کووید-19چه نکاتی به روزنامهنگاران علم آموخت؟
به گزارش خبرنگار حوزه رسانه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از universityworldnews، پاندمی کرونا، رسانهها را با موضوعات پیچیده علوم پزشکی مواجه کرده و درک روزنامهنگاران را نسبت به آمار و اطلاعات مربوط به بیماریهای همهگیر به چالش کشیده است.
گزارش رسانهها از کووید-19 اغلب منجر به انتقاد دانشمندان در مورد عدم درک روزنامهنگاران از مسائل پیچیده پزشکی شده است، در حالیکه متخصصان آمار و اقتصاددانان، روزنامهنگاران را به سوءتعبیر آمار همهگیری متهم میکنند.
این همهگیری بر جنبههایی از علوم مربوط به بهداشت و درمان تأکید دارد که ژورنالیستها بهویژه ژورنالیستهای علم باید به آن توجه کنند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود:
علوم موجود در کتابهای مرجع با علوم پیشتاز متفاوت است
هنری بائر در کتاب «سواد علمی و اسطوره» بین متون موجود میان کتابهای مرجع و علوم پیشتاز تمایز قائل است که این تمایز در نحوه گزارشدهی در ارتباط با کرونا مؤثر است.
علوم موجود در کتابهای مرجع علومی تثبیتشده و دانش علمی مستقر است، درحالیکه علوم پیشتاز همچنان در جریان بوده و نتایج آن غالباً نامشخص و تأیید نشده است.
ژورنالیستها به ندرت در خصوص علوم تثبیتشده در کتابها گزارشی ارائه میدهند چون دیگر خبر جدیدی در آن وجود ندارد و در عوض به ارائه گزارشهایی از علوم پیشتاز و پیشرفته میپردازند که همواره با تحولات جدید سرو کار دارد و اغلب از واژه کشف جدید سخن بهمیان میآورند.
میانهروی، انصاف و شواهد
یک اصل در روزنامهنگاری منصفانه وجود دارد که میگوید اجازه بدهید صدای طرف مقابل شنیده شود که این مهم مستلزم آن است که هر گزارشی نسبت به همه طرفها منصف و متعادل باشد.
این اصل تعادل و میانهروی بخشی از موارد اخلاقی اکثر سازمانهای رسانهای است.
آنچه در گزارشهای علمی مورد توجه قرار میگیرد کمی متفاوت است زیرا روزنامهنگاران بهویژه در حوزه علم با شواهد بهعنوان یک جنبه حیاتی از گزارش مواجه هستند؛ جایی که روزنامهنگار باید «از علم وام بگیرد» تا «واقعیتها یا واقعیتهای احتمالی را از میان ادعاهای مختلف بیرون بکشد.»
ژورنالیست علمی باید سعی کند تا در ارتباط با تمامی شواهد همچون دانشمندان براساس یک روش و قانون یکسان قضاوت کند.
بوریس رونزبرگر در مقالهای در ارتباط با بحث تعادل و توازن در روزنامهنگاری علم مینویسد، آنچه هر روزنامهنگار باید درباره علم و روزنامه نگاری علم بداند نیازمندی به شواهد قابل اطمینان است؛ علم نیازمند شواهد است که در این میان برخی از برخی دیگر ارزشمندتر هستند و اقتدار روزنامهنگار در پوشش علم بهمعنی وزن دادن برابر به هر دو طرف بحث نیست بلکه بهمعنی تقسیم وزن براساس توازن بین شواهد است.
گزارشگر علم مانند دانشمندان یک الزام اخلاقی دارد که آن وزن دادن و توجه کردن به همه شواهد است؛ در حالیکه انتشار اطلاعات نادرست در سیاست در فضای اینترنت زیاد جریان دارد، اطلاعات نادرست پزشکی نسبت به آن بیشتر است و گسترش اطلاعات دروغ در این حوزه همواره باید مورد توجه روزنامهنگار علم قرار گرفته و آن را به مثابه شواهد علمی در نظر نگیرد.
درک سود و مزایای پدیدههای اجتماعی
اغلب در بین مردم و روزنامهنگاران یک پدیده بهدرستی درک نمیشود و آن این است که هر فناوری و تکنولوژی جدید با خود ریسکها و همچنین مزایایی را دارد؛ در نتیجه امن و مؤثر بودن یک دارو، دستگاه و یا اعمال یک فرآیند جدید نسبی است.
این غیرمنطقی است که گفته شود چیزی صد در صد ایمن و مؤثر است. تصمیماتی که براساس سیاستگذاریها اتخاذ میشود میبایست مزایا و ریسکهای علم را متعادل کند.
در قرن پانزدهم میلادی اصلی با عنوان پاراسلسوس ( نام پزشک سوئیسی) مطرح شد که میگفت همه مواد شیمیایی، سمی هستند اما دوز مناسب، یک سم را از دارو متمایز میکند.
با توجه به تمام مطالبی که در بالا به آنها اشاره شد، باید دانست یکی از شدیدترین بحثهایی که امروز مطرح میشود اطلاعات غلطی است که در زمان همهگیری کووید-19 در ارتباط با واکسن کرونا از سوی جنبش ضدواکسیناسیون مطرح میشود و تا زمان در دسترس قرار گرفتن آن نیز همچنان ادامه خواهد داشت.
روزنامهنگاران علم غالباً بین فعالان ضد واکسن کرونا که تلاش میکنند تا افکارعمومی را از طریق رسانهها تحت تأثیر قرار دهند و دانشمندانی که بهدنبال آن هستند تا پیام مبنی بر ایمن بودن این واکسنها را ارائه دهند قرار دارند و مداخله آنها در این میان اظهارنظر و دخالت در سلامت عموم است؛ بهعنوان مثال کووید-19 برای روزنامهنگاران همواره یک چالش خواهد بود تا این آگاهی را در میان جامعه ایجاد کنند که واکسیناسیون این بیماری ایمن است و فشارهایی که از بابت مضر بودن هرنوع واکسنی مطرح میشود بهدلیل ملاحظات سیاسی است، بنابراین فاصله زیادی میان ژورنالیسم علم و دیگر ابعاد ژورنالیسمی و حوزه رسانهای برای آگاهی رسانی به جامعه در بخش اطلاعات علمی دقیق وجود دارد.
انتهای پیام/4105
انتهای پیام/