الحیات: جهان به کام ایران میچرخد/ کلید حل بحران منطقه در دستان تهران است
بهگزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه «الحیات» در گزارشی به موضوع مذاکرات هستهای ایران و آمریکا پرداخت و نوشت: مبالغه نیست اگر بگوییم که جهان اکنون به کام ایرانیان میچرخد. «جان کری» وزیر امورخارجه آمریکا این روزها هر چند دقیقه یکبار به ساعتش نگاه میکند و به انتظار دیدار «محمدجواد ظریف» همتای ایرانیاش روز را شب میکند و سپس دوره میافتد تا در رایزنی با همپیمانانش «اعتماد خاطر» را توزیع کند.
بر اساس این گزارش، «الحیات» مینویسد: باوجود سخنرانی «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل در کنگره آمریکا و انتقاد از سیاستهای «باراک اوباما» رئیسجمهوری این کشور، واشنگتن تلاشی برای بازنگری در سیاستهایش نشان نداده است، موضوعی که بر نگرانی دوستان و همپیمانانش همچون عربستان افزوده است. در نهایت آمریکا گامی که میتواند برای دلواپسان جهان بردارد این است که برای «توافقی قابل دفاع» تلاش کند. گرچه میگویند تحریمهای اقتصادی ایران را تحت فشار قرار داده است ولی به نظر میآید این فشار نتوانسته است از پیشرفت برنامه هستهای این کشور جلوگیری کند.
این روزنامه عربستانی با بیان اینکه برخی ناظران معتقدند که غرب در سالهای گذشته به دلیل اهمیت دادن به موضوع هستهای در دام ایران افتاده است، مدعی شد: غرب باید در مواجهه با ایران به نقش این کشور در منطقه خاورمیانه بیش از پیش توجه میکرد. بسیاری از افرادی که در سالهای گذشته از تهران بازدید کردهاند معتقدند که توان هستهای ایران بیش از پیش افزایش یافته است. نخستین کاری که «اوباما» در این باره انجام داد، تضمین به ایران است که قصد اقدام نظامی علیه این کشور را ندارد و تغییر نظام در ایران ربطی به واشنگتن ندارد.
«الحیات» مدعی شد که ایران با برنامه هستهای، کشورهای غربی را به خود مشغول کرده است و از سوی دیگر به سرعت در حال تثبیت نقش منطقهای خود است. ایران همچنین در سایه مذاکرات هستهای قدم در راه تقویت نقش مرکزی خود در خاورمیانه برداشته است. تهران میتواند ساخت سلاح اتمی را به تعویق بیندازد اما تثبیت نقش منطقهای را نمیتواند به بعد موکول کند.
به نوشته «الحیات»، در سایه دلمشغولی قدرتهای غربی و بررسی پیشنهادها و انتظارات تهران در موضوع هستهای، ایران تغییرات بزرگی در منطقه ایجاد کرده است. یکی از مهمترین اقدامات ایران جلوگیری از سقوط نظام سوریه بود و بعد از آن نبرد این کشور به صورت کامل به عراق منتقل شده است. همچنین باید دانست که بدون همپیمانی همچون سوریه نقش ایران در لبنان کمرنگتر میشد. ایران متوجه شده بود که با از دست دادن همپیمانی همچون سوریه، دشمن تا نزدیکی مرزهایش نفوذ میکند به همین دلیل از همپیمانانش خواست تا با همکاری یکدیگر از دولت «بشار اسد» حمایت کنند.
این روزنامه عربستانی مینویسد: خاورمیانه روزهایی ایرانی را تجربه میکند. این موضوع را هر فردی که تحولات منطقه را دنبال میکند میتواند درک کند. این را با توجه به تحولات منطقه میتوان فهمید چنانکه اگر بخواهید «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهوری مستعفی یمن را به «صنعا» بازگردانید و مذاکره میان طرفهای یمنی را از سر بگیرید باید با سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس ایران توافق کنید و این توافق بدان معناست که ایران نقش بزرگی در یمن بازی میکند. از زاویهای دیگر، اگر بخواهیم نظام سوریه را قانع کنیم تا به پای میز مذاکره با مخالفان سوری بیاید و راهحل خروج از بحران این کشور بهطورجدی دنبال شود، باید با سردار «سلیمانی» به توافق دست یابیم و این توافق مستلزم آن است که اعتراف کنیم ایران بازیگر خارجی اصلی میدان سوریه است و کلید حل بحران سوریه در دستان تهران و نه مسکو قرار دارد.
اگر بخواهید «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهوری مستعفی یمن را به «صنعا» بازگردانید و مذاکره میان طرفهای یمنی را از سر بگیرید باید با سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس ایران توافق ک |
به نوشته «الحیات»، در لبنان گفتوگو میان «حزبالله» و جریان «المستقبل» با ریاست «میشل عون» و «سمیر جعجع» آغاز شده است و هر دو طرف میکوشند با نفوذ خود در سیاست این کشور نقشآفرینی کنند ولی موضوع این است که اگر توافقی با سردار «سلیمانی» انجام نشود، آنها نمیتوانند رئیسجمهوری جدید لبنان را ببینند و این توافق بدان معناست که ایران همچون سوریه نقشی استثنایی در لبنان ایفا میکند.
«الحیات» با بیان اینکه کلید آرامش و ثبات منطقه در دستان تهران و نه واشنگتن است، مینویسد: برای روشن شدن قدرت ایران همین موضوع کافی است که آمریکا پیش از ارسال مشاورانش به عراق برای تضمین سلامت آنها در این کشور از ایران اطمینان خاطر میگیرد.
این روزنامه عربستانی در پایان گزارش خود نوشت: برخی معتقدند که «فتوحات ایران» از قدرت منطقه بیشتر است و کشورهای عراق، سوریه، لبنان و یمن اگر میخواهند از بحران فاصله بگیرند باید میان اجزای داخلی (و سیاسی) خود با محور انقلاب اسلامی ایران توازن برقرار کنند. نباید فراموش کرد که روزهای پرتنش خاورمیانه به دلیل موضع برخی کشورها از جمله ترکیه، عربستان و کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس از بیم قدرت یافتن ایران ادامه پیدا خواهد کرد زیرا پذیرفتن نقش ایران در منطقه موضوعی است و پذیرفتن «رهبری ایران بر منطقه» موضوعی دیگر و این دو با یکدیگر تفاوت زیادی دارند.
انتهای پیام/