تاریخ معاصر نشان داده هزینه سازش بیشتر از مقاومت است/ مروری بر ۱۰ تجربه تاریخی
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سومین نشست از سلسله نشستهای تبیین مکتب سلیمانی به همت مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی با حضور حجتالاسلام مهدی ابوطالبی، رئیس مرکز آموزشهای آزاد مؤسسه امام خمینی (ره) برگزار شد.
حجتالاسلام مهدی ابوطالبی، رئیس مرکز آموزشهای آزاد مؤسسه امام خمینی (ره) در این نشست گفت: تاریخ معاصر نشان داده است که هزینههای سازش همواره بیشتر از هزینههای مقاومت است و رهبر انقلاب بارها بر این مطلب تأکید کردند. تعبیر رهبر معظم انقلاب در مورد شخصیت، تفکر و عملکرد شهید سلیمانی این بود که میتوان به او بهعنوان یک مکتب نگاه کرد.
وی افزود: مهمترین شاخصه شهید سلیمانی بحث مقاومت است و ایشان رهبری جریان مقاومت جهان اسلام در مقابل اتحاد سهگانه عربی، غربی و عبری را داشتند و نکته بسیار مهمی که در سالهای اخیر در محافل علمی و عمومی کشور ما مطرح است، به ویژه به دلیل رویکرد خاصی که دولت یازدهم و دوازدهم در این زمینه داشتند، دوگانه سازش و مقاومت است که رهبر معظم انقلاب در این بحث یک تعبیری دارند و آن اینکه هزینههای سازش بیشتر از هزینههای مقاومت است. ایشان در بحث مقاومت بسیار تأکید دارند و معتقدند که راه حل مشکلات کشور، مقاومت است و مقاومت ابعاد مختلفی دارد که ما با مقاومت در ساحتهای مختلف میتوانیم مشکلات جامعه امروز را حل کنیم.
تجارب مختلف در مواجهه با مقاومت و سازش
رئیس مرکز آموزشهای آزاد مؤسسه امام خمینی (ره) بیان کرد: با مطالعه تجربیات داخلی کشور و سایر کشورها در مییابیم که هرگاه در برابر کشورهای استعمارگر و قدرت طلب رویکرد سازش را اتخاذ کردیم نتیجه منفی گرفتیم و عمدتاً خسارتبار بود که به چند نمونه از این وقایع تاریخی اشاره میکنیم.
ابوطالبی ادامه داد: نکته اول اینکه، در جنگ ایران و روس هجمه نظامی روسها را در شمال ایران داشتیم که آن زمان هم دوگانه سازش یا مقاومت مطرح شد، علمای دینی فتوا دادند و مردم با انگیزه دینی و ملی قوی برای حفظ مملکت واکنش نشان دادند که توفیقات خوبی نصیب ملت ایران شد. بهطوریکه ظرف دو سه هفته برخی از مناطق اشغالی آزاد شد اما در همین جنگ در یک منطقه به نام قلعه شوش که میخواستند این منطقه را آزاد کنند عباس میرزا رویکرد آزادسازی نظامی را به مذاکره و گفتگو تغییر داد که آنها قلعه را تسلیم کنند. این تغییر رویکرد باعث شد آنها از این تأخیر استفاده کرده و تجدید قوا کنند و سپاه ایران را شکست دهند که البته با همان رویکرد مقاومت میتوانستند سپاه روس را شکست دهند و در جنگ اول هم که مذاکراتی که با روسها که در ذیل هدایت انگلیسیها بود متأسفانه منجر به قراردادهای سنگینی مثل گلستان شد.
وی افزود: نکته دوم اینکه پس از جنگهای ایران و روس در حرکتهای مثل تحریم تنباکو که در مقابله با انگلیسیها صورت گرفت، نتیجهاش لغو این قرارداد خسارتبار شد. نکته سوم اینکه در نهضت ملی شدن صنعت نفت شاهد هستیم رویکردهای مقاومتی درونی و به تعبیر امروزی رهبر معظم انقلاب رویکرد درونزا و درونی مورد اقبال قرار گرفت و صنعت نفت ملی شد. اولین عکس العمل انگلیسیها آوردن ۲۳ ناو به خلیج فارس بود و ایران را به حمله نظامی تهدید کردند. آیتالله کاشانی تهدید کرد که اگر ناوهای انگلیسی خلیج فارس را ترک نکنند حکم جهاد خواهد داد و روزنامههای خارجی نوشتند که اگر آیتالله کاشانی حکم جهاد دهد علاوه بر ایرانیها، مسلمانهای سایر نقاط را به فضای جنگ و جهاد وارد خواهد کرد زیرا یک حکم شرعی است و به همین دلیل انگلیسیها وحشت کردند.
رئیس مرکز آموزشهای آزاد مؤسسه امام خمینی (ره) بیان کرد: با همین ایستادگی آیتالله کاشانی ناوهایشان را از خلیج فارس خارج کردند و به گفته امروزی گزینه نظامی را کنار گذاشتند و پس از این گزینه به گزینه اقتصادی روی آوردند و تحریم اقتصادی و نفتی ایران را در دستور کار قرار دادند و مصدق هم از سیاست «اقتصاد منهای نفت» استفاده کرد و ارائه «اوراق قرضه» را مطرح کرد که مردم این اوراق قرضه را تهیه کنند و یک پشتوانه برای دولت مطرح شود و دولت بتواند بدون اتکا به نفت مقابل انگلیسیها بایستد.
ابوطالبی گفت: علمای بزرگ شهرها با حمایت از این حرکت مصدق و بر اساس آیات قرآن نسبت به بحث قرضالحسنه تأکید کردند و در نهایت مردم اوراق قرضه را خریدند. اینها نکات قوت بود که با تکیه بر حمایتهای درونزا و درونی توانستند مقابله کنند. اما به محض این که مصدق به سمت آمریکاییها رفت و میخواست با اتکا به آمریکاییها کار خود را پیش ببرد اما آمریکاییها به دلیل اینکه همیشه دنبال منافع خودشان و سپس کشورهای اروپایی هستند در اینجا هم آمریکاییها و انگلیسیها با هم متحد شدند و توانستند کودتای ۲۸مرداد ۱۳۳۲ را که با عنوان عملیات آژاکس بود، علیه مصدق رقم بزنند و عملاً مصدق را از نخست وزیری ساقط کنند و شاه که فرار کرده بود مجدداً برگشت و با حذف مصدق از فضای سیاسی شاه دوباره به قدرت رسید.
وی خاطرنشان کرد: نکته چهارم اینکه در نهضت مشروطه هم شاهد همین موضوع هستیم زمانی که مردم به سفارتخانه انگلیس رفتند و در آنجا تحصن کردند و خواستند با حمایت انگلیسیها کار نهضت را پیش ببرند انحرافاتی در نهضت وارد شد و فضای نهضت به سمت و سوی دیگری رفت و چنان که کسروی میگوید ابتدا خواست مردم در نهضت رنگ و بوی شریعت داشت ولی از اواسط نهضت فضای غربگرایی وارد نهضت مشروطه شد و عملاً اختلافات شدیدی را دامن زد و نهایتاً منجر به شهادت امثال شیخ فضلالله نوری، مرحوم بهبهانی و به اعتقاد خیلی از مورخین مرحوم آخوند خراسانی که از رهبران نهضت مشروطه بودند، شد و عملاً نهضت در اختیار جریان غربگرا قرار گرفت و منجر به حکومت استبدادی رضاخان شد.
