بررسی تصمیمات مسئولان بر روی خودروی داخلی/ بهار 1400 خودرو گران میشود یا ارزان؟
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بازار خودرو که از سال 97 به دنبال اعمال دور جدید تحریمهای دولت آمریکا علیه ایران و خروج شرکتهای خودروساز خارجی در سراشیبی میزان عرضه و جهش قیمتی قرار گرفته بود بالاخره در نیمه دوم سال 99 و با رسیدن تقویم روز شمار به آبان ماه وارد سراشیبی سقوط شد به طوریکه قیمت خودروها در بازار داخلی در آبان ماه نسبت به مهر 99 حدود 19 درصد کاهش یافت.
پیروزی موج خوش بینانه بر دیدگاه بدبینانه مبنی بر تشدید تحریمها با انتخاب دوباره دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالت متحده آمریکا در بین فعالان اقتصادی منجر به کاهش آثار روانی متغیرهای غیراقتصادی و ریسکها و انتظارات تورمی در تمام بازارهای داخلی به ویژه خودرو شد.
روند نزولی آغاز شده در آبان ماه به آذر 99 نیز سرایت کرد و قیمتها در بازار خودرو در آذر ماه نسبت به آبان ماه 8.5 درصد کاهش یافت.
روند نزولی قیمتها به دی ماه نیز رسیده و باعش شد نرخها در بازار خودرو نسبت به ماه قبل (آذر 99) 10 درصد دیگر افت کند.
به رغم افت 37.5 درصدی قیمت خودرو در بازه زمانی بین آبان تا دی 99، مجدد با شکل گیری انتظارات تورمی و ریسکهای غیراقتصادی که ریشه در آینده نامعلوم توافق هستهای و بازگشت آمریکا به برجام داشت بار دیگر بازارهای ارز، سکه، طلا، بورس، مسکن و خودرو با رشد قیمتی در بهمن 99 روبرو شدند.
شاخص قیمت در بهمن 99 نسبت به ماه قبلش یعنی دی در بازار ارز 19 درصد، در بازار سکه 17درصد، در بازار خودرو 10 درصد، در بازار سهام 8 درصد و در بازار مسکن 4 درصد رشد داشت.
زنگ خطر بازگشت دلالان و سفته بازان در بازارهای داخلی در حالی به صدا در آمده بود که تغییر رویکرد دولت آمریکا درباره فعال سازی مکانیسم ماشه علیه ایران مجدد از سرعت ماشین سرمایههای سرگردان در بازارهای ایران به ویژه بازار خودرو کاست و باعث شد بازار ارز به عنوان قطب نمای بازار خودرو با کاهش نوسانات و رسیدن به شرایط تقریبا باثبات، بیرونقی را به بازار خودرو در روزهای پایانی سال هدیه کند.
به طوریکه برخلاف روال همه ساله در ماه اسفند به جز سال 98 که به دلیل شیوع کرونا بازار خودرو تعطیل شده بود امسال تقاضای سنتی خرید و فروش یا نو کردن ماشین در آستانه سال 1400 و آغاز سفرهای نوروزی به علت محدودیتهای کرونایی اعمال شده بر ترددهای برون شهری و جادهای کاملا محدود و به تعداد انگشتان دست رسیده است.
البته طبق نظر کارشناسان کاهش چشمگیر نوسانات نرخ ارز و به نوعی ثبات حاکم بر این بازار در روزهای پایانی سال بر بیرونقی و رکود حاکم بن این بازار خودرو اثرگذار بوده است.
فارغ از متغیرهای غیراقتصادی که به عنوان عوامل روانی کوتاه مدت میتواند بر اقتصاد هر کشور در حال توسعهای به ویژه کشور ما موثر باشد آنچه حائز اهمیتتر است وضعیت کلان اقتصادی کشور یعنی اقتصاد داخلی است که در رأس آن نرخ تورم خودنمایی میکند.
سیاست گذار میتواند با مهار و کنترل نرخ تورم و نرخ ارز از آثار روانی شوکهای غیراقتصادی و انتظارات تورمی بر بازارهای داخلی بکاهد تا بتواند ضمن خروج تقاضای غیرمصرفی از ورود آنها نیز ممانعت کند.
سعید موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاهداران نیز در این باره میگوید بازار خودرو هم پتانسیل جهش قیمت و هم پتانسیل سقوط قیمت را دارد، اگر نرخ ارز به ثبات برسد و دیگر شاهد نوسانات قابل توجه آن نباشیم میتوانیم کاهش قیمت را برای محصولات خودروسازان پیش بینی کنیم.
انتهای پیام/4133
انتهای پیام/