اخترشناسان پرآوازه ایرانی را بشناسید/ گوگردزدایی از گازوئیل و مازوت با محصول ایرانی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری بهسرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر میشود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارشهای گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
کاوشگرهای فضایی چین مأموریت خود در مریخ را آغاز کرد
رسانههای دولتی چین اعلام کردند کاوشگر تحقیقاتی سازمان فضایی این شرکت با موفقیت روی سطح مریخ فرود آمد و از لحظاتی پس از استقرار در سیاره سرخ مأموریت خود را آغاز کرد.
این کاوشگر چینی که ژورونگ(Zhurong) نام دارد در ساعت ۷:۱۱ دقیقه عصر جمعه در مریخ فرود آمد ولی به دلیل فاصله زیاد این سیاره تا مراکز تحقیقاتی در زمین و اختلال امواج رادیویی خبر فرود موفقیتآمیز آن در ساعت ۸:۳۸ از سوی مقامات چینی اعلام شد. مریخنورد ژورونگ بخشی از سفیه فضاپیمای تیان ون ۱ که از سال گذشته در مدار مریخ قرار دارد و نواحی مختلف این سیاره را بررسی میکند.
اخترشناسان پرآوازه ایرانی را بشناسید
علم نجوم در ایران سابقهای طولانی دارد، پژوهشگران برخی نقوش تخت جمشید و طرحهای چهارطاقیهای آتشکدههای کهن را نشانهای دال بر وجود دانش اخترشناسی در ایران باستان میخوانند. برخی منابع آثار ستارهشناسان ایرانی در دوران پیش از اسلام را اساسِ فعالیتهای نجومی دانشمندان اسلامی قلمداد میکنند. در این میان میتوان به زیج شهریار در عهد ساسانیان اشاره کرد که دانشمندان اسلامی به آن استناد کردهاند. برای مثال ابوریحان بیرونی در زیج خود(قانون مسعودی) به زیج شهریار اشاره میکند و آن را مربوط به دوره خسرو انوشیروان میخواند. این اثر در همان اوایل تاریخ اسلام به عربی ترجمه شد. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
ردپای «خواجه نصیر طوسی» بر علم جذاب ستارهشناسی
در دوران پس از اسلام، مأمون عباسی با برگردان آثار مختلف جهان به عربی، دانش نجوم را به ممالک اسلامی وارد کرد و پیشرفت اخترشناسی مثل سایر علوم سرعت فراوانی گرفت. با این حال، یکی از دلایل اصلی توجه ویژه به علم نجوم در دوران اسلامی به منظور تعیین اوقات شرعی بود که به مشاهدات و محاسبات دقیق ستارهشناسی نیاز داشت. در حال حاضر، گروههای اخترشناسی حرفهای و آماتوری فراوانی در سطح ایران فعال هستند. در این دو گزارش مروری خواهیم کرد بر زندگی مشاهیر نجوم تاریخ ایران.
مبتلایان به ایدز مستعد ابتلا به کرونا هستند
تحقیق جدید نشان می دهد ابتلا به ایدز یا ویروس HIV ریسک ابتلا به کووید۱۹ و مرگ ناشی از آن را افزایش می دهد.در این مطالعه، محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا دادههای ۲۲ مطالعه قبلی شامل ۲۱ میلیون شرکت کننده را از آمریکای شمالی، آفریقا، اروپا و آسیا بررسی کردند. محققان دریافتند افراد مبتلا به HIV، ۲۴ درصد بیشتر با خطر ابتلاء به کووید ۱۹ و ۷۸ درصد بیشتر با خطر مرگ ناشی از کووید ۱۹ مواجه هستند.
دکتر «پدی سنتونگو»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «مطالعات قبلی در مورد اینکه آیا HIV یک عامل خطر در برابر آسیب پذیری در مقابل کروناویروس است و نتایج ضعیف در جمعیت مبتلا به کووید ۱۹، بی نتیجه بود.» طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، حدود ۳۸ میلیون نفر در جهان مبتلا به HIV یا ایدز هستند. برخی مشکلات از قبل موجود در میان مبتلایان به HIV/AIDS شایع است که ممکن است در شدت بیماری کووید ۱۹ شأن نقش داشته باشد.
آموزش ستارهشناسی به کودکان با چاشنی سرگرمی
آسمان یکی از زیباترین جنبههای عالم هستی است و انسانها همواره به دنبال کسب اطلاعاتی دقیق از ویژگیهای اجرام کیهانی و تحولاتی که در نقاط مختلف فضا رخ میدهد هستند. نجوم علمی است که به طور تخصصی با آسمان و اتفاقات افتاده در آن ارتباط بوده و این فرصت را به همه مردم میدهد تا جایگاه خود در جهان را مورد بررسی قرار دهند. شرح کامل این گفتوگو را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
برگزاری دورههای مجازی یادگیری اصول مقدماتی نجوم
رویدادهای هفته جهانی نجوم برای بسیاری از مردم در کشورهای مختلف از جذابیتی بالایی برخوردار است و افرادی که حتی تخصصی در این حوزه ندارند هرساله با اشتیاق برنامههای این هفته را دنبال میکنند. هفته جهانی نجوم هر ساله به همت انجمن نجوم ایران برگزار میشود و این نهاد شعار هفته نجوم امسال را «نجوم ۱۴۰۰، افق پیشرو» تعیین کرده است. علم نجوم و ابزارهای ستارهشناسی و تعیین موقعیت اجرام آسمانی شاید به ترتیب اولین علم و تجهیزاتی بودند که برای مبحثی تخصصی بهکارگیری شدند. اگرچه انسانها در دورههایی فکر میکردند زمین مرکز دنیاست و اصلاً هیچ اطلاعاتی از گرد بودن کره زمین نداشتند ولی به تدریج مشخص شد کره زمین گرد است و مرکز دنیا نیست. بعدها دانشمندان اطلاعات بیشتری از فضا به دست آورده و متوجه شدند کره زمین هم به دور خود و هم به دور خورشید در حال چرخش است.
کرونا فروش لپتاپ را در جهان ۲ برابر کرد
شیوع ویروس کرونا و اعمال دورکاری کارمندان و آموزش آنلاین دانشآموزان به بزرگترین جهش بازار رایانه در یک دهه گذشته کمک کرد و این حوزه تا حد زیادی بهبود یافت. فروش لپتاپها آنقدر زیاد بوده که ضعف در زنجیره تأمین را نیز نشان داده است.
باوجود کمبود جهانی تراشه و سایر اجزای ضروری لپتاپ، سهماهه اول سال ۲۰۲۱ حدود ۳۷.۸ میلیون لپتاپ در سراسر جهان برای مصرفکنندگان و مشاغل ارائه شد. این آمار رشد ۸۱ درصدی نسبت به سال گذشته را نشان میدهد.
رویای هوای پاک با نانوکاتالیست محقق میشود
برشهای مختلف نفتی از مخلوط پیچیدهای از هیدروکربنها و ترکیبات مختلف گوگردی، اکسیژنی، نیتروژنی و فلزی تشکیل میشوند. این ناخالصیها از نظر فرایندی و زیست محیطی مشکلات فراوانی ایجاد میکنند، فراوانترین و مضرترین ناخالصیهای موجود در مشتقات نفتی ترکیبات گوگرد دار به شمار میرود. گوگرد موجود در مشتقات نفتی، پس از احتراق، تبدیل به ترکیبات SOx و ذرات کوچک سولفاته میشود که برای سلامت عمومی فوقالعاده خطرناک است. علاوه بر این گوگرد موجود در نفت، اغلب موجب مسموم شدن کاتالیستهای پالایشگاهی و خوردگی موتورهای احتراق داخلی میشود. بنابراین تولید سوخت پاک عاری از گوگرد در دهههای اخیر به یک موضوع مهم زیست محیطی و فناوری تبدیل شده و آژانسهای حمایت از محیط زیست و قوانین محیط زیستی در بسیاری از کشورها، تولید و استفاده از سوختهایی با مقدار ترکیبات گوگردی ناچیز را ضروری اعلام کردهاند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
گوگردزدایی از گازوئیل و مازوت با محصول ایرانی
در صنعت پالایش برای رفع این مشکل، از فرآیندی تحت عنوان «سولفورزدایی هیدروژنی» یا «هیدروتریتینگ» استفاده میشود. نفت کوره یا مازوت موجود در کشور حاوی ۳.۵ درصد ترکیبات گوگردی است، کاهش آن به مقدار ۰.۵ درصد برای سوخترسانی صنایع نیروگاهی با روشهای رایج امکانپذیر نیست. همچنین این ارقام فاصله بسیار زیادی با استانداردهای بیناللملی محیط زیستی دارد و نمیتوان از سوخت مازوت در زمینه حمل و نقل دریایی (سوخت بانکرینگ) استفاده کرد. بنابراین به راهاندازی و به بهرهبرداری فرایندهای تکمیلی در صنعت پالایش نیاز است. گوگردزدایی از سوخت مایع با روشهای مختلف انجام میشود که شامل گوگردزدایی هیدروژنی، گوگردزدایی اکسایشی، گوگردزدایی جذبی، گوگردزدایی زیستی، گوگردزدایی استخراجی و گوگردزدایی با آب فوق بحرانی میشود.
همکاری سامسونگ و هیوندای برای تولید تراشه
سامسونگ به همراه هیوندای موتور برای مقابله با کمبود جهانی تراشه با دولت کره جنوبی و برخی از سازمانها همکاری میکنند. این توافقنامه که اخیراً توسط هر دو شرکت و موسسه فناوری الکترونیک کره، موسسه فناوری خودرو کره و وزارت تجارت، صنعت و انرژی امضا شده، زنجیره تأمین قویتری برای تراشههای حیاتی موردنیاز برای بسیاری از فرایندهای تولید داخل این کشور ایجاد میکند.