رئیس مرکز آموزشهای آزاد مؤسسه امام خمینی (ره) عنوان کرد: نکته پنجم اینکه در دفاع مقدس هم رویکرد مقاومتگونه ما توانست جواب دهد و بدون اینکه یک وجب از خاک کشورمان را بدهیم توفیقات زیادی را به دست آوردیم و سربلند بیرون آمدیم. نکته ششم اینکه در 7 سال اخیر دولتمردان ما مدعی بودند که زبان غربیها را بهتر میشناسند و زبان دنیا زبان زور و قدرت نیست و زبان گفتگو است و میتوانند بهترین روابط را با کشورهای غربی داشته باشند و میتوانند با رویکرد جدید سازش و مذاکره، تحریمها و مشکلات اقتصادی کشور را حل کنند. پس از گذشت 6 سال شاهد بودیم که بیشترین روابط را با آمریکاییها و 5 کشور دیگر برقرار کردند و در برجام ایران به تعهداتش به بهترین نحو عمل کرد و به قول خودشان تنشزدایی شد ولی نهایتاً به اعتراف خود دولتمردان تحریمها بیشتر شد و منجر به خسارتهای زیادی از قبیل وخیم شدن اوضاع اقتصادی، افزایش قیمت دلار، کم شدن روابط با سایر کشورها، جری شدن کشورهای اروپایی، افزایش ترورها و... شد و در نهایت هزینههایی که ملت در برجام پرداخت شد بسیار بیشتر از رویکرد مقاومت بود.
ابوطالبی بیان کرد: نکته هفتم اینکه در تجربه سایر کشورها نیز میتوان به لیبی اشاره کرد که لیبی در مواجهه با کشورهای غربی و آمریکا حاضر شد تمام تأسیسات هستهای را در اختیار آنها قرار بدهد و در عوض بیشترین روابط اقتصادی را با آفریقا و اروپا داشته باشد اما پس از اینکه تأسیسات هستهایاش را تعطیل کردند آمریکاییها، دخالتهای لیبی در آفریقا و شمال آفریقا را بهانه کردند که تعهداتشان را عملی نکنند و در نهایت در جریان اتفاقات داخلی لیبی، آمریکا و غربیها هیچ حمایتی از قذافی نکردند و بنا به برخی از تحلیلها، برخی از عوامل آنها قذافی را کشتند. نکته هشتم اینکه زمانی که حکومت خودگردان فلسطین به جای انتفاضه و رویکرد مبارزه، رویکرد مذاکره با اسرائیلیها را در پیش گرفت، متأسفانه نه تنها آنها حقوق ملت فلسطین را قائل نشدند بلکه شهرکسازیها روز به روز بیشتر شد و به تعهداتشان مبنی بر آزادی اسرای جوان فلسطینی عمل نکردند و عرصه هر روز تنگتر شد ولی وقتی نیروهای فلسطینی رویکردهای مقاومتی را پیش گرفتند نتایج بهتری برای فلسطینیها به بار داشت.
وی خاطرنشان کرد: نکته نهم اینکه اتحاد غربی، عربی و عبری در مقابل حکومت سوریه و بشار اسد است که تصمیم داشتند حکومت بشار اسد را ساقط کنند و یک حکومت همراه با خودشان علیه ایران ایجاد کنند، اما بشار اسد به کمک ارتش خود و حمایتهای نیروهای مقاومت و به ویژه ایران و نقش پررنگ شهید سلیمانی اجازه چنین کاری را به آنها نداد و این مقاومت در عرصه نظامی جواب داد. نکته دهم اینکه مقاومت اقتصادی موضوعی که رهبر انقلاب در چند سال گذشته مطرح کردند اقتصاد مقاومتی است که اقتصاد مقاومتی به معنای اقتصاد ریاضتی نیست بلکه ما آنقدر اقتصادمان را قوی کنیم که با پس لرزههای بینالمللی نلرزد به فرموده ایشان، درونزا و برونگرا است که متکی بر ظرفیتهای درونی است و در عین حال به ارتباطات بیرونی هم توجه دارد و استفاده میکند تا رونق تولید و اقتصاد به جریان بیفتد و راهکار بسیاری از مشکلات با رویکرد اقتصاد مقاومتی حل شود و ربطی به تحریم ها ندارد.
شناخت دشمن، دشمنیهای دشمنان و راهکارهای مقابله با دشمنی دشمنان
رئیس مرکز آموزشهای آزاد مؤسسه امام خمینی (ره) گفت: پس از اینکه دشمنان نتوانستند از طریق جنگ نظامی در طی 8 سال به هدفشان برسند تلاش کردند که با رویکرد فرهنگی انقلاب را در چشم نسلهای بعدی از بین ببرند و نسلهای دوم سوم و چهارم ایران رویکردها و آرمانهای انقلاب را دنبال نکنند. ولی جمهوری اسلامی علیرغم ریزشهایی که داشت توانستند جوانهایی را تربیت کند که با آرمانهایی مثل شهادتطلبی، مبارزه با اشرافگری و غیره دنبال کند و به تعبیر رهبر معظم انقلاب نسل سوم بسیار عمیقتر و پایدارتر نسبت به انقلاب است. زیرا تمام شبهات را میبیند و در این فضا با اعتقاد و از روی بنیان محکم در مقابل تفکر انحرافی و التقاطی میایستد و به فرموده رهبر انقلاب، مرحوم آیتالله مصباح یزدی با زبان گویا و محکم با جریانهای انحرافی و التقاطی مبارزه کردند و همانطور که سردار سلیمانی را سردار نظامی میدانیم آیتالله مصباح یزدی را می توان سردار فرهنگی نامید.
ابوطالبی ادامه داد: به بیان مقام معظم رهبری امروز دشمن دنبال این است که دشمنی خودش رو به شکلهای مختلفی ابراز و اعمال کند و یکی از بحثهای بسیار جدی شناخت دشمن و دشمنیهای دشمن است بعضیها دشمنیهای دشمنان را باور ندارند و هنوز به آمریکا و اروپا مثبت نگاه میکنند و اعتماد کامل دارند. رهبر معظم انقلاب پیروی نکردن از دشمن و مقابله کردن با آن را بنا به آموزههای قرآن، جهاد اکبر مینامند. ایشان در سالگرد شهادت شهید سلیمانی در دیدار با خانواده شهید سلیمانی، تحریف تحریمها، رفع تحریمها و خنثی کردن تحریمها را مطرح کردند آنچه که امروز مشخص است این است که آمریکا و کشورهای دیگر با ما دشمنی میکنند و ما را تحریم کردهاند و در واقع تحریمها اثرگذار هم است اما نکتهای که رهبر انقلاب مطرح میکنند این است که آیا ما باید به دنبال رفع تحریم باشیم و یا خنثی کردن تحریم؟ رهبر انقلاب میفرمایند که رفع تحریمها به دست ما نیست چون شخص دیگری آنها را وضع کرده است. اما بحث دیگر تحریف تحریم است که با مذاکره، امکان رفع تحریم وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: بعضی از مردم باور کردند که اگر بایدن رئیس جمهور آمریکا شود مشکلات موجود به ویژه اقتصادی حل میشود و تحریمها برداشته میشود و حتی در انتخابات گذشته، با بیان اینکه با پرداختن به رویکردهای مقاومت باعث افزایش تحریم ها خواهیم شد مردم را ترساندند. رهبر انقلاب تأکید میکنند که راه حل خنثی کردن تحریمها از طریق مقاومت صورت میگیرد یعنی اگر ما به جای اینکه از طریق سازش و مذاکره تلاش کنیم که تحریمها رفع شود، کاری کنیم که تحریمها بیاثر و خنثی شود. البته این امر جز با رویکرد مقاومت امکانپذیر نیست یعنی اگر ما توان داخلیمان را در عرصههای نظامی و موشکی، علمی، اقتصادی و... بالا ببریم اگر اقتصاد مقاومتی و درون زا را پیش گرفتیم، تحریمها بیاثر و تهدیدها بیفایده میشود و دشمن این را احساس می کند و ما را آرام آرام به سمت رفع تحریمها خواهیم رفت و ما باید از طریق مقاومت به سمت خنثی کردن تحریمها برویم و این از اصول مکتب شهید سلیمانی است. بنابراین رهبر معظم انقلاب راهکار را رویکرد مقاومتمحور در مقابل رویکرد سازشمحور میدانند.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/