تأمین نیاز داخلی به همت دانشبنیانها/ تجهیزات اتاق عمل بومیسازی شد
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، هانیه حیدری- یکی از شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه تجهیزات پزشکی موفق به طراحی و بومیسازی دستگاههای مورد نیاز اتاق عمل شده که از این میان میتوان به دستگاه الکتروکاردیوگراف، ونتیلاتور، دستگاه بیهوشی، مانتیور علائم حیاتی و تبسنج اشاره کرد. دستگاه الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب نمودار تغییرات پتانسیل الکتریکی ناشی از تحریک عضله قلب را ثبت میکند. ونتیلاتور یا دستگاه تنفس مصنوعی به بیمار در عمل نفس کشیدن کمک میکند. این دستگاه معمولاً در زمانی به کار میرود که بیمار بهسختی نفس میکشد، قادر به تنفس نیست یا عمل نفس کشیدن را به صورت کامل انجام نمیدهد.
دستگاه بیهوشی یا بویل نیز برای حفظ بیهوشی بیماران در زمان عمل جراحی به کار میرود. این وسیله میزان ثابت و دقیقی از گازهای طبی مانند اکسیژن و نیتروز اکسید را با میزان مشخصی از گازهای بیهوشی مانند ایزوفلوران ترکیب کرده و به صورت یکنواختی به بیمار میرساند. دستگاه مانیتور علائم حیاتی نیز ابزاری برای نظارت بر سیگنالهای حیاتی بیمار است که در بخشهای مراقبت ویژه، اورژانس و اتاق عمل به کار میرود. تبسنج نیز وسیلهای برای اندازهگیری دمای بدن است، مدلهای قدیمی مبتنی بر جیوه بودند اما نمونههای جدیدتر الکترونیکی بوده و قدرت تشخیص دقیقتری دارند. این شرکت دانشبنیان تصمیم دارد در سال جاری چند محصول دیگر را نیز وارد بازار کند، قیمت محصولات این شرکت یک سوم نمونههای خارجی است.
از تأمین نیاز داخلی به تجهیزات اتاق عمل تا صادرات
به گفته سعید رمضانی، مدیر فروش این شرکت دانشبنیان؛ نیاز داخلی به دستگاههای الکتروکاردیوگراف، ونتیلاتور و مانتیور کنترل علائم حیاتی تأمین شده و در مرحله بعدی صادرات آن به کشورهای دیگر شروع میشود. دستگاه بیهوشی ساخت این شرکت در سال ۹۷ وارد بازار شده و نیاز مراکز درمانی و بیمارستانهای کشور به این دستگاه طی سال گذشته به طور کامل تأمین شده است. ۸۵ درصد از قطعات دستگاههای تولیدی این شرکت بومیسازی شده و در کشور ساخته میشود. دانش ساخت برخی از قطعات در انحصار دو شرکت است، بنابراین تولیدکنندگان این دستگاهها در سراسر دنیا مجبورند این قطعات را از آنها بخرند.
تحقیق و توسعه هر دستگاه حدود هفت سال زمان میبرد، این شرکت پس از ساخت یک محصول و اطمینان از این که جایگاه مناسبی در بازار داخلی دارد، روی دستگاه دیگری سرمایهگذاری میکند. این امر باعث تداوم فعالیت این شرکت شده و از سوی دیگر سبد متنوعی از محصولات مورد نیاز جامعه درمان و مراکز پزشکی بومیسازی میشود. این شرکت دانشبنیان ایرانی از سال ۸۰ شروع به کار کرده و هدفگذاری آن برای سال جاری و سالهای آتی توسعه صادرات است.
بومیسازی نوسانات ارزی را بیاثر میکند
رمضانی میگوید؛ شرکتهای دیگری دستگاه بیهوشی و ونتیلاتور در کشور تولید میکنند با این حال تنها ۶۰ درصد از قطعات آنها بومیسازی شده است. این در حالی است که بخش عمدهای از قطعات به کار رفته در ساخت دستگاههای تولیدی این شرکت دانشبنیان در داخل کشور تولید میشوند. بدینترتیب نوسانات ارزی، در مقایسه با شرکتهای دیگر اثر کمتری بر محصولات این شرکت دانشبنیان داشته است. تقاضای شرکتهای تولیدکننده تجهیزات پزشکی در سراسر دنیا برای برخی از قطعات مانند سنسور اکسیژن و کمپرسورها بسیار بالاست که منجر به کمبود آنها شده است. درواقع هرچه قطعات بیشتری در داخل کشور تولید شود، ساخت این نوع دستگاهها در زمانهای بحرانی آسانتر میشود، علاوه بر این نوسانات ارزی و تحریمها نیز تأثیری بر این روند نمیگذارد.
تقاضای بازار تأثیر بسزایی بر قیمت محصولات و میزان فروش آنها دارد. برای مثال، فروش دستگاههای ونتیلاتور در جهان پس از همهگیری کرونا بهشدت افزایش یافت که منجر به ایجاد مشکلات بسیاری برای شرکتهای واردکننده این دستگاهها شد. بدینترتیب شرکتهای دانشبنیان و داخلی دست به کار شدند تا نیاز کشور به تجهیزات اتاق عمل را تأمین کنند. طی سال گذشته نزدیک به هزار دستگاه ونتیلاتور به فروش رفته در حالی که پیشبینی میشد این میزان طی پنج سال فروخته شود. زمانی که تقاضای بازار برای کالا یا محصولی بالا میرود، قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند. احتمال میرود پس از اتمام کرونا نیاز بازار به این دستگاهها کمتر میشود.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/