دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 ارديبهشت 1400 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

ساخت سامانه تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس/ محقق ایرانی آموزش پزشکی را آسان‌تر کرد

یک محقق ایرانی موفق به ساخت سامانه نرم‌افزاری برای دستگاه‌های مبتنی بر اشعه ایکس شده است.
کد خبر : 576301
اشعه ایکس

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،  امروزه دستگاه‌های تصویربرداری پزشکی جایگاه مهمی در تمامی زمینه‌های تشخیصی و درمانی دارند. به همین دلیل ساخت تجهیزات و ابزارهای متناسب با نیازهای روز امری حیاتی در این حوزه به شمار می‌رود.  از سوی دیگر ساخت دستگاه‌های پیچیده‌ای مانند دستگاه‌های تصویربرداری کاری دشوار، پرهزینه و زمان‌بر است، بنابراین مهندسان توصیه می‌کنند که پیش از ساخت یک دستگاه پیچیده مطالعاتی متناسب با نیازهای ارائه‌شده در خصوص سیستم مورد نظر انجام شود. در مرحله بعدی شبیه‌سازی سیستم انجام می‌شود، این امر نه‌تنها باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه می‌شود بلکه امکان ارزیابی در ابعاد واقعی را برای محققان به ارمغان می‌آورد. درصورتی که دستگاه از مرحله اعتبارسنجی و بررسی صحت نتایج با موفقیت عبور کرد، می‌توان اقدام به ساخت را آغاز کرد.


ساخت سامانه نرم‌افزاری برای تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس


به گفته شیخ‌الاسلامی؛ برای شبیه‌سازی و پیاده‌سازی دستگاه‌های تصویربرداری کدهای شبیه‌ساز مختلفی وجود دارد که هر یک کارایی خاصی دارد. یکی از کدهای شبیه‌سازی پرکاربرد امروزی ابزار Geant۴ است که نوعی برنامه منبع باز به شمار می‌رود.  این ابزار مجهز به کتابخانه‌های فیزیکی منطبق با نسخه‌های جدید است، تیمی بزرگ از متخصصان کارامد از آن پشتیبانی می‌کنند و نسخه به‌روزرسانی شده آن دو بار در سال ارائه می‌شود. بنابراین ابزاری قدرتمند و کارامد به شمار می‌رود.


با این حال کار با این ابزار دشوار است چراکه کاربر برای استفاده از این ابزار باید مسلط به زبان برنامه‌نویسی سی پلاس پلاس باشد. بسته شبیه‌ساز گیت یکی دیگر از ابزارهای شبیه‌ساز است که با هدف شبیه‌سازی سیستم‌های کامپیوتری توموگرافی مانند پت و اسپکت در اختیار کاربران قرار گرفت و با استقبال زیادی نیز مواجه شد. بزرگ‌ترین مزیت گیت این است که برای استفاده از آن تسلط به زبان برنامه‌نویسی سی پلاس پلاس نیاز نیست. کاربر در این نرم‌افزار می‌تواند با استفاده از خط فرمان‌ها شبیه‌سازی کند.  گیت ابزار مبتنی بر Geant۴ است اما به لطف خط فرمان‌ها کار با آن برای کاربران آسان‌تر است.


نحوه کار نرم‌افزار دستگاه‌های تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس


 شیخ‌الاسلامی می‌گوید؛ هدف اصلی در این پروژه ایجاد بستر نرم‌افزاری برای شبیه‌سازی دستگاه‌های مبتنی بر اشعه ایکس مانند ماموگرافی، سی.تی‌ اسکن و رادیولوژی است. در سامانه جامع تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس نیز مبتنی بر Geant۴ است اما برای کار با آن نیازی به تسلط به زبان برنامه‌نویسی وجود ندارد. سعی شده فضای نرم‌افزار کاربرپسند باشد تا تمام کاربران بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.


این محقق ایرانی پس پیاده‌سازی سیستم، شروع به طراحی و توسعه سامانه‌ تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس برای کاربران سیستم عامل لینوکس کرد. تنها کافی است کاربر آدرس آی‌پی مورد نظر خود را تایپ کند تا به سامانه متصل شود. در مرحله بعدی دستگاه مورد نظر را انتخاب کرده و اطلاعاتی درباره دستگاه دریافت می‌کند. سپس بدون نیاز به نصب Geant۴ (برای کامپیوترهایی که سیستم عامل لینوکس دارند) وارد محیط آن شده تا مثال‌هایی از شبیه‌سازی  و پیاده‌سازی دستگاه‌هایی چون ماموگرافی، رادیولوژی و سی.تی‌ اسکن را مشاهده کند.  در این سامانه کدهای سی‌ پلاس پلاس با مجموعه‌ای از خط‌ فرمان‌ها جایگزین شده‌اند تا کار با آن برای کاربران آسان‌تر شود.


برای نخستین بار در جهان


تاکنون هیچ بسته نرم‌افزاری برای تصویربرداری مبتنی بر دستگاه‌های اشعه ایکس در جهان وجود نداشته است. سامانه جامع تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس مبتنی بر Geant۴ ساخته شده که قدرتمندترین ابزار شبیه‌سازی است با این حال این سامانه بدون نیاز به نصب Geant۴ روی کامپیوتر کار می‌کند.   این سامانه می‌تواند به عنوان ابزار آموزشی نیز مورد استفاده قرار بگیرد. دانشجویان رشته‌های مرتبط با پزشکی و مهندسی می‌توانند مطالب و آموزه‌های کتب درسی را به شکلی ملموس‌تر در این  نرم‌افزار یاد بگیرند. توسعه این سامانه حدود یک سال طول کشیده و می‌توان قابلیت‌های بیشتری به آن اضافه کرد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب