دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 بهمن 1399 - 10:00

ساخت رادیو تلسکوپ «آرایه کیلومتر مربعی» آغاز شد

پیاده‌سازی پروژه «آرایه کیلومتر مربعی» که برنامه اقدام مشترکی شامل تعداد زیادی رادیو تلسکوپ است به زودی آغاز خواهد شد.
کد خبر : 561837
SKA_1280p.jpg

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،  پروژه «آرایه کیلومتر مربعی» که برنامه اقدام مشترکی شامل تعداد زیادی رادیو تلسکوپ است نزدیک به سه دهه رویای ستاره‌شناسان بوده است. به زودی برنامه پیاده‌سازی این پروژه رسماً با عنوان رصدخانه آرایه کیلومترمربع(SKAO) شروع به کار خواهد کرد. اواخر ژانویه معاهده‌ای که توسط شش کشور عضو این پروژه تصویب شده بود، لازم الاجرا شد. شورای اداره پروژه، با حضور نمایندگان شش کشور تصویب‌کننده و 10 عضو دیگر به عنوان ناظر، برای اولین بار ملاقات می‌کنند تا SKAO  به صورت رسمی شکل بگیرد.   


طبیعتاً هدف این است که بزرگترین رصدخانه رادیویی جهان ساخته شود. چشم‌انداز اولیه این بود که این پروژه در منطقه‌ای با مساحت حدوداً 1 کیلومتر مربع بنا شود. در حال حاضر این پروژه 2 میلیارد یورویی در دو نقطه تقسیم شده است: 130،000 آنتن سیمی در صحرای استرالیای غربی برای جمع آوری سیگنال‌های با فرکانس پایین و 130 دیش در آفریقای جنوبی برای فرکانس‌های بالاتر که به آرایه 64 دیشی MeerKAT  آن کشور اضافه خواهد شد.


در هر دو حالت، گیرنده‌ها در هسته‌های متراکم و اجزایی با امتداد صدها کیلومتر مرتب شده‌اند. سیگنال‌هایی که توسط گیرنده‌های در فواصل بالا به صورت دیجیتالی ترکیب می‌شوند، به وضوح به دقت و حساسیت بالایی دست پیدا می‌کنند. این تلسکوپ با چنین پتانسیل جمع‌آوری فوتونی‌، می‌تواند اولین ستاره‌ها و کهکشان‌های جهان هستی را رصد کند، اثرات مغناطیس کیهانی و گرانش را مطالعه کند و حتی به نشانه‌های تمدن‌های فرازمینی گوش دهد.


روز گذشته، ستاره شناس فیلیپ دایموند(Philip Diamond) رئیس یک انجمن نجوم غیرانتفاعی انگلیسی که مدیریت پروژه را بر عهده داشت به عنوان مدیرکل جدید SKAO انتخاب شد. اعضای اصلی پروژه SKAO در حال حاضر شامل انگلیس، آفریقای جنوبی، استرالیا، ایتالیا، هلند و پرتغال هستند.  


انتهای پیام/4160


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب