دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 ارديبهشت 1400 - 12:52
زیبایی‌نژاد در گفت‌وگو با آنا:

نبود شرایط ازدواج نظام خانواده را سست می‌کند/ لزوم تثبیت موقعیت زنان به‌عنوان نیمی از افراد جامعه

مسئول امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس گفت: مهم‌ترین چالش و آسیب امروز در جامعه فراهم‌نبودن شرایط ازدواج دختران و پسران است که این مسئله باعث سستی نظام خانواده می‌شود.
کد خبر : 574652
مریم زیبایی‌نژاد

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- دانشگاه آزاد اسلامی، دفتر امور زنان و خانواده را 27 شهریور 1397 -که تا قبل از آن با عنوان «شورای زنان فرهیخته» فعالیت داشت- تشکیل داد و نفیسه فیاض‌بخش با حکم دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه به‌عنوان مشاور ریاست دانشگاه در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور منصوب شد تا دانشگاه با هدف تبیین جایگاه شایسته زن تراز اسلام در راستای پیشبرد منویات مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ و تقویت بنیان خانواده برای هدایت و حمایت از سرمایه‌های ارزشمند گامی مؤثر و سازنده بردارد.


دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی چهار هدف عمده؛ مسئله‌شناسی زنان در جامعه ایران، پژوهش در حوزه زنان و خانواده، تربیت کادر بانوان متخصص و مورد نیاز جامعه در راستای تحقق دانشگاه اسلامی و توسعه و تعالی کشور و تبیین وضعیت زنان ایرانی و تحولات آینده را دنبال می‌کند و در چشم‌اندازی 5 ساله وظایف و اهداف خود را بر مبنای آموزه‌های اسلامی و با توجه به راهبرد سند دانشگاه اسلامی پایه‌گذاری کرده و بر همین اساس به‌دنبال بازیابی هویت و جایگاه اصلی یک زن تراز اسلام در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی، معنوی، اجتماعی و علمی بوده و از طرف دیگر وظایف اصلی یک زن را به‌عنوان کانون حیاتبخش جامعه فراموش نکرده است.


نفیسه فیاض‌بخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور سال گذشته به‌منظور برداشتن گام‌های مؤثر در زمینه زن و خانواده، نمایندگان استان‌های دانشگاه آزاد اسلامی را به‌عنوان مسئول دفتر امور زنان و خانواده در هر استان منصوب کرد.


گروه استان‌های خبرگزاری آنا به‌منظور پیگیری اهداف دفاتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در استان‌ها و تشریح ظرفیت‌ها و فعالیت‌های حوزه زنان و خانواده با مسئولان مربوط گفت‌وگو کرده است که در این سلسله گفت‌وگوها و در این شماره گفت‌وگو با مریم زیبایی‌نژاد مسئول امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس را می‌خوانیم.




بیشتر بخوانید:


نقش محوری خانواده در سیاست‌گذاری‌های کشور مغفول مانده است


لزوم وضع قوانین تسهیل‌گرا در راستای تحکیم بنیان خانواده




آنا: آسیب‌ها و چالش‌های حوزه زنان و خانواده در جامعه کنونی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


زیبایی‌نژاد: در جامعه امروز، مهم‌ترین چالش  و آسیب، فراهم نبودن شرایط برای ازدواج دختران و پسران است که این مسئله باعث سست شدن نظام خانواده نیز می‌شود، گران‌شدن خانه و حتی هزینه‌های اجاره و موارد دیگر از این قبیل باعث می‌شود که پسران تن به ازدواج ندهند و دختران نیز مورد مناسب برای ازدواج نداشته باشند و این امر هم از نظر عاطفی و هم از ابعاد دیگر مشکلات زیادی را برای خانواده‌ها و درپی آن، جامعه به‌وجود می‌آورد.


وضع اقتصادی نامناسب باعث می‌شود که آقایان به‌عنوان مسئول خانواده مجبور شوند برای تأمین مخارج خانواده غیر از کار اصلی خود به کارهای دیگر بپردازند تا خانواده را تأمین کنند و این باعث می‌شود که از کارهای فرهنگی و عاطفی برای خانواده بازمانند و این خود یک آسیب جدی برای خانواده است.


موضوع دیگر اشتغال زنان در بیرون از خانه است که اگر درست برنامه‌ریزی نشود، می‌تواند آسیب‌های غیرقابل جبرانی برای زن و خانواده داشته باشد.


آنا: درباره ظرفیت زنان و خانواده در استان متبوعتان و نقش دانشگاه آزاد اسلامی بگویید.


زیبایی‌نژاد: در استان فارس بانوان در حوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و .. فعالیت‌های چشمگیر و قابل ملاحظه‌ای دارند و در دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس، بانوان بسیار توانمندی فعال‌اند و در حوزه‌های مختلف علمی، پژوهشی و فرهنگی فعالیت می‌کنند، دانشگاه آزاد نیز زمینه‌های لازم را برای رشد آنان فراهم آورده است.


آنا: برنامه‌های دفتر امور زنان و خانواده  استان متبوع خود را برشمارید.


زیبایی‌نژاد: در دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس برنامه‌های متنوع و بی‌شماری نه تنها در حوزه زنان و خانواده بلکه در حوزه‌های دیگر انجام‌گرفته است که در اینجا فرصت نام بردن از همه آنها نیست؛ اما بعضی از برنامه‌های شاخص در چند ماه گذشته عبارتند از کرسی‌های آزاداندیشی در مورد  ازدواج، خانواده و بررسی آسیب‌های خانواده، مشاوره رایگان تحصیلی، عاطفی، خانوادگی، تربیتی و مسائل قبل از ازدواج برای دانشجویان و خانواده آنان، کمک‌های مؤمنانه برای آزادکردن زندانیان زن جرائم غیر عمد، برگزاری مسابقات ورزشی، برگزاری کارگاه عفاف و حجاب برای استادان و کارکنان، برگزاری کارگاه با عنوان سبک زندگی اسلامی، برگزاری گفتمان انقلاب اسلامی در مورد خانواده، مسابقات  کتاب‌خوانی، نقاشی، خوشنویسی، شعر و ... که برای استادان، کارکنان و  دانشجویان و فرزندان آنان برگزار شده است.


آنا: راهکارها و پیشنهادهای شما برای رفع مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده چیست؟


زیبایی‌نژاد: شرایط لازم باید برای ازدواج جوانان (پسر و دختر) فراهم و قبل از ازدواج کلاس‌های آموزشی برگزار شود و برای انتخاب همسر مناسب راهنمایی‌ها و مشاوره لازم صورت گیرد. باید شرایط ازدواج آسان را برای جوانان در جامعه فراهم کرد که این کار باید با همکاری چند سازمان انجام شود و دانشگاه آزاد اسلامی به تنهایی نمی‌تواند این کار را انجام دهد و مهم‌تر آنکه موقعیت زنان به عنوان نیمی از افراد جامعه باید تثبیت شود و این در صورتی امکان‌پذیر است که آنان بدانند باید به‌عنوان یک زن چه نقشی در جامعه که خانواده نیز جامعه‌ای کوچک است، ایفا کنند، چنان‌که نگاه اسلام به زن یک نگاه جامع است که هم ارزش‌های الهی و هم منطقی زن لحاظ شده است، ما زنان باید هویت حقیقی خود را بشناسیم و در راستای آنچه خداوند متعال در مسیر کمال برای بانوان برنامه‌ریزی کرده است، پیش برویم.


آنا: رویکردهای مد نظر دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


زیبایی‌نژاد: دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی با حمایت دکتر طهرانچی و راهنمایی‌های دلسوزانه فرزاد جهان‌بین معاون فرهنگی و دانشجویی و با تلاش و پیگیری‌های مسئولان دفتر خوب درخشیده و همکاران مسئول امور زنان و خانواده نیز بسیار فعال‌اند و برنامه‌های خیلی خوبی در حوزه زنان و خانواده در حال انجام است و در این مدت کوتاه همه توانستیم با حمایت‌ها، فعالیت‌های مفیدی را در استان فارس داشته باشیم.


آنا: ارزیابی شما از طرح تعالی درس دانش خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟


زیبایی‌نژاد: درس دانش خانواده را اگر دانشجویان صرفاً به‌عنوان درسی که باید بگذرانند و نمره‌ای از آن کسب کنند، نگاه کنند، شاید نتیجه‌ای از آموزش آن حاصل نشود؛ اما اگر استادان، انگیزه‌های لازم را در دانشجویان به وجود آورند و آموزش‌های لازم و مفید را به آنان بدهند، می‌تواند بهترین درس باشد و مسئولان هم می‌توانند نتیجه‌ خوبی از آن بگیرند.


آنا: نقش دانشگاه آزاد اسلامی در بالابردن سطح علمی زنان جامعه چگونه بوده است؟


زیبایی‌نژاد: دانشگاه آزاد اسلامی با ایجاد رشته‌های متنوع باعث جذب حداکثری دانشجویان به‌ویژه زنان بوده و این امر خود در بالارفتن سطح علمی جامعه نقش بسزایی داشته است.


آنا: استفاده از فضای مجازی تا چه اندازه در حیطه فعالیت زنان و خانواده مؤثر بوده و هست؟


زیبایی‌نژاد: فضای مجازی هم می‌تواند برای خانواده که زنان هم عضوی از خانواده هستند، فرصت باشد و هم تهدید؛ اگر برای زنان جامعه، سازمان‌های مربوط و دانشگاه آزاد اسلامی برنامه‌های مدوّن داشته باشد، فضای مجازی می‌تواند کلاسی آموزشی در مسیر رشد و کمال باشد و در غیر اینصورت با توجه به تهاجم فرهنگی و برنامه‌ریزی‌هایی که بیگانگان برای سست شدن بنیادهای خانواده انجام می‌دهند، می‌تواند تهدیدی جدی باشد، باید اتاق فکر برای این کار تشکیل شود تا برای برنامه‌های مربوط به خانواده و زنان در فضای مجازی کاری اصولی و اساسی انجام گیرد و تهدیدها به فرصت تبدیل شود.


انتهای پیام/۴۱۱۷/4062/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب