دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 فروردين 1400 - 00:05

قایق‌های تندرو سپاه؛ صدای آمریکایی‌ها را درآورد

امروزه، عرصه نظامی در آب‌های خلیج‌فارس به نظر تا حدود زیادی متفاوت می‌آید. دیگر هیچ مأموریت نظامی در خلیج‌فارس یا تنگه هرمز و دریای عمان به تمرین‌های نظامی کلاسیک که در آن تهدیدها محدود و مشخص هستند، نیاز ندارد.
کد خبر : 570640
قایق تندرو

گروه سیاسی خبرگزاری آنا-امید فعال؛ «نیروی دریایی ایران سرآمد (نیروهای دریایی منطقه) خلیج‌فارس است. این نیروی دارای تعداد بسیاری قایق‌های کوچک و مین‌های دریایی است که باعث می‌شود در جریان هر نبردی، آزادی حرکت و جابجایی برای حریف دشوار شود»؛ این جمله، بخشی از سخنرانی ژنرال مارک میلی پیرامون قدرت نیروی دریایی ایران است.


نیروی دریایی یکی از عوامل مهم بازدارنده در تهاجم کشورهای متخاصم است و ابرقدرت‌ها در جهت حفظ سلطه خود بر جهان، سعی کرده‌اند تا با ایجاد یک نیروی دریایی قوی، امور نظامی و اقتصادی جهان را تحت سیطره خود قرار دهند.


برای مثال نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا، قدیمی‌ترین نیروی ارتش این کشور است و بریتانیا با بهره‌گیری از آن، برای سالیان متوالی، کشورهای مختلف را مستعمره خود کرد.


جمهوری اسلامی ایران نیز برای حراست و حفاظت از کیان مرزهای خود و بر اساس منویات رهبر معظم انقلاب، یک قوه دریایی در نیروهای مسلح تشکیل داد.


امروزه این قوه دریایی متشکل از نیروی دریایی سپاه پاسداران، ارتش با پشتیبانی قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا است؛ بنا بر تفکیک وظایف دو نیروی دریایی سپاه و ارتش، سپاه پاسداران با داشتن سامانه‌ها و تجهیزات منحصربه‌فرد نظیر شناورهای تندرو و موشک‌انداز، سامانه‌های موشکی و هواپیماهای بدون سرنشین مسئول تأمین امنیت و حراست از منافع جمهوری اسلامی ایران در خلیج‌فارس و تنگه استراتژیک هرمز شد و نیروی دریایی ارتش نیز با در اختیار داشتن شناورهای سنگین، ناوها و ناوشکن‌های موشک‌انداز که برخی از آن‌ها توانایی حمل بالگرد را نیز دارند، در منطقه دریای عمان و آب‌های آزاد و بین‌المللی به انجام مأموریت می‌پردازد.


بر این اساس، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مأمور شد تا با استفاده از قایق‌های تندرو، امنیت نیروی‌های متجاوز را در خلیج‌فارس به مخاطره بی‌اندازد.


قایق‌های تندرو سپاه؛ صدای آمریکایی‌ها را درآورد


مدیرعامل سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع دراین‌باره گفت: «در حوزه شناورهای تندرو جزو ۵ کشور اول دنیا هستیم که قابلیت طراحی و ساخت قایق‌های تندرو موشک‌انداز با سرعت بیش از ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت را داریم.»


با استناد به تجربه‌های موفق در عملیات دریایی، استفاده از قایق‌های تندرو به‌عنوان دکترین عملیاتی کارآمد و کم‌هزینه در نبردهای دریایی تثبیت شد و پایه فعالیت‌های دریایی ایران در خلیج‌فارس و تنگه هرمز با ورود یگان‌هایی از قایق‌های تندرو رقم خورد.


دریادار علی فدوی در خصوص اهمیت شناورهای تندرو در حوزه رزم دریایی می‌گوید: «شناورهای تندروی زیادی در دنیا وجود دارد که رکورددار آن‌ها یک محصول ایتالیایی با سرعت ۱۳۶ نات (نزدیک به ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت) است اما این مهم نیست، مهم شناورهای تندروی نظامی است که با سرعت ۶۰ نات، مجهز به انواع تسلیحات از جمله موشک؛ راکت، اژدر، توپ و ... باشد.»


حسین الامین در مقاله‌ای با عنوان «ایران در آب‌های خلیج‌فارس؛ قدرتی غیر کلاسیک» که در روزنامه الاخبار (لبنان) چاپ شد، نوشت: «امروزه، عرصه نظامی در آب‌های خلیج‌فارس به نظر تا حدود زیادی متفاوت می‌آید. دیگر هیچ مأموریت نظامی در خلیج‌فارس یا تنگه هرمز و دریای عمان به تمرین‌های نظامی کلاسیک که در آن تهدیدها محدود و مشخص هستند، نیاز ندارد. ایران امروز تسلیحات بسیاری در اختیار دارد از جمله مین‌های دریایی، زیردریایی‌های مجهز به اژدر و سکو موشک‌های دریایی ضد کشتی به‌علاوه تعداد فراوانی قایق‌های تندرو.»


 در سال‌های پس از جنگ و در دهه ۱۳۸۰، شناورهای پرسرعت سپاه، به اژدر و موشک کروز نیز مجهز و در تعداد انبوه تولید شدند؛ عاشورا، ذوالفقار، طارق، قادر، ناصر، یا مهدی و سراج از جمله معروف‌ترین شناورهای تندرو ایران به‌حساب می‌آیند.


قایق‌های تندرو سپاه؛ صدای آمریکایی‌ها را درآورد


اندیشکده صهیونیستی «مرکز مطالعات عمومی» در بخشی از گزارش خود پیرامون قایق‌های تندرو ایرانی می‌نویسد: «ایران در حال توسعه انواع هواپیماهای بدون سرنشین گشت زنی و رزمی، قایق‌های بدون سرنشین مجهز به «جی. پی. اس» (سامانه موقعیت‌یاب) برای رقابت با نیروی دریایی و هوایی آمریکا، عربستان و اسرائیل است. ایران در پی این است که با ارتقاء توانایی این جنگ‌افزارها، با قایق‌های تندروی باسرنشین و بدون سرنشین و موشک‌های خود به کشتی‌های جنگی آمریکا حاضر در منطقه حمله کند. ورود قایق‌های بدون سرنشین تندرو در عرصه نبرد، تهدید جدیدی علیه نیروی دریایی و منابع گازی‌ اسرائیل در دریای مدیترانه است.»


نشریه آمریکایی نشنال اینترست با اشاره به افزایش تنش بین تهران-واشنگتن در خلیج‌فارس نوشت که نیروی دریایی ایران همچنان تهدیدی علیه نیروهای آمریکایی و حتی ناوهای هواپیمابر آن هستند.


دو موسسه تحقیقات نظامی Armedforces و GlobalFirePower با بررسی ناوگان دریایی نظامی کشورهای خلیج‌فارس آن‌ها را بر اساس تعداد ناوشکن، ناوچه، زیردریایی، کشتی مین‌روب، قایق تندرو، کارکنان و... رده‌بندی کردند که ایران در خلیج‌فارس قدرتمندترین ناوگان نظامی دریایی را دارا است.



قایق‌های تندرو سپاه؛ صدای آمریکایی‌ها را درآورد



بارها مقامات آمریکا به ناتوانی خود در مقابله با قایق‌های تندرو ایرانی اظهار کرده‌اند؛ برای مثال در فروردین ۹۹، نیروی دریایی سپاه پاسداران در پاسخ به تنش‌آفرینی امریکا و تلاش یک فروند جنگنده آمریکایی که به حریم هوایی ایران تجاوز کرده بود تا فاصله بسیار نزدیک به ناوشکن‌های آمریکایی در خلیج‌فارس نزدیک شدند و گشت زنی کردند.


آمریکا نیز در راستای مقابله با راهبرد دریایی ایران، هرساله اقدام به برگزاری مانورهایی می‌کند و بخشی از هدف مانور سالانه نیروی هوایی آمریکا، پاسخگویی به این پرسش است که نیروی دریایی چطور باید با حملات ناگهانی قایق‌های تندرو مقابله کند.


از سال ۲۰۱۲ پنتاگون آپاچی‌ها را به مأموریت‌های دریایی خلیج‌فارس وارد کرد. آپاچی مجهز به موشک هدایت‌شونده هل ‌فایر، راکت‌انداز هایدرا و مسلسل سنگین ۳۰ هستند و مقامات آمریکا بر این باورند که این آپاچی‌ها می‌توانند قایق‌های تندرو ایرانی را نابود ‌کنند.


البته این کشور در سال ۲۰۱۴، اقدام به آزمایش یک نوع موشک، مخصوص مقابله با قایق‌های تندرو کرد که موفق ظاهر نشد. باید از نیروهای آمریکایی سؤال کرد که ناوهای نظامی این کشور، هزاران کیلومتر دور از خاک خود در آب‌های خلیج‌فارس چه می‌کنند؟


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب