شرایط خاصی برای جایگزینی سلولهای بنیادی در بدن وجود دارد
سیده نفیسه حسنی در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا درباره نحوه آماده کردن سلولهای بنیادی برای استفاده در بدن انسان بیان کرد: پیش از مطالعه سلولهای بنیادی در بدن، در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرند تا دانشمندان از عملکرد سلول اطمینان حاصل کنند. اگر در محیط آزمایشگاهی ثابت شود که سلول بنیادی میتواند جایگزین سلول آسیبدیده در بدن فرد شود، سلول بنیادی را جایگزین میکنند.
وی افزود: پیش از مطالعه سلول بنیادی در بدن، باید فضا و امکاناتی برای مطالعه آن در آزمایشگاه وجود داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که سلول جایگزین توانایی انجام تمام کارهای سلول آسیبدیده را دارد. در مرحله بعدی فهرستی از بایدها و نبایدها تهیه میشود، برای مثال اگر سلول یک سری ژن خاص را بیان کند، اگر شکل ظاهری خاصی داشته باشد، اگر پروتئینهای آن به شکل خاص باشد. سپس سلول بنیادی بر اساس آنها بررسی میشود.
کارشناس بانک زیستی سلولهای پرتوان پژوهشگاه رویان با اشاره به این که برای انجام این کارها به آزمایشگاهی مجهز به دستگاهها و ابزارآلات پیشرفته نیاز است تا سلول بنیادی از نظر بیان ژن و بیان پروتئین بررسی و اندازهگیری شود، مطرح کرد: وقتی سلول بنیادی از هر نظر تأیید شد، مشخص میشود که توانایی جایگزینی سلول آسیبدیده را دارد. برای مثال سلول بنیادی که محقق به محیط تمایزی برده قادر به تولید دوپامین بوده و حال میتوان از آن در درمان پارکینسون استفاده کرد.
حسنی بیان کرد: در مرحله بعدی عملکرد سلول بنیادی در محیطی غیر از آزمایشگاه سنجیده میشود. در این فاز از مدلهای حیوانی استفاده میشود. محقق در آزمایشگاه یک مدل حیوانی مبتلا به پارکینسون میسازد و سپس سلولها را به آن پیوند میزند. عملکرد سلول در مدل حیوانی با گروه کنترل (حیوانی با بیماری مشابه که پیوند سلول نداشته است) مقایسه میشود.
کارشناسی بانک زیستی سلولهای پرتوان پژوهشگاه رویان گفت: اگر سلول بنیادی عملکرد درستی داشت، فاز بعدی شروع میشود که شامل استفاده از سلول به عنوان دارو میشود. این مرحله براساس مقررات بینالمللی و در اتاقهای تمیز (کلین روم) انجام میشود. محقق با استفاده از اصول داروسازی، عملکرد سلول بنیادی به عنوان دارو در بدن بررسی میکند. پس از تحویل گزارشها و نتیجه تحقیق به سازمان و غذا دارو و اخذ تأییدیه از سوی این سازمان، اجازه آزمایش روی انسانها صادر میشود که از آن به عنوان کارآزمایی بالینی نیز یاد میشود.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/