دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 ارديبهشت 1400 - 11:49
آنا گزارش می‌دهد؛

دندان‌هایی که با سیلر نانویی مستحکم می‌شوند/ عمر طولانی مروارید سفید با محصول ایرانی

یک استارت‌آپ ایرانی با استفاده از فناوری نانو، نوعی سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی را بومی‌سازی کرده که خواص فیزیکی بسیاری دارد.
کد خبر : 576400
دندون

 گروه علم و  فناوری خبرگزاری آنا،  هانیه حیدری- برای دهه‌ها دندان‌پزشکان تلاش کرده‌اند تا با استفاده از روش‌های پیشگیری و درمان عمر دندان طبیعی را افزایش دهند. با وجود این تلاش‌ها بسیاری از مردم از پوسیدگی و آسیب‌های تروماتیک دندان رنج می‌برند و اغلب نیاز به مراقبت‌های اندودنتیکس (ریشه‌درمانی) دارند. حال یک استارت‌آپ ایرانی نوعی سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی  تولید کرده که در درمان پالپ زنده (عصب دندان)، پر کردن کانال ریشه و پالپ کیپینگ کاربرد دارد.


از سیلر دندانی تا پالپ


سیلر دندان ماده چسبناکی است که در هنگام پر کردن ریشه دندان استفاده می‌شود. سیلرهای دندانی شامل طیف وسیعی از رنگ‌ها می‌شوند، بنابراین می‌توان آنها را با رنگ طبیعی دندان همسان کرد. سیلرها پرکننده دائمی کانال‌های ریشه هستند و هیچ‌ تغییری در حجم و ابعاد دندان‌ها ایجاد نمی‌کنند.


دندان شامل دو بخش می‌شود: تاج و ریشه، ریشه در داخل استخوان فک قرار دارد و تاج نیز در محیط دهان قابل‌ رؤیت است. معمولاً طول ریشه حدود دو برابر طول تاج است. دندان‌ها بسته به نوعشان یک تا سه ریشه دارند که در داخل هر ریشه حداقل یک مجرا وجود دارد. در داخل مجرای ریشه پالپ دندان وجود دارد که در اصطلاح عموم به آن عصب می‌گویند.


بومی‌سازی سیلر دندانی با کمک فناوری نانو


به گفته زهرا خزایی، فارغ‌التحصیل رشته مهندسی پزشکی گرایش زیست مواد از دانشگاه تربیت مدرس و عضو استارت‌آپ سازنده سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی؛ یکی از چالش‌های دندان‌پزشکان در خصوص سیلرهای دندانی فقدان زمان تنظیم مشخص است. برای مثال گاهی‌ اوقات سیلر دندانی پیش از قرار گرفتن در دهان بیمار سفت شده و شکل نمی‌گیرد، بنابراین دندان‌پزشک نمی‌تواند از آن استفاده کند. در سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی این مشکل حل شده است.


در این محصول از نانومیله هیدروکسی آپاتیت به عنوان فیلر (پرکننده) استفاده شده که این امر به بهینه‌سازی زمان تنظیم سیلر کمک بسیاری کرده است. سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی این استارت‌آپ دو جزئی، متشکل از آب و پودر، است. استفاده از نانومیله هیدروکسی آپاتیت به عنوان فیلر باعث افزایش چشمگیر خواص فیزیکی این سیلر شده است. سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی استاندارد ISO ۶۶۷۸ را گرفت، تست‌های سمیت سلولی را با موفقیت پاس کرده و در حال اخذ گواهی نانومقیاس است.


سیلر دندانی ایران‌ساخت شد


خزایی می‌گوید؛ سیلرهای مبتنی بر کلسیم سیلیکات کلاس جدیدی از سیلرهای اندودنتیک هستند. این محصول نمونه داخلی ندارد و برای نخستین بار در کشور تولید می‌شود. نمونه خارجی سیلر دندانی مبتنی بر کلسیم سیلیکات ساخت کشورهایی چون آلمان، آمریکا، کره جنوبی و چین است. بخش عظیمی از سیلرهای سیلیکاتی موجود در بازار داخلی به صورت غیرقانونی وارد کشور می‌شوند و معمولاً تقلبی بوده و کیفیت بسیار پایینی دارند.


محققان این استارت‌آپ با توجه به مشکل کمبود مواد سیلر دندانی در کشور و بی‌کیفیت بودن نمونه‌های وارداتی اقدام به ساخت سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی کردند. صفر تا ۱۰۰ این محصول به دست مهندسان و محققان ایرانی بومی‌سازی شده است. این محصول آماده‌ تجاری‌سازی بوده و با جذب سرمایه مورد نیاز به صورت انبوه تولید خواهد شد.  مصرف سیلر دندانی سیلیکاتی در کشور سالانه ۳۰ گرم است و این استارت‌آپ در اشل نیمه‌صنعتی می‌تواند ۱۵ درصد از نیاز بازار داخلی را تأمین کند.


مزایای سیلر دندانی سیلیکاتی ایرانی چیست؟


زمان تنظیم این سیلر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه و ضخامت لایه‌ای آن ۳۷ میکرون است. هزینه تولید این محصول نیز یک سوم نمونه خارجی است. محصول ایرانی از نظر کیفی قابل رقابت با نمونه‌های خارجی بوده و قیمت آن در مقایسه با نمونه‌های مشابه پایین‌تر است. دسترسی به سیلر دندانی پایه کلسیم سیلیکاتی برای دندان‌پزشکان آسان‌تر است و می‌توان این سیلر را برای بیمار سفارشی‌سازی کرد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب