«دعوت» و «مثل ماه» دستپخت شبکه یک و سه برای افطار امسال/ تکلیف شبکه دو هنوز معلوم نیست
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، ماه مبارک رمضان همچون ایام نوروز یک مقطع زمانی خاص و پرارزش برای برنامهسازان و مدیران تلویزیون محسوب میشود. این اهمیت شامل برنامههای معارفی خاص این ماه، ویژهبرنامههای افطار و سحر، سریالهای مناسبتی و برنامههای ترکیبی و سرگرمکننده میشود.
امسال نیز و در فاصله یک هفته مانده به ماه مبارک رمضان، تکلیف سریالهای نوروزی مشخص شده است. به جز سریال «زیرخاکی» که برخلاف برنامهریزیهای اولیه به پخش ماه مبارک رمضان نرسید، سایر مجموعههای نمایشی طبق برنامه قبلی به آنتن میرسند.
یک «دعوت» دوباره در شبکه یک
اما ویژهبرنامههای افطار و سحر و به خصوص برنامههای زمان افطار نیز از دیگری مقاطع زمانی مهم در ماه مبارک رمضان برای مدیران تلویزیون است. سال گذشته شبکه یک سیما به روال سه سال اخیر خود، باز هم برنامه «دعوت» را با موضوع مفهوم خانواده و تقویت فرهنگ گفتوگو روی آنتن برد. برنامهای به تهیهکنندگی مجتبی کشاورز که محوریت آن با کارشناسش یعنی حجتالاسلام محمد برمایی بود.
«دعوت» در سالهای گذشته به مباحثی همچون شیوههای آشنایی منجر به ازدواج، امید در زندگی مشترک، تحکیم زندگی زوجین و ازدواج پایدار صحبت میکرد. دامنه موضوعی گفتگوهای این برنامه در سال گذشته وسیعتر شده و حفظ و تحکیم بنیان خانواده، محور شد. ضمن این که نقش همه اعضای خانواده در رسیدن به این امر مهم مورد بررسی قرار گرفت.
آنگونه که تهیهکننده برنامه «دعوت» سال گذشته در گفتوگویی با خبرنگار آنا عنوان کرد، این برنامه حاصل یک اتاق فکر حدوداً ۱۰ نفره است که اعضای آن در حوزههای مختلف تربیتی و فرهنگی، مسائل خانواده، آموزش و پرورش، جامعهشناسی، رسانه و سایر رشتههای مرتبط تخصص دارند. این اتاق فکر جلسات مرتبی را بیشتر به صورت مجازی و در مواردی هم به صورت حضوری دارند که در آنها سوژههای بررسی و نهایی میشود.
کشاورز همچنین گفته بود که بلافاصله پس از پایان برنامه در ماه مبارک رمضان سال ۹۹ برای «دعوت» سال آینده هم مسئلهیابی و نیازسنجی میشود. اتفاقی که نشان میداد سازندگان این برنامه نگاه بلندمدتی به ویژهبرنامه افطار شبکه یک سیما دارند. شنیدهها حاکی از آن است که تولید ویژهبرنامه افطار شبکه یک سیما امسال هم به عهده گروه سازنده دعوت گذاشته شده است. برنامهای که قرار است با برخی تفاوتهای شکلی و محتوایی و البته با همان دغدغههای قبلی روی آنتن برود.
در رمضان ۱۴۰۰ «محاکات» جای «مکث» را میگیرد؟
از سوی دیگر شبکه دو سیما، سال گذشته برنامه تولیدی و گفتگومحور «مکث» را به عنوان ویژهبرنامه افطار برگزید. در این برنامه به کارگردانی مریم نوابینژاد و تهیهکنندگی جواد فرحانی تعدادی از هنرمندان شناختهشده و خاطرهساز ازجمله مسعود کرامتی، سیما تیرانداز، الهام پاوه نژاد، امین زندگانی، گیتی خامنه، مریم سعادت و ... میزبان مهمانانی میشدند که قصه های جذاب اجتماعی راکه اغلب ارتباطی با موضع کرونا داشت را روایت میکردند. این برنامه در واقع گپ و گفتی میان این هنرمندان و افرادی محسوب میشد که کرونا، زندگی و شرایط خاصی برایشان ایجاد کرده بود. «مکث» مسائل مختلف اجتماعی را از زاویه تغییرات و پیامدهایی که بیماری کرونا داشته بررسی میکرد.
اگر چه دامنه کرونا و پیامدهای نامطلوب آن تا ماه رمضان امسال نیز ادامه پیدا کرد اما نوابینژاد به عنوان کارگردان این برنامه با یک تغییر مسیر جزئی از اسفند سال ۱۳۹۹ برنامه «محاکات» روی آنتن برد. برنامهای که همچون «مکث» محوریت خود را بر مبنای روایت فراز و نشیبهای زندگی مردم قرار داده بود. هرچند در ایام نوروز مهمانان «محاکات» از میان چهرههای شناختهشده انتخاب شدند و این بار این مشاهیر بودند که از موانع، سختیها و اتفاقات تلخ و شیرین زندگی خود میگفتند.
هنوز مشخص نیست که آیا محامکات هم مانند «مکث» در جایگاه برنامه افطار شبکه دو قرار میگیرد یا نه اما شبکه سه هم مانند شبکه یک سیما ترجیح داده است که خطر نکرده و سکان برنامه افطار خود را به گروه سازنده سال گذشته بدهد. جایی که برنامه «مثل ماه» به تهیهکنندگی ابراهیم آشتیانی و اجرای رسالت بوذری در حالی روی آنتن رفت که همچنان سایه سنگین برنامه «ماه عسل» بر کنداکتور ماه رمضان این شبکه سنگینی میکرد.
«مثل ماه» و سایه همچنان سنگین «ماه عسل»
مخاطبان پیگیر شبکه سه برای ۱۲ سال «ماه عسل» را همچون مهمانی در کنار سفره افطار خود میدیدند، اما احسان علیخانی مجری و تهیهکننده این برنامه از سال ۱۳۹۸ ترجیح داد با تولید برنامه «عصر جدید» مسیر تازهای را دنبال کند و پرونده «ماه عسل» حداقل برای چند سال بسته شد.
در ماه رمضان سال ۱۳۹۸ قرار بود بنیامین بهادری مجری ویژهبرنامه افطار شبکه سه شود که ساعتی مانده به اولین نوبت پخش، لغو شد تا در میان شگفتی این باکس مهم و پربیننده شبکه سه در اولین سال غیبت «ماه عسل» خالی بماند.
سال گذشته «مثل ماه» با اجرای رسالت بوذری روی آنتن شبکه سه رفت. چهرهای که در سالهای اخیر با اجرای برنامه «مخاطب خاص» شبکه سه نامبردار شد. مخاطب خاص یک برنامه معارفی با محوریت زیارت و ارتباط با حرم اباعبدالله (ع) و عتبات عالیات بود که به صورت زنده از معارف و مناسک زیارت در آن گفتوگو میشد. غیر از برنامههای معارفی و مناسبتی، بوذری چند سال پیش اجرای «شبهای روشن» از شبکه دو سیما را نیز برعهده داشت.
آنگونه که هادی آشتیانی تهیهکننده «مثل ماه» در گفتوگو با خبرنگار آنا عنوان کرده است، امسال هم این برنامه با اجرای بوذری روی آنتن شکبه سه خواهد رفت. البته که تغییراتی هم در دکور و شیوه اجرای برنامه و ماهیت آن رقم خواهد خورد که آشتیانی جزئیات آن رابه زمان پخش برنامه موکول کرد.
به اینترتیب به نظر میرسد مدیران تلویزیون خطر نکرده و در طراحی کلی ویژهبرنامههای افطار شبکههای مختلف سیما به قالبهای پیشین بسنده کردهاند. حال باید دید که سازندگان این برنامه در پرداختن به این قالبهای کلی چه شیوههای جدیدی را در پیش خواهند گرفت.
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/