درحالیکه صنعت اتومبیلسازی محلی ذینفعان اصلی همکاری جدید بین سامسونگ و هیوندای خواهد بود، اما در صورت موفقیت این مشارکت، پیامدهای احتمالی جهانی وجود خواهد داشت. سامسونگ و هیوندای نسل بعدی نیمهرسانای فوقالعاده کارآمد، تراشههای مدیریت باتری، حسگرهای تصویر و پردازندههای برنامه را برای سیستمهای سرگرمی/اطلاعاتی داخل اتومبیل تولید میکنند.
چگونه میتوان سرعت گوشی اندرویدی را افزایش داد؟
برای فعال کردن قابلیت Developer options در گوشیهای مجهز به سیستم عامل اندروید کافی است از بخش تنظیمات دستگاه وارد About phone شده و گزینه Build Number را پیدا کنید. پس از پیدا کردن این شماره کافی است چند بار آن را لمس کنید تا پیام Developer mode has been enabled نمایش داده شود. پس از فعالسازی این قابلیت تعداد برنامههای در حال اجرا در گوشی حداکثر تا ۳ برنامه کاهش مییابد و سرعت گوشی بیشتر میشود.
کاربران گوشیهای مختلف اندریود باید توجه کنند روشی که در بالا بیان شد تنها برای نسخههای ۱۰ به بالای اندروید کارایی دارد و در سایر نسخههای این سیستم عامل باید از طریق تنظیمات مرتبط با هر برنامه سابقه ذخیره داده را حذف کرد تا سرعت گوشی افزایش یابد.
کشاورزی در دستان پرقدرت روباتها
تأثیری که «اتوماسیون» بر هر حوزه برجای گذاشته است ستودنی است. در سالهای اخیر آنقدر به اتوماسیون عادت کردهایم که انجام دستی بعضی کارها به نظر درست نمیآید. یکی از چشمگیرترین نوآوریهای اتوماسیون بدون شک فناوری روباتیک باشد. به خاطر وجود روباتها است که ما زندگی راحت و آسودهای را پیش میبریم. درواقع روباتها در زمینههای مختلف چه در حوزه دفاعی، مراقبتهای بهداشت و درمان، خودروسازی، ساخت و تولید و غیره خدمات گستردهای داشتهاند. کشاورزی یکی از این بخشهاست که بهواسطه اتوماسیون فراتر از انتظار تغییر شکل داده است. با توجه بهسرعت رشد جمعیت جهان، تقاضا برای محصولات کشاورزی بهطور تصاعدی افزایش مییابد. این امر یکی از عواملی است که باعث شده کشاورزان به سمت فناوری روباتیک رویآورند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
کشاورزان به فناوری مجهز میشوند
اگر کسبوکار شما مربوط به مرکبات میشود، این مورد برای شما مناسب است. همه ما میدانیم که برای برداشت میوه از تکدرختان مزرعه چقدر زمان صرف زیادی صرف میشود. اینجا جایی است که روباتهای میوهچینی به کمک میآیند. سیستم چیدن مرکبات «Energid» روباتی است که به نحو مطلوبی وظیفه کارگران را انجام میدهد. یکی از بهترین ویژگیهای این روبات کشاورزی این است که در صورت بهکار گرفته شدن، هزینه انجامشده بسیار ارزانتر از هزینههای نیروی انسانی است. از این گذشته، این سیستم سریع و کارآمد است؛ سریع تا حدی که بتواند فقط در مدتزمان ۲ تا ۳ ثانیه یک میوه را بچیند. «Energid» یک شرکت مهندسی است که از سال ۲۰۰۱ در حوزه روباتیک فعالیت میکند.
پیشبینی احتمال بروز سکته قلبی به وسیله هوش مصنوعی
گروهی از مهندسان به تازگی موفق شدند با توسعه فناوری هوش مصنوعی خطرات ناشی از حملههای قلبی را پیشبینی کنند. البته این سیستم هنوز نمیتواند زمان دقیقی برای ایست قلبی ارائه دهد و تنها پیشبینی میکند چه زمانی خطر حمله قلبی افزایش مییابد.
سالانه میلیونها انسان در سراسر دنیا بر اثر عارضههای قلبی جان خود را از دست میدهند و طبق بررسیهای انجام شده ایست قلبی یکی از شایعترین علل مرگ در کشورهای مختلف است. از همین رو طراحی و توسعه هر نوع فناوری که بتواند هشدارهای لازم به عموم مردم را در خصوص افزایش خطر ایست قلبی بدهد اهمیت بهسزایی داشته و بدون شک مورد توجه گسترده قرار میگیرد.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/