استفاده نکنیم باخته‌ایم و باید در برابر خداوند پاسخگو باشیم. انسان بدون رفیق زندگی‌اش به آن کمال بایسته نمی‌رسد. بعد از خدای متعال که بهترین رفیق است (یا رفیق من لا رفیق له)، بهترین انیس و مونس رفیقی مثل استاد است.


وی ضمن بیان اهمیت هم‌اندیشی با اشاره به کلام امیرالمومنان (ع) در عهدنامه مالک اشتر، اظهار کرد: «وَ أَکْثِرْ مُدَارَسَةَ الْعُلَمَاءِ وَ مُثَافَنَةَ الْحُکَمَاءِ، فِی تَثْبِیتِ مَا صَلَحَ عَلَیْهِ أَمْرُ بِلاَدِکَ، وَ إِقَامَةِ مَا اسْتَقَامَ بِهِ النَّاسُ قَبْلَکَ» در جهت پابرجا کردن چیزهایی که کشورت را به سامان می‌آورد و زمینه‌هایی که با آن‌ها مردمان پیش از تو به پایداری و استواری درآمده‌اند، با دانشمندان و صاحب‌نظران درحوزه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی و شیوه مردم‌داری بسیار به بررسی بپرداز و با فرزانگان به گفتگوی علمی بنشین. تصمیم‌گیری در زمامداری مهم‌ترین نقش را در اداره امور دارد.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفانی با اشاره به اینکه بستر اصلی دروس معارف و بحث دیانت دانشجویان در هم‌اندیشی است، گفت: از مسئولان نمایندگی مقام معظم رهبری در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی انتظار می‌رود بحث هم‌اندیشی را در رأس برنامه‌های خود قرار دهند و راهکارهای خوب را گفت‌وشنود کنند و حداقل دو هفته‌ای یک بار جلسه‌های هم‌اندیشی با استادان برقرار باشد.


وی ضمن اشاره به آیه ۶۵ تا ۸۲ سوره کهف، اظهار داشت: حدود ۴۰ نکته از آداب گفت‌وگو بین دو پیغمبر را در این آیات می‌آموزیم که باید در مناظره‌ها و گفت‌وگوها این آداب را رعایت کنیم تا یک هم‌اندیشی مفید و مؤثر داشته باشیم. همین چند آیه می‌تواند محور یک جلسه هم‌اندیشی شود.


مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی ضمن اشاره به روایتی از امام رضا (ع) در کتاب عیون الرضا، خاطرنشان کرد: می‌توان امام رضا (ع) را امام هم‌اندیشی و امام گفت‌وگوی بین ادیانی نامید؛ که این امام بزرگوار به ما اهداف و آداب هم‌اندیشی را آموخته‌اند. در این روایت به ۱۷ نکته از آداب مناظره و گفت‌وگو اشاره شده است.


وی با بیان اینکه هدف اصلی در مناظره و گفت‌وگو راه‌یابی به حقیقت است، ادامه داد: داشتن احاطه علمی به موضوع، آگاه بودن به متون و ادیان و مذاهب، کشف زبان مشترک، داشتن استدلال و منطق در بحث، رعایت احترام و اخلاق، شک زدایی و تحیرزدایی کردن از بحث، کنار زدن پرده‌های ابهام، مستدل و قابل‌فهم بودن، تبیین درست مسائل، لطیف بودن بحث و جدال نکردن در هم‌اندیشی، باز کردن بن‌بست‌ها، باز بودن راهی برای ارائه نظر افراد، صبور بودن در بحث، رعایت ادب نزاکت و مدارا و ملایمت از آداب مناظره و گفت‌وگو در کلام امام رضا (ع) است.


حجت‌الاسلام‌والمسلمین شریفانی با اشاره به آسیب‌شناسی هم‌اندیشی، گفت: برای زنده کردن هم‌اندیشی در دانشگاه باید ابتدا موانع را شناسایی کنیم و انگیزه لازم را ایجاد کنیم. نتیجه صحبت‌هایی که با رئیس دانشگاه در این حوزه داشتیم، آیین‌نامه‌ای است که در حال تدوین است و به‌زودی اعلام می‌شود. در این آیین‌نامه در حوزه هم‌اندیشی نقش دبیر، حضور، سخنران، نظریه‌پرداز و صاحبان طرح و برنامه از نظر میزان امتیاز مشخص می‌شوند تا انگیزه‌ای برای حضور استادان در این برنامه باشد و طبق برنامه جزء ساعات موظف ایشان به حساب آید.


وی در پایان با اشاره به موانع دیگر هم‌اندیشی، گفت: نبود نظام موضوعات، نبود امکانات ظاهری، نبود دبیر هم‌اندیشی به‌عنوان موتور محرک هم‌اندیشی می‌تواند از موانعی باشد که ان‌شاءالله درصدد رفع آن‌ها هستیم از مسئولان نهاد انتظار می‌رود حداکثر تلاش برای احیا هم‌اندیشی داشته باشند و اشخاص پرانگیزه را به‌عنوان دبیر هم‌اندیشی انتخاب کنند.


در ادامه این وبینار حجت‌الاسلام‌والمسلمین امیر ابراهیم‌زاده، مدیرکل تبلیغ و امور دینی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی و مهدی مهدی‌نیا، مدیرکل حوزه ریاست نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی و دبیران هم‌اندیشی به بیان نقطه‌نظرات خود پرداختند.


انتهای پیام/۴۱۲۷/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب