دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 ارديبهشت 1400 - 12:04
آنا گزارش می‌دهد؛

شیمی سبز راهکار جدید درمان/ زخم‌پوش ایرانی به رویارویی با گرانی تجهیزات پزشکی رفت

محققان ایرانی با استفاده از شیمی سبز موفق به طراحی و ساخت زخم‌پوش هیدروژلی شفافی با خاصیت آنتی‌باکتریال شدند.
کد خبر : 577911
زخم پوش

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، اکثر زخم‌پوش‌های هیدروژلی خواص مکانیکی ضعیفی دارند و از سوی دیگر هیدروژل آنها نیز شفاف نیست. بنابراین پرستاران برای بررسی وضعیت زخم مجبورند زخم‌پوش را به طور کامل بردارند تا اطمینان حاصل کنند که اثری از عفونت در محل جراحت وجود ندارد. حال گروهی از پژوهشگران ایرانی هیدروژل نوینی ساخته‌اند که شفاف است و خواص آنتی‌باکتریال دارد.


زخم‌پوش شفاف با خواص آنتی‌باکتریال


این هیدروژل نوین با پلیمرهای طبیعی ساخته شده و می‌توان از آن برای درمان طیف وسیعی از زخم‌ها از جمله زخم‌های دیابتی، زخم‌های ناشی از تصادفات، جراحات، زخم‌های سوختگی و زخم بستر استفاده کرد. همان‌طور که گفته شد این هیدروژل نوین شفاف است، بدین‌ترتیب بررسی وضعیت زخم بدون نیاز به برداشتن بانداژ انجام می‌شود و پرستار می‌تواند از روی این زخم‌پوش محیط زخم را رؤیت کند.  این زخم‌پوش همچنین خاصیت آنتی‌باکتریال دارد، بنابراین مانع از بروز عفونت زخم می‌شود و در صورت وجود عفونت در محل زخم نیز قادر به از بین بردن آن است.


زخم‌پوشی مبتنی بر شیمی سبز


به گفته کاووس رزمجویی، یکی از محققان سازنده زخم‌پوش هیدروژلی نوین؛ این محصول به روش شیمی سبز تولید می‌شود که هیچ‌گونه آلودگی برای محیط‌زیست به همراه ندارد. تمام مواد به کار رفته در ساخت این هیدروژل طبیعی بوده و از هیچ حلال اسیدی و بازی در روند تولید استفاده نشده است. این محصول در محیطی آبی با pH خنثی تولید می‌شود. مواد سازنده این هیدروژل ترکیبی از پلیمرهای طبیعی با خاصیت آنتی‌باکتریال هستند.  استفاده از شیمی سبز در ساخت زخم‌پوش‌های مهندسی پزشکی اهمیت بسزایی دارد.  ساختار تولیدی در محیط اسیدی و بازی ایجاد نمی‌شود بنابراین آسیب به بافت بیمار وارد نمی‌کند.


هیدروژلی با قابلیت رهایش دارو


رزمجویی می‌گوید؛ این هیدروژل قابلیت رهایش دارو را برای درمان زخم‌های خاص نیز دارد. داروی مورد نظر روی هیدروژل بارگزاری می‌شود و پس از قرارگیری روی زخم، دارو به صورت پیوسته آزاد می‌شود. این هیدروژل را می‌توان روی انواع زخم‌ها استفاده کرد اما امکان تولید زخم‌پوش‌های تخصصی برای زخم‌های خاص نیز وجود دارد. بنابراین می‌توان از این هیدروژل نوین به عنوان سامانه رهایش دارو نیز استفاده کرد.


شیمی سبز راهکار جدید درمان/ زخم‌پوش ایرانی به داد گرانی بازار تجهیزات پزشکی رسید


مزایای بی‌شمار زخم‌پوش هیدروژلی ایرانی


بیشتر هیدروژل‌ها خواص مکانیکی ضعیفی دارند، بنابراین یکی از اهداف ساخت هیدروژل نوین افزایش و بهبود خواص مکانیکی آن بود که با موفقیت به دست محققان ایرانی انجام شد. یکی از قابلیت‌های زخم‌پوش هیدروژلی شفاف امکان پیوند به بافت‌های اطراف زخم است. وقتی ناحیه بزرگی از پوست برداشته می‌شود، روند درمان دشوار و طولانی می‌شود، بنابراین در بسیاری از موارد پوست از ناحیه دیگری از بدن برداشته شده و به زخم پیوند زده می‌شود.


قابلیت پیوند زدن هیدروژل نوین به بافت بدن در درمان زخم‌های بزرگ کاربرد بسیاری دارد. این هیدروژل به بافت‌های سالم اطراف زخم بخیه زده می‌شود و می‌تواند تا مدت زمان طولانی روی زخم بماند تا روند ترمیم تکمیل شود. این زخم‌پوش هیدروژلی همچنین قابلیت بالایی در جذب ترشحات زخم دارد و می‌تواند تا چهار برابر وزن خود ترشح جذب کند. این هیدروژل محیطی مرطوب و عاری از عفونت را برای زخم فراهم می‌کند تا روند بهبود به سرعت طی شود.


از شناسایی نیاز تا ساخت محصول


زخم‌پوش‌های هیدروژلی تا چند سال پیش در بازار وجود داشت اما پس از افزایش سرسام‌آور قیمت ارز، واردات آن متوقف شد چراکه از نظر اقتصادی برای بیمارستان‌ها و بیماران مقرون‌به‌صرفه نبود. بدین‌ترتیب محققان ایرانی شروع به کار کردند تا این نیاز جامعه را رفع کنند. کار توسعه این زخم‌پوش هیدروژلی نوین حدود یک و سال نیم پیش شروع شد. نوآوری نقش مهمی در این پروژه از فرمولاسیون و روش ساخت گرفته تا طراحی پلیمر و تولید محصول نهایی ایفا می‌کند.


این زخم‌پوش توانایی درمان انواع زخم‌ها را دارد و قیمت آن نصف نمونه خارجی است. درواقع قیمت این محصول در مقیاس آزمایشگاهی ۵۰ درصد کمتر از نمونه‌های خارجی است و در صورت تولید انبوه قیمت نهایی به مراتب کمتر نیز می‌شود. زخم‌پوش هیدروژلی شفاف با خاصیت آنتی‌باکتریال ثبت‌اختراع شده و مقاله علمی نیز در خصوص آن نوشته شده که به‌زودی برای بررسی به نهادهای بین‌المللی ارسال می‌شود.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب