دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 بهمن 1399 - 09:47

واکسن تک‌دوز کرونا با استفاده از نانوذرات امکان‌پذیر است

یکی از اشکالات وارد شده به 2 واکسن ضدکرونایی که در حال حاضر در برخی کشورها استفاده می‌شود، 2 دوز بودن آن است. به تازگی محققان نشان دادند که با استفاده از نانوذرات می‌توان واکسن تک‌دوز ساخت.
کد خبر : 558268
nanonews-20210120-151658.jpg

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ستاد نانو، در سراسر جهان، کارکنان مراقبت‌های بهداشتی و گروه‌های پرخطر شروع به دریافت واکسن کرونا می‌کنند تا امید به بازگشت به شرایط عادی در میان بیماری کرونا افزایش یافته تا زنده بمانند.


بااین‌حال، واکسن‌های مجاز برای استفاده اضطراری در آمریکا نیاز به دو دوز تزریق دارند، که می‌تواند مشکلاتی برای افراد داشته باشد چراکه دو مرتبه باید تزریق انجام شود تا اثربخشی لازم را داشته باشد.


به‌تازگی محققان مقاله‌ای در ACS Central Science منتشر کردند که در آن جزئیات مربوط به ساخت واکسن نانوذره‌ای درج شده است که پس از تنها یک دوز تزریق، پاسخ آنتی‌بادی خنثی‌کننده ویروس را در موش‌ها ایجاد می‌کند. درواقع این واکسن تنها به یک‌بار تزریق نیاز دارد.


هدف اصلی تزریق واکسن ضدکرونا، تولید پروتئین سنبله است که برای ورود SARS-CoV-۲ به سلول ضروری است. دو واکسنی که فعلاً در آمریکا مجوز دریافت کرده‌اند، واکسن‌های mRNA هستند که باعث می‌شوند سلول‌های انسانی به‌طور موقت پروتئین سنبله را تولید کرده و باعث ایجاد پاسخ ایمنی و تولید آنتی‌بادی شوند. اما این واکسن‌ها دو دوز باید تزریق شوند که یک ویژگی نه‌چندان مطلوب برای واکسن محسوب می‌شود.


پیتر کیم و همکارانش رویکرد دیگری را به کار گرفتند. آنها واکسنی متشکل از چندین نسخه از پروتئین سنبله روی نانوذرات فریتین را به کار گرفتند. فریتین یک پروتئین ذخیره‌کننده آهن است که در بسیاری از موجودات وجود دارد و در یک مرحله خودآرایی به‌صورت یک نانوذره بزرگ‌تر درمی‌آید. پروتئین‌های دیگر مانند آنتی‌ژن‌های ویروسی را هم می‌توان در فریتین قرار داد، به‌طوری‌که هر نانوذره چندین نسخه از پروتئین را با خود به همراه داشته باشد، که این کار نسبت به یک نسخه، پاسخ ایمنی قوی‌تری ایجاد می‌کند.


محققان پروتئین سنبله و DNA فریتین را باهم ترکیب کرده و سپس پروتئین ترکیبی را در سلول‌های پستانداران بیان کردند. فریتین به‌صورت نانوذرات خودآرایی داده که هرکدام دارای هشت نسخه از تریمر پروتئین سنبله هستند. این تیم ذرات سنبله / فریتین را به موش تزریق کردند. پس از یک‌بار واکسیناسیون، موش‌ها آنتی‌بادی خنثی‌کننده تولید کردند که حداقل دو برابر بیشتر از میزانی بود که در پلاسمای افراد بهبودیافته از بیماری کرونا دیده شده بود، و به‌طور قابل‌توجهی بالاتر از موش‌هایی بود که فقط با پروتئین سنبله ایمن شده بودند. ایمن‌سازی دوم ۲۱ روز بعد نیز باعث افزایش سطح آنتی‌بادی می‌شود.


محققان می‌گویند اگرچه این نتایج باید در آزمایش‌های بالینی انسانی تأیید شود، اما آنها نشان دادند که نانوذرات سنبله/فریتین می‌تواند راهبردی مناسب برای واکسیناسیون تک دوزه علیه کرونا باشد.


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب