دانشمندان منشأ سیل مرگبار در هند را یافتهاند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در ۷ فوریه سال جاری، سیلی عظیم از درهای در ایالت اوتاراکند هند عبور کرد و دو نیروگاه برقی-آبی را حسابی به کار انداخت و حداقل ۲۰۰ نفر کشته یا مفقود برجای گذاشت. آنچه باعث وقوع این سیل مرگبار شده بود برای ماهها به صورت یک رمز و راز مانده بود اما اکنون پس از جمعآوری شواهد از تصاویر ماهوارهای، سوابق لرزهنگاری و گزارشهای شاهدان عینی، تیمی متشکل از ۵۰ دانشمند میگویند که معما را حل کردهاند.
محققان در ۱۰ ژوئن گزارش دادند مقصر اصلی این واقعه، یک بهمن عظیم از سنگ و یخ بود که در ۱۸۰۰ متری شیب تند قله رونتی سقوط کرد و پس از آن بود که حوادث یکی پس از دیگری رقم خوردند.
دانیل شوگر(Daniel Shugar)، ژئومورفولوژیست دانشگاه کلگری کانادا میگوید این یک زمینلغزش معمولی نبود. «این اتفاق از چند جهت قابل توجه بود زیرا سیلی شدیدتر و سیالتر از حد انتظار را در پی داشت. این بدترین سناریو سقوط بهمنی از سنگ و یخ بود.»
در ابتدا گمان میرفت مقصر این حادثه طغیان دریاچه یخی در کوههای مرتفع باشد که در آن آبهای سرد به طور ناگهانی از مرزهای خود خارج میشوند و به پایین دامنه کوه هجوم میآورند. شوگر میگوید اما اطلاعات اندکی که پس از آن در دسترس قرار گرفت نشان داد که در عوض این رخداد ناشی از وقوع یک زمینلغزش بوده است. شوگر و همکارانش در ماههای بعد، از منابع متعدد داده جمعآوری کردند و از شبیهسازی کامپیوتری برای بازسازی دقیق آنچه در آن روز اتفاق افتاد استفاده کردند.
تحقیقات آنها که به تازگی منتشر شده است نشان میدهد ساعت ۱۰:۲۱ صبح به وقت محلی در ۷ فوریه، حدود ۲۷ میلیون متر مکعب سنگ و یخ از سمت شیبدار شمالی قله رونتی که ۶۰۶۳ متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد به سمت پایین سقوط کرد. این زمینلغزش که متشکل از حدود ۸۰ درصد سنگ و ۲۰ درصد یخ بود، از ارتفاع حدود ۵ هزار و ۵۰۰ متری منشأ گرفته و با سرعتی حداکثر ۶۰ متر بر ثانیه حرکت میکرد و همین حادثه سیل ویرانگر را کلید زد. یکی از مدارک اصلی که این موضوع را ثابت میکند جای برخورد زمینلغزش در مدلهای دیجیتالی است که قبلاً آنجا نبوده است.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/