دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
پرونده‌ای برای نجومی‌ها/ ۵؛

سیاراتی که برعکس به دور خورشید می‌چرخند

سیستم‌هایی سیاره‌ای در کیهان وجود دارد که سیارات آن در مسیرهای مختلفی به دور ستاره خود می‌چرخند.
کد خبر : 580601
منظومه شمسی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از اسکای ات نایت، منظومه شمسی نظم به‌خصوصی دارد. تمام سیارات در مدارهای بزرگ و کوچکی به دور خورشید حرکت می‌کنند. مدارهای این سیارات در یک صفحه تراز هستند، مانند تیله‌هایی که در یک مسیر و بدون برخورد به یکدیگر در یک بشقاب می‌غلتند. مسیر حرکت سیارات به دور خورشید با نام دایرةالبروج شناخته می‌شود، این صفحه مسیر حرکت خورشید،  سیارات و قمرهای آنها در امتداد نوار نازکی را در آسمان نشان می‌دهد.


محور چرخش خورشید نیز براساس قوانین این صفحه تراز می‌شود (البته خورشید هفت درجه شیب محوری دارد)، به طوری که استوای خورشیدی در امتداد صفحه دایرةالبروج قرار می‌گیرد. متخصصان سال‌ها بر این باور بودند که سیستم ‌سیاره‌ای در منظومه‌های دیگر نیز مشابه به منظومه شمسی است. با این حال کشف سیستم‌های سیاره‌ای فراخورشیدی نشان داد که نظم حرکت سیارات در هر منظومه‌ای متفاوت است.


اکتشافات جدید حاکی از آن است که در برخی سیستم‌های سیاره‌ای، استوای ستاره‌ای و صفحه مدار سیارات  با یکدیگر تراز نیستند. اکثر این سیستم‌ها غیرتراز شامل یک سیاره فراخورشیدی مشتری داغ می‌شوند. منجمان معتقدند در این موارد حرکت سیاره گازی به دور ستاره‌اش باعث پراکنده شدن سیارات دیگر شده و نظم اصلی سیستم سیاره‌ای به هم می‌ریزد. بدین‌ترتیب شیب قابل‌توجهی میان صفحه مداری و صفحه چرخش ستاره‌ای به وجود می‌آید.


مشتری داغ یا سیاره تفتیده نوعی سیاره فراخورشیدی است. این سیاره‌های گازی در ابعاد سیاره مشتری (بزرگ‌ترین سیاره منظومه شمسی) یا بزرگ‌تر از آن هستند و فاصله بسیار کمی با ستاره خود دارند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